arrow_drop_up arrow_drop_down

Huis verkopen en kopen bij dezelfde makelaar

Is het slim om een huis te kopen en te verkopen bij dezelfde makelaar?

Dat is een goede vraag en hangt van de situatie en de makelaar af. Het komt regelmatig voor dat je een leuke bezichtiging hebt met een verkopend makelaar. Wanneer je dan een deal sluit bijvoorbeeld onder voorbehoud verkoop eigen woning, dan moet je zelf ook op zoek naar een goede makelaar. In de praktijk ligt het voor de hand dat je ook de makelaar waarbij je een goed gevoel had tijdens de bezichtigingen uitnodigt.


Makelaar met twee petten op

Makelaars kunnen maar 1 opdracht bij hetzelfde huis aanvaarden. Of ze zijn verkopend makelaar, of ze zijn aankoopmakelaar. Dat geldt voor hetzelfde huis maar niet voor een andere transactie. Wanneer een verkopend makelaar jouw huis verkoopt kan hij/zij je goed adviseren als aankoopmakelaar voor je nieuwe huis. Het moet dus duidelijk zijn welke opdracht de makelaar heeft.


Voordelen

Wanneer je een huis koopt en verkoopt bij dezelfde makelaar is deze makelaar volledig van je situatie op de hoogte. Wat betreft termijnen aanvaarding, financieringsvoorbehoud, bankgarantie en de termijn die je krijgt om je eigen huis te verkopen is deze makelaar volledig op de hoogte. De makelaar kan hier in het sluiten van de deal van de "oude woning" rekening mee houden. Dit is een voordeel zodat alles goed op elkaar aansluit. Ook is er het vertrouwen want deze makelaar is nu afhankelijk van beide woningen. Wordt de ene woning niet verkocht, dan gaat de andere deal ook niet door. Deze makelaar kan ook de verkopers van woning 1 op de hoogte houden van de ontwikkelingen omtrent woning 2.


Nadelen

De makelaar waar je het huis van hebt gekocht kan een lagere waarde neerleggen. Dat heeft ermee te maken dat hij/zij (en de verkopers van woning 1) graag zo snel mogelijk een definitieve deal willen sluiten. Woning 1 is afhankelijk van woning 2. Deze makelaar kan ook adviseren de deal te sluiten terwijl er in andere omstandigheden misschien meer uit te halen viel. De tijdsdruk speelt hierin een grote rol. Dat is overigens ook zo wanneer een andere makelaar het huis verkoopt.


Je eigen voorkeur

Heb jij een goed gevoel bij een verkopend makelaar en wil je daar ook je eigen woning onderbrengen? Prima! Dat is jouw keuze. Wil je toch liever een andere (onafhankelijke) makelaar? Ook dat is prima. Makelaars kunnen elkaar onderling ook op de hoogte houden. Denk er wel goed aan dat je de termijnen goed communiceert zodat daar later geen onduidelijkheden over ontstaan.


Vragen? Neem dan contact met ons op via 085-2220661 of klik op de button voor contact.

Onze diensten

Huis verkopen
Gratis waardebepaling huis aanvragen
Aankoopmakelaar
Aanbod koopwoningen
Cookiebeleid