Huis Kopen Zonder Aankoopmakelaar, Waar Op Letten?

In dit artikel leer je meer over een huis kopen zonder aankoopmakelaar en waar je zoal op moet letten. Wanneer je op zoek bent naar een koophuis, en deze zonder aankoopmakelaar wilt kopen kom je al snel allerlei obstakels tegen. Van het plannen van een eerste bezichtiging en het (blind) bieden, tot het maken van de afspraken en het doornemen van de koopovereenkomst. Er komen allerlei zaken voorbij waar jij geen (of minder) verstand van hebt dan de makelaar.

Tip 1. Laat niet direct het achterste van je tong zien

Verkoopmakelaars zijn erop getraind om zoveel mogelijk informatie over jou als potentiële koper te achterhalen. Enerzijds om jou een huis te verkopen, en anderzijds om de beste deal voor de verkoper(s) te realiseren. De verkoopmakelaar is er voor de verkoper, niet voor de koper. 

De makelaar was vroeger een echte bemiddelaar, maar sinds de komst van de aankoopmakelaar is deze rol steeds verder van bemiddelaar naar verkoper gegaan. Een tegenstrijdig belang waarbij de verkoopmakelaar de beste deal (voor de verkoper) wil sluiten, maar dat wil de koper ook! Pas er dus voor op dat je niet het achterste van je tong laat zien en daardoor misschien een minder goede deal sluit.

Voorbeeld

Bijvoorbeeld een vraag "In welke prijsklasse zoek je een woning?" is een vraag van de verkoopmakelaar om in te schatten hoeveel je kunt lenen/betalen. Op zich een onschuldige vraag, maar wanneer je een goede deal wilt sluiten, is het misschien helemaal niet handig dat de verkoopmakelaar weet wat je kunt betalen. Wanneer ik als verkoopmakelaar weet dat jij maximaal 450.000 euro kunt betalen, waarom zou ik dan het huis voor minder verkopen? Immers, jij wilt graag het huis, en ik wil het maximale er voor de verkopers uithalen. Dus die op zich onschuldige vraag kan wel degelijk invloed hebben op het bedrag wat jij uiteindelijk betaalt. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden die ik in de aankooptraining geef.

Tip 2. Mooier gemaakt dan het in werkelijkheid is

Daarnaast wordt het hele verkooptraject meestal in het voordeel van de verkoper uitgelicht. Mooie foto's gemaakt met een groothoeklens, die lelijke muur van de buren gephotoshopt, de vierkante meters net iets gunstiger uitgewerkt. En dan nog een gedateerde woning die zogenaamd met een beetje opknappen weer als nieuw is. Of het schilderwerk wat de laatste 10 jaar niet is gedaan en met een zogenaamd "kwastje verf" weer is opgelost. 

Dit zijn zomaar enkele voorbeelden waarbij de verkoopmakelaar de woning mooier presenteert of de woning ophemelt ondanks dat er sprake is van (achterstallig) onderhoud. Laat je niet beinvloeden, gebruik een checklist en schakel een bouwkundig inspecteur in wanneer je twijfelt. 

Tip 3. In het voordeel van de verkoper

Ondanks het feit dat de koopovereenkomsten in de meeste gevallen via een geautomatiseerd systeem wordt gegenereerd zal de makelaar zelf de gegevens in moet vullen. Denk bijvoorbeeld aan het financieringsvoorbehoud indien je een hypotheek nodig hebt. De makelaar vult hier het bedrag in, de verkoper wil graag een zo laag mogelijk bedrag zodat de kans op ontbinding op basis van dit artikel minder is. Hier zijn maar weinig consumenten van op de hoogte. Laat staan van andere artikelen zoals een royementsartikel of hetgeen ontbreekt in de vragenlijst.

Maar het kan ook anders

Ik heb het zo vaak voorbij zien komen, een koopovereenkomst die in het voordeel van de verkoper is opgesteld waarbij de koper het nakijken heeft wanneer het misgaat. Puur en alleen omdat de makelaar (verkoopmakelaar) een grote voorsprong in kennis en ervaring heeft. Maar het kan ook anders! Daar moet in mijn ogen iets aan veranderen zonder dat je een dure aankoopmakelaar inschakelt. Daarom heb ik het programma "De Sleutel Tot Je Droomhuis" ontwikkeld waarmee je zelf een huis koopt, zonder een aankoopmakelaar, maar wel toegang tot de kennis en ervaring hebt.

Gratis Download E-Book: Zó Koop Je Een Huis 

Om jou op weg te helpen heb ik het e-book "Zó Koop Je Een Huis" gemaakt die je gratis kunt downloaden. Ik geef je 10 Tips die iedere koper zou moeten weten.