Is een Bankgarantie Verplicht? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Is een Bankgarantie Verplicht?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Is een Bankgarantie Verplicht?

2 min
0

Een bankgarantie is niet verplicht maar wordt door veel verkopers wél als eis gesteld. Toch zijn er mogelijkheden om onder een bankgarantie uit te komen maar daarvoor moet je het wel goed en slim aanpakken.

Wat is een bankgarantie?

Een bankgarantie is een schriftelijke overeenkomst tussen een geldverstrekker (meestal een bank) en de koper van een huis. Het biedt financiële zekerheid aan de verkoper dat de koper zijn betalingsverplichtingen nakomt. Mocht de koper niet aan deze verplichtingen kunnen voldoen, dan zal de geldverstrekker de boete aan de verkoper betalen. Aan het stellen van een bankgarantie zijn vaak voorwaarden die zijn opgenomen in de koopovereenkomst.

Waarom is een bankgarantie nodig?

Bij de aankoop van een woning gaat er vaak veel geld mee gemoeid. De verkoper wil er zeker van zijn dat hij zijn geld krijgt. In veel gevallen wordt door de verkoper of diens makelaar een bankgarantie of waarborgsom geëist. Veel makelaars vermelden dit ook in de brochure. De bankgarantie omvat 10% van de koopsom en is ervoor om de boete te kunnen voldoen wanneer er na het definitief worden van de koop, alsnog wordt afgezien van de koop. De bankgarantie betaalt dus niet de koopsom maar de boete die eraan is verbonden. De bank staat dus garant voor 10% van de koopsom, niet de volledige koopsom!

Hoe werkt een bankgarantie?

Een bankgarantie is een garantie die wordt afgegeven door de bank van de koper aan de verkoper. De bankgarantie wordt rechtstreeks naar de notaris verzonden.

Om een bankgarantie te kunnen krijgen, dient de koper eerst een aanvraag in bij zijn eigen bank. Deze beoordeelt vervolgens of de koper voldoende financiële middelen heeft om het bedrag te kunnen betalen. Als dit positief wordt beoordeeld, zal de bank overgaan tot het verstrekken van een bankgarantie.

Wat kost een bankgarantie?

Aan een bankgarantie zijn kosten verbonden die de geldverstrekker rekent. In de meeste gevallen gaat het om een paar honderd euro, rond de 1% van de koopsom.. Indien er geen beroep wordt gedaan aan de bankgarantie zal deze later vervallen. Met een bankgarantie koop je als het ware een stukje zekerheid voor de verkoper, maar ook als je er geen gebruik van hebt gemaakt betaal je wel de kosten en dat is in sommige gevallen helemaal niet nodig.

Kan ik onderhandelen over de bankgarantie?

Onderhandelen over de bankgarantie is zeker een mogelijkheid, maar wanneer je dit tijdens je eerste voorstel direct aangeeft - waarbij er meerdere gegadigden zijn - dat je geen bankgarantie wilt stellen, zullen veel verkopers voor een andere partij kiezen. Dit moet je dus veel slimmer aanpakken om kans van slagen te hebben. Wil jij ook weten hoe dit werkt? Of ben je bezig een huis te kopen en kun je wel wat hulp gebruiken? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Wil je ook weten hoe dat werkt? Dan vertel ik je graag hoe je dat kunt doen!

Klik op de button om een telefonische afspraak met me te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Misschien ook interessant

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën