Huis verkopen wat zijn de kosten?

Makelaarskosten bij verkopen huis

Wanneer jij je huis wilt verkopen krijg je ook te maken met makelaarskosten. Er zitten grote verschillen in makelaars maar ook in de makelaarskosten. Het begint al bij de keuze voor een traditionele makelaar (plaatselijke makelaar) of een internetmakelaar. Een internetmakelaar is vaak veel goedkoper maar daarbij moet je zelf actief meehelpen. Een traditionele makelaar verzorgt bijvoorbeeld ook de bezichtigingen terwijl een internetmakelaar dat niet doet.


Advertenties huis verkopen zonder makelaar

Er worden op internet ook advertenties aangeboden waarbij je als verkoper zelf je woning (via een makelaar) op internet kunt plaatsen. Dat is natuurlijk veel goedkoper maar dan heb je ook alleen een advertentie en geen makelaar. Ook kun je adverteren in plaatselijke krantjes of plaatselijke Social Media.


De kosten van een gemiddelde makelaar / internetmakelaar bestaan uit:

- Presentatiekosten zoals fotograaf, video en plattegronden

- Schrijven van de tekst

- Advertentiekosten

- Social Media (advertenties of promoties)

- Fundaplaatsing

- TopHuis vermelding (Promotiepakket Funda)

- Landingspagina's of minisite

- Bezichtigen

- Communicatie

- Onderhandelingen

- Opmaken van de koopovereenkomst (juridisch)

- Eindinspectie en oplevering


Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt waarbij jij jezelf af moet vragen wat iets kost, en wat het oplevert. Dat is vaak niet duidelijk en lastig te meten. Ik vind dat je minimaal een fantastische presentatie moet aanbieden die compleet is met plattegronden. De "kopers" willen iets zien! Bovenstaande lijst kun je uitbreiden zoveel je wilt maar dat heeft niet echt een meerwaarde voor de verkoop van je huis.


Presentatie- en promotiekosten

Dit wordt ook wel toebedeeld aan de opstartkosten. De meeste makelaars rekenen opstartkosten voor de presentatie. Daarnaast kost een woning plaatsen op Funda en Social Media Promotie ook geld. Deze bedragen lopen uiteen van € 350,- tot circa € 750,-. Gemiddeld zal voor de opstartkosten rond de € 500,- gerekend worden.


Courtage van de makelaar

Ook dit verschilt enorm. Veelal wordt er gerekend met een courtage van circa 1.5% van de verkoopprijs. Kijk er goed naar of dit incl. BTW is. Er zijn makelaars die nog steeds met prijzen rekenen die exclusief BTW zijn. Dat mag niet.

Wanneer je een huis van 3 ton wilt verkopen kun je snel uitrekenen wat je hiervoor aan de makelaar moet betalen. Dan kom je al snel rond de € 5000,- uit. Wanneer je in een gebied zit waar woningen als warme broodjes over de toonbank gaan is dat snel door de makelaar verdient. Kijk dus ook goed naar de meerwaarde van de makelaar. Misschien is hij/zij z'n geld dubbel en dwars waard.


Internetmakelaar

Een gemiddelde internetmakelaar is veel goedkoper. Daarbij help je zelf actief mee bij de verkoop. Bij Nieuwetijdsmakelaar bieden we 1 pakket met alles wat je nodig hebt voor een goede en snelle verkoop. Hiermee bespaar je enorm veel geld terwijl je zelf bijna niets hoeft te doen.


Klik op de button hieronder voor meer info over makelaarskosten.

Onze diensten

Huis verkopen
Gratis waardebepaling huis aanvragen
Aankoopmakelaar
Aanbod koopwoningen