Wie Betaalt de Kosten voor de Koopovereenkomst? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wie Betaalt de Kosten voor de Koopovereenkomst?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Wie Betaalt de Kosten voor de Koopovereenkomst?

2 min
0

Wie betaal de koopovereenkomst? 

Het is een vraag die regelmatig opduikt bij het sluiten van een koopovereenkomst: wie draagt de kosten? Is het de koper of de verkoper? In dit artikel zullen we dit onderwerp uitgebreid behandelen en alle belangrijke details bespreken.

Kostenverdeling

Bij het sluiten van een (deal) koopovereenkomst kunnen er verschillende kosten komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan notaris- en makelaarskosten, overdrachtsbelasting en eventuele bouwkundige keuring(en). Het is belangrijk om te weten dat er over het algemeen een soort van vaste regels zijn wat betreft de kostenverdeling maar hiervan kan in overleg worden afgeweken. Denk bijvoorbeeld aan de term v.o.n. (vrij op naam) waarbij de verkoper grotendeels de kosten op zich neemt.

Koper betaalt...

Over het algemeen worden bepaalde kosten door de koper gedragen. Hierbij kan gedacht worden aan de notariskosten voor het opstellen van de hypotheek- en leveringsakte, maar ook het inschrijven van deze akte(s) bij het Kadaster. Daarnaast zijn de kosten voor een eventuele hypotheekaanvraag ook voor rekening van de koper. 

Bovendien moet de koper normaal gesproken ook de overdrachtsbelasting betalen. Dit is een belasting die wordt geheven bij de overdracht van een onroerende zaak, zoals een huis of bedrijfspand.

Verkoper betaalt...

Aan de andere kant zijn er ook kosten die de verkoper voor zijn rekening neemt. Zoals bijvoorbeeld de makelaarskosten van de verkoopmakelaar. Wanneer een verkoper ervoor kiest om een makelaar in te schakelen bij de verkoop van zijn woning, zijn de kosten voor deze dienst over het algemeen voor rekening van de verkoper.

Daarnaast kan het voorkomen dat de verkoper verantwoordelijk is voor bepaalde reparaties die nog uitgevoerd moeten worden voordat de koop definitief is.

Samen de kosten betalen

Wanneer een woning onderhands- of zonder makelaar wordt verkocht kunnen partijen ervoor kiezen de koopovereenkomst door de notaris op te laten stellen. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden zoals de kosten delen, verkoper betaalt de kosten of de koper betaalt de kosten. Het is maar net wat je van tevoren afspreekt.

Onderhandelen over kosten

Het is mogelijk om over de kostenverdeling te onderhandelen tijdens het sluiten van een deal. Hierbij kunnen zij afwijken van het gebruikelijke en kunnen beide partijen aangeven welke kosten zij bereid zijn te dragen, en welke kosten zij bijvoorbeeld willen delen. Dit maakt in zo'n geval dan onderdeel uit van het sluiten van de deal.

Denk er wel aan, dat het belangrijk is om alles goed vast te leggen in de koopovereenkomst, zodat er achteraf geen onduidelijkheden ontstaan. Zorg ervoor dat alle afspraken duidelijk zijn en dat zowel de koper als de verkoper akkoord gaan met een eventuele kostenverdeling.

Wat is gebruikelijk?

Verkoper betaalt:

  • Makelaarskosten voor het verkopen van de woning
  • Bouwkundige keuring (Direct aanbieden bij presentatie
  • Energielabel
  • Opmaken van de koopovereenkomst (Door verkoopmakelaar)

Koper betaalt:

  • Hypotheekkosten
  • Bouwkundige keuring (Op wens van koper)
  • Overdrachtsbelasting
  • Taxatierapport

Conclusie

Op de vraag "wie betaalt de koopovereenkomst?" Is het antwoord hierboven al gegeven maar hiervan kan voor sommige posten in overleg worden afgeweken. Over het algemeen draagt de koper bepaalde kosten, zoals notariskosten en overdrachtsbelasting, terwijl de verkoper verantwoordelijk is voor andere kosten zoals makelaarskosten. Wil jij meer weten over het sluiten van een deal en de kosten die daarbij horen? Of heb je een andere gerelateerde vraag? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. 

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan!

Klik nu op de button om een telefonische afspraak te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën