Prinsjesdag 2023: We Stevenen af op een Financieel Ravijn
Prinsjesdag 2023
Een winderige dag en lekker werkend achter de computer met RTL-Z op de achtergrond werd mijn aandacht getrokken naar een uitspraak op de TV: We stevenen af op een financieel ravijn, dus er moet wat gebeuren om dit te veranderen. Wauw, is het dan zo erg met Nederland gesteld? Het vertrouwen is tot het dieptepunt gedaald en het is nog maar de vraag of het nieuwe kabinet hier straks iets aan kan veranderen nu bezuinigingen steeds harder aan de deur kloppen.
Tegenstrijdige berichten
Tegenstrijdige berichten zie ik voorbijkomen zoals: De consument blijft maar geld uitgeven? En, de consument houdt de hand op de knip! Wat is het nou? Worden we door de media ook al in de maling genomen? Ook het woord energiecrisis en inflatie kleuren de positieve gedachten rood. Maar erger nog, de gemiddelde consument heeft er helemaal geen vertrouwen meer in dat het goedkomt. Het aantal mensen zonder baan is historisch laag, dat klinkt positief, maar wanneer je de kosten (met een baan) niet meer kunt betalen, zijn we toch echt op een dieptepunt belandt. Hiermee komt de bestaanszekerheid in gevaar, een woord waar menig politici de mond van vol heeft maar ondertussen mensen in armoede laten leven.
Gesmeten met geld
Rutte 4 heeft gesmeten met geld, en voor de komende tijd moet er 11 miljard minder worden uitgegeven. Het volgende kabinet zal dus echt het mes in de uitgaven moeten zetten. Maar niemand wil praten over bezuinigingen, zeker niet met de verkiezingen voor de deur. Wordt het de gezondheidszorg, de stikstofproblematiek, de kinderopvang of de toeslagen? Loopt de staatsschuld verder op, of gaan we meer belasting betalen? En dan heb ik het nog niet eens gehad over de rente die moet worden betaald.
De woningmarkt
En wat heeft de glazen bol voor de woningmarkt in petto? Gaan we eindelijk meer bouwen, worden er makkelijker vergunningen verstrekt en keert de premiewoning weer terug om starters te helpen? De bedoelingen lijken goed maar we zitten met z’n allen verstrengeld in regelgeving tussen gemeenten, provincies, de regering en Europa! Iedereen kent wel iemand die geen huis kan vinden, of die langer op een zolderkamer moet blijven wonen omdat er geen koop- of huurwoning is te krijgen. Hoe ingewikkeld kan het zijn!
Hoe simpel kan het zijn
Voor jaren terug riep ik al: Bouwen, bouwen en nog eens bouwen maar volgens de geleerden zou dat niet de oplossing zijn. Hoe simpel kan het zijn, een woningtekort los je op door meer te bouwen. Ook door makkelijker vergunningen te verlenen, en om op grote percelen Tiny Houses toe te staan. Door kleine gebouwen die als mantelzorgwoningen dienen te legaliseren voor permanente bewoning wanneer de verzorgende persoon is overleden. Door het versneld toestaan dat er op het perceel van de ouders, een extra woning of woningen mogen worden gebouwd voor de kinderen of familie. Nogmaals, hoe simpel kan het zijn.
Bestaanszekerheid en perspectief
Bestaanszekerheid en perspectief roept onze Koning. Maar ik vraag me af in hoeverre onze Koning beseft hoe we afstevenen op een financieel ravijn, om bij de woorden van de uitspraak op TV te blijven.