De Rol van de Notaris bij een Huis Kopen of Verkopen - Nieuwetijdsmakelaar.nl
De Rol van de Notaris bij een huis kopen en verkopen
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

De Rol van de Notaris bij een Huis Kopen of Verkopen

3 min
0

Een notaris is een juridisch expert en een openbaar ambtenaar die door de overheid is beëdigd om diverse juridische formaliteiten uit te voeren, vooral in zaken van vastgoedtransacties en testamenten speelt de notaris een belangrijke rol maar de notaris doet nog veel meer. In dit artikel zal ik je alles vertellen over de notaris en wat hun rol is in onze samenleving.

Wat doet een notaris?

De notaris is een expert op het gebied van juridische zaken en heeft als belangrijkste taak om officiële documenten te verifiëren en te bekrachtigen. Dit omvat onder andere het opstellen en controleren van contracten, huwelijksakten, testamenten en aktes van levering bij de aankoop van onroerend goed.

Waarom is een notaris nodig?

Het werk van een notaris is onmisbaar om ervoor te zorgen dat alle belangrijke juridische documenten correct worden opgesteld en geregistreerd. Dit biedt zekerheid en bescherming voor alle betrokken partijen. Of het nu gaat om het kopen van een huis, het starten van een bedrijf of het plannen van je nalatenschap, een notaris is er om ervoor te zorgen dat alles volgens de wet verloopt en juridisch bindend is.

Wat zijn de taken van een notaris?

Naast het opstellen en controleren van juridische documenten vervult een notaris ook andere belangrijke taken. Ze kunnen fungeren als bemiddelaar bij conflicten, bijvoorbeeld bij een echtscheiding. Daarnaast kunnen ze optreden als adviseur in complexe juridische kwesties en helpen bij het oplossen van geschillen tussen partijen.

Kerntaken van een Notaris

  • Authentiseren van documenten: Een van de belangrijkste functies van een notaris is het legaliseren of authentiseren van documenten. Dit betekent dat de notaris bevestigt dat de ondertekenaars van een document zijn wie ze zeggen dat ze zijn en dat ze het document uit vrije wil hebben ondertekend.
  • Opstellen van akten: Of het nu gaat om het kopen van een huis, het opstellen van een testament of het formaliseren van een huwelijkse voorwaarde, notarissen hebben de juridische expertise en autoriteit om deze belangrijke documenten op te stellen.
  • Vastgoedtransacties: Bij de verkoop of aankoop van onroerend goed speelt een notaris een cruciale rol door ervoor te zorgen dat de overdracht van het eigendom correct en wettelijk verloopt.
  • Bewaring van documenten: Notarissen bewaren vaak kopieën van de akten en documenten die ze hebben opgesteld of geauthentiseerd, zodat er bij toekomstige geschillen of behoeften een officieel record beschikbaar is.

Notaris en een huis kopen of verkopen

De koopovereenkomst wordt verzonden naar de notaris die hiervan een dossier aanlegt. Partijen ontvangen hiervan een bevestiging en er worden accounts van de afgeschermde online omgeving aangemaakt waarvan de toegang wordt gedeeld door het verstrekken van de inlogcodes. De notaris controleert of de bankgarantie op tijd is gesteld of de waarborgsom op tijd is gestort. Wanneer dit niet geval is volgt er actie door de koper(s) en makelaar hiervan op de hoogte te stellen. 

Daarnaast maakt de notaris de akte van levering op, vraag de nota van aflossing bij de bank op en berekent de nota van afrekening voor de koper, en de nota van aflossing voor de verkoper. Deze ontvangen partijen kort voor de overdracht. De notaris controleert eventuele beslagen en wikkelt de betaling van de overdrachtsbelasting met de belastingdienst af. 

De ondertekening van de akte van levering en de hypotheekakte geschiedt via de notaris die de aktes inschrijft in het kadaster. Een dag later volgt een definitieve controle waarbij de koper definitief de nieuwe eigenaar wordt. Hierna worden de gelden uitgeboekt die toekomen aan verkoper, makelaar en eventueel hypotheekadviseur en taxateur.

Hoe vind je een goede notaris?

Over het algemeen zijn alle notarissen goed maar kan de werkwijze wat afwijken ten opzichte van een andere notaris. Grote notariskantoren hebben vaak meerdere specialisten voor een bepaald gebied. Hierdoor kan er snel worden geschakeld wanneer er juridische kwesties spelen of er afwijkingen zijn in de "normale" gang van zaken.

Het is belangrijk om te zoeken naar een notaris met uitgebreide ervaring en expertise op het specifieke gebied waarin je hulp nodig hebt. Vraag om aanbevelingen van vrienden, familie of collega's, en zorg ervoor dat je een goed gevoel hebt bij de notaris voordat je met hen in zee gaat. De makelaar of aankoopmakelaar die erbij is betrokken kan je precies vertellen welke notaris de voorkeur heeft.

Misschien ook interessant

Conclusie

De notaris speelt een belangrijke rol in onze samenleving door ervoor te zorgen dat alle juridische documenten correct worden opgesteld en geregistreerd. Of het nu gaat om het kopen van een huis, het regelen van je nalatenschap of het oplossen van conflicten, een goede notaris biedt expertise en zekerheid. Voor al je juridische zaken is het raadzaam om een professionele notaris in te schakelen om ervoor te zorgen dat alles volgens de wet verloopt en dat jouw belangen worden beschermd.

Eerlijk, Onafhankelijk, Transparant - Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën