Wat zijn de Gevolgen voor Uitstel Voorbehoud Financiering?

Uitstel van het financieringsvoorbehoud lijkt soms meer regel dan uitzondering te zijn, maar wat zijn de gevolgen en gaat het nog wel goed komen? Waarom wordt er uitstel gevraagd? In dit artikel vertel ik je meer over uitstel vragen van financieringsvoorbehoud.

Moet ik me als verkoper zorgen maken?

Als verkoper wil je het liefst dat de deal zo snel mogelijk rond is, en de kopers snel voldoen aan de afgesproken voorwaarden die in de koopovereenkomst zijn opgenomen. Toch gaat het niet altijd zoals we graag willen en hebben kopers soms meer tijd nodig om de financiering te regelen. Dat gebeurt regelmatig en is vooralsnog geen reden om je zorgen te maken. Vooral rondom vakantieperiodes zie je vaak vertragingen in de aanvragen voor hypotheken.

De koper heeft uitstel gevraagd, wat nu?

Geen paniek, de kopers hebben het huis gekocht en willen ook graag dat de financiering snel rond is. Dat geeft ze ook rust maar soms loopt de financiering vertraging op, of moeten er nog aanvullende stukken worden aangeleverd. Hypotheekadviseurs gaan hier zorgvuldig mee om maar zijn afhankelijk van de bank waar de hypotheek wordt ondergebracht. In veel gevallen wordt er één á twee weken uitstel gevraagd en in 99,9% van de gevallen wordt de hypotheekaanvraag positief beoordeeld.

Wat moet ik als verkoper doen?

Als er uitstel wordt gevraagd gaat dat meestal via de makelaar die je huis verkoopt. Je krijgt daar bericht van en moet daarop reageren. Wanneer je als verkoper hiermee akkoord gaat wordt dit bevestigd aan de hypotheekadviseur en/of koper.  Zorg ervoor dat dit soort belangrijke zaken per mail wordt gecommuniceerd. Vraag als verkoper ook altijd naar de reden waarom er uitstel wordt gevraagd. 

Dat kan vertraging in het proces zijn, iets medisch of misschien moeten er nog extra gegevens aangeleverd worden om de aanvraag compleet te maken. Vraag niet alleen naar de status van de hypotheekaanvraag maar ook naar de verwachte termijn de hypotheek een finaal akkoord krijgt. Hypotheekadviseurs willen nog weleens meer tijd vragen dan nodig is. Ga hierover in gesprek en medewerking verlenen is vaak de beste manier om het traject goed af te ronden.

Wat moet ik als koper doen?

Als koper is het belangrijk de datum financieringsvoorbehoud in de agenda te zetten en op tijd met de hypotheekadviseur te overleggen in hoeverre de hypotheek rond is. Wanneer het niet lukt om voor de datum die in de koopovereenkomst is opgenomen de financiering rond te krijgen, vraag dan c.a. drie dagen van tevoren uitstel aan. Vraag dan ook direct uitstel aan voor de bankgarantie of waarborgsom. Het wordt verwarrend wanneer de bankgarantie eerder moet zijn gesteld dan wanneer de datum voorbehoud financiering verloopt.

Conclusie

Maak je dus geen zorgen want uitstel vragen komt heel vaak voor. In de meeste gevallen is er niets aan de hand en is er gewoon meer tijd nodig om de financiering te regelen of moeten er nog wat extra stukken worden aangeleverd aan de bank. Vooral rondom vakantieperiodes en de jaarwisseling is de vertraging groter. Probeer als verkoper altijd te achterhalen wat de reden is om uitstel te vragen, en vraag als koper op tijd uitstel aan zodat de verkoper rustig tijd krijgt om op je verzoek te reageren.


Terug naar overzicht