Aankoopmakelaar - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Aankoopmakelaar

Aankoopmakelaar

De Rol en Functie van een Aankoopmakelaar 

In tegenstelling tot een verkoopmakelaar die het huis verkoopt, is er tegenwoordig ook de aankoopmakelaar die de koper begeleidt bij het kopen van een huis. Dit zorgt voor meer gelijkwaardigheid tussen enerzijds de koper, en anderzijds de verkoopmakelaar. Beiden beschikken over het algemeen over dezelfde kennis maar ook over lokale kennis. Er zijn ook internetmakelaars die als aankoopmakelaar functioneren. Deze makelaars begeleiden de koper op afstand.

Zoekt de aankoopmakelaar een huis voor mij?

Dit is maar ten dele waar, bij veel aankoopmakelaars moet je nog steeds zelf op zoek naar een huis. Ook doe je de eerste bezichtiging vaak alleen. De vlieger dat een aankoopmakelaar wel even een huis voor je vindt gaat dus in veel gevallen niet op.

Maak ik met een aankoopmakelaar meer kans op een huis?

Je zou denken van wel maar ook hierin moet ik je toch enigszins teleurstellen. Om oneerlijk bieden tegen te gaan is het biedlogboek in het leven geroepen waarbij het de bedoeling is dat alle partijen een eerlijke kans krijgen en er geen voorrangsposities meer zijn. Of dat in de praktijk ook zo uitpakt valt nog maar te bezien. Laten we de aan- en verkoopmakelaars hierin maar het voordeel van de twijfel geven. Overigens, de meeste mensen schakelen een aankoopmakelaar in omdat ze denken dat ze met een aankoopmakelaar meer kans maken. Jij weet inmiddels wel beter!

Wat kost een aankoopmakelaar?

De tarieven van makelaars zijn over het algemeen niet erg transparant en verschillen per regio en makelaarskantoor. Aankoopmakelaars kunnen voor een percentage van de koopsom, een vast bedrag of een percentage van het onderhandelingsresultaat. Ook zijn hier variaties in mogelijk waarbij een vast bedrag wordt afgesproken met daarboven op een percentage. Wanneer je overweegt een aankoopmakelaar in te schakelen is het slim om alle tarieven en bijkomende kosten inclusief de werkzaamheden vast te leggen in een overeenkomst. De zogenaamde overeenkomst tot dienstverlening.

Mag een verkoopmakelaar ook aankoopmakelaar zijn?

Sterker nog, dit is meestal het geval. Aankoopmakelaars (uitzonderingen daargelaten) zijn vaak ook verkoopmakelaars. Het is alleen verboden om twee opdrachten te aanvaarden bij hetzelfde huis. Dus wanneer de makelaar een huis voor zijn of haar klant verkoopt mag hij of zij geen diensten verrichten voor de koper. Hiermee worden tegenstrijdige belangen voorkomen. De makelaar mag dan wel de geïnteresseerde begeleiden bij het kopen van een ander huis.

Is het slim om een aankoopmakelaar in te schakelen?

De keuze om wel of niet een aankoopmakelaar in te schakelen is voor iedereen verschillend. Aankoopmakelaars zoeken meestal geen woning voor je maar hebben wel weer kennis van de lokale woningmarkt. De aankoopmakelaar is in verhouding een aardige kostenpost die niet fiscaal aftrekbaar is en je met eigen geld moet betalen. En dat boven op de kosten koper, hypotheekadviseur en taxateur. Wanneer je dan ook nog gebruik maakt van een bouwkundige keuring kan het aardig in de papieren lopen.

Zijn er alternatieven voor de aankoopmakelaar?

Ja, er is een alternatief dat ik zelf heb ontwikkeld.   In het programma word je meegenomen door alle stappen die je doorloopt bij een huis kopen. En dat niet alleen, ik laat je ook zien hoe je een huis kan vinden wat niet op Funda staat. En natuurlijk geef ik je enorm veel tips uit de praktijk die je veel geld besparen. Al mijn ervaring en kennis die ik sinds 2010 als (aankoop)makelaar en taxateur heb opgedaan deel ik je met je. 

Een uniek aanbod wat je nergens anders tegenkomt.

Ontdek De Sleutel

De Sleutel Tot Je Droomhuis

Reactie plaatsen