Wat zijn de Gevolgen van Inflatie voor de Woningmarkt?

Het zal je vast niet ontgaan zijn, alles werd duurder waarbij we minder voor onze euro’s konden kopen. Maar wat betekent dit voor de woningmarkt?

Laten we eerst uitleggen wat inflatie is

Inflatie is het tempo waarmee het algemene prijsniveau van goederen en diensten in een economie over een bepaalde periode stijgt, wat resulteert in een vermindering van de koopkracht van geld. Met andere woorden, als de inflatie stijgt, heeft elke eenheid van valuta minder koopkracht dan voorheen.

Inflatie komt vaak voor als de hoeveelheid geld in een economie sneller groeit dan de hoeveelheid goederen en diensten. Het wordt meestal uitgedrukt als een jaarlijks percentage. 

Dit is exact waarmee ik dit artikel begon, in 1 woord weergegeven betekent het: Geldontwaarding! Het continu bijdrukken van geld zorgt dus voor een hogere inflatie. 

Inflatie en de woningmarkt

Nu we de exacte betekenis kennen van inflatie kijken we verder naar de gevolgen voor de woningmarkt.

Stijgende huizenprijzen

Een van de directe gevolgen van inflatie is dat de prijs van veel goederen en diensten stijgt. In een inflatoire omgeving kunnen de prijzen van onroerend goed ook stijgen. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de werkelijke waarde van woningen stijgt; in plaats daarvan reflecteren de hogere prijzen simpelweg de verminderde koopkracht van de euro.

Hypotheekrente

Centrale banken kunnen proberen hoge inflatie te bestrijden door de rentetarieven te verhogen en dat deden ze dan ook. Deze hogere rentetarieven kunnen leiden tot hogere hypotheekrentes, wat de maandelijkse hypotheekbetalingen voor huizenkopers kan verhogen. Dit kan de vraag naar huizen verminderen, wat op zijn beurt weer effect kan hebben op de huizenprijzen. Je zag in 2023 een dipje in de huizenprijzen als gevolg van een stijgende rente.

Koopkracht

Als de lonen niet in gelijke mate stijgen als de inflatie, kan de koopkracht van consumenten verminderd worden. Dit kan ervoor zorgen dat potentiële huizenkopers minder kunnen bieden op woningen, wat de woningmarkt kan beïnvloeden. Het tegengestelde is echter het geval. De lonen stijgen als gevolg van hogere inflatie en personeelstekort.

Investeringsperspectief

Tijdens periodes van hoge inflatie beschouwen sommige investeerders onroerend goed als een 'veilige haven'. Zij zien het als een manier om hun geld te beschermen tegen de eroderende effecten van inflatie. Hierdoor kan de vraag naar onroerend goed toenemen, wat de prijzen verder opdrijft. Maar juist die investeerders worden nu geweerd en steeds vaker zie je een zelfbewoningsplicht. 

Kosten van bouwmaterialen

Inflatie kan ook de kosten van bouwmaterialen verhogen. Dit kan nieuwbouw duurder maken, wat op zijn beurt weer kan leiden tot hogere prijzen voor nieuwbouwwoningen.

Samengevat

Inflatie heeft een gecompliceerde impact op de woningmarkt. De specifieke effecten hangen af van verschillende factoren, waaronder hoe snel de inflatie stijgt, hoe overheden en centrale banken reageren, en hoe consumenten en investeerders hun gedrag aanpassen in reactie op veranderende economische omstandigheden.

Wat betekent dit voor jou als potentiële koper? Ben je nog in staat om een huis te kopen? Heeft de stijgende rente z'n sporen nagelaten waardoor jouw leencapaciteit flink is gedaald en de prijzen juist torenhoog zijn? Deel je verhaal via de reactie button onderaan maar houd het wel netjes. Wil je meer weten over de mogelijkheden om een huis te kopen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!


Terug naar overzicht