Bezichtiging Huis: Waar moet je Op Letten? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Tips Bezichtiging Huis: Waar moet je Op Letten?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

Tips Bezichtiging Huis: Waar moet je Op Letten?

3 min
0

Tips voor het bezichtigen van huizen 

Het Je hebt de huizensites al verschillende malen bekeken en bent toe aan de volgende stap. Maar waar let je nou op bij het bezichtigen van een huis? In dit artikel geef ik je enkele tips waar je op moet letten wanneer je huizen gaat bekijken.

1. Gebruik een checklist

Het ligt misschien voor de hand dat de meeste mensen een checklist gebruiken bij een bezichtiging maar niets is minder waar. Ik schat zo in dat 95% of zelfs nog meer zonder een checklist huizen gaat bekijken. Dat is op zich vreemd, vooral wanneer je meerdere huizen gaat bekijken haal de deze zaken nog weleens door elkaar. Gebruik daarom altijd een checklist zodat je tijdens de bezichtiging niets vergeet, maar ook later hetgeen je hebt opgeschreven nog eens terug kan lezen.

> Download checklist huis bekijken

2. Plan meerdere bezichtigingen

Ik heb weleens een huis verkocht aan kijkers die direct nadat ze het eerste huis hadden bekeken een bod deden. Op zich niets mis mee maar je hebt hierdoor weinig vergelijkingsmateriaal. Dit komt overigens ook maar weinig voor omdat de meeste mensen toch eerst meerdere woningen willen zien. 

Het kan dus verleidelijk zijn om direct verliefd te worden op het eerste huis dat je bezoekt. Echter, door meerdere huizen te bezichtigen krijg je een beter beeld van wat er beschikbaar is op de markt en kun je verschillende opties vergelijken.

3. Neem iemand mee

Twee weten meer dan één! Het kan erg nuttig zijn om tijdens de bezichtiging iemand mee te nemen, zoals je ouders, een familielid, vriend(in) of zelfs iemand die verstand heeft van huizen en waar je op moet letten.. Zij kunnen met een frisse blik naar het huis kijken en wellicht zaken opmerken die jij over het hoofd zou zien. Daarnaast is die persoon er vaak wat minder emotioneel bij betrokken en kijkt daardoor anders.

4. Stel vragen

Wees niet bang om vragen te stellen tijdens de bezichtiging. Denk aan vragen over de onderhoudsgeschiedenis, energiezuinigheid, eventuele gebreken of andere zaken die voor jou belangrijk zijn. Dit geeft je een beter inzicht in het huis en helpt je bij het maken van een weloverwogen beslissing.

5. Let op de omgeving

Naast het huis zelf is ook de omgeving van groot belang. Let tijdens de bezichtiging op factoren als geluidsoverlast, parkeermogelijkheden, nabijheid van openbaar vervoer en scholen of andere voorzieningen waar jij waarde aan hecht. 

6. Doe onderzoek naar de buurt

De buurt is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden bij het kopen van een huis. Dat geldt waarschijnlijk ook voor jou. Niemand wil in een slechte buurt wonen dus let op de buurt en omgeving. Daarnaast is het verstandig om je te verdiepen in plannen en cijfers zoals nieuwbouwplannen en criminaliteit in de buurt. Dat beïnvloed niet alleen je woongenot maar ook eventuele waardeontwikkelingen in de toekomst.

7. Maak foto's en aantekeningen

Tijdens een bezichtiging komt er veel informatie op je af. Gebruik de checklist en maak hier aantekeningen op en maak foto's. Niet alle informatie wordt op de website weergegeven. Denk eraan dat de verkoopmakelaar de presentatie zo mooi mogelijk maakt en dit nog weleens afwijkt van de werkelijkheid. Daarnaast vinden makelaars het helemaal niet raar dat jij aantekeningen en foto's maakt. Vraag uit fatsoen wel even of je foto's mag maken. 

8. Het huis en je gevoel

Ik heb het al wel honderden keren gezegd, een huis kopen is gevoel dus dat kan en mag je niet negeren. We denken allemaal dat we rationeel beslissen maar niets is minder waar. Natuurlijk zijn er rationele overwegingen die we meenemen in ons beslissingsproces maar uiteindelijk neemt je gevoel de overhand. Luister daar dan ook naar. Voelt het huis goed? Zie jij je er zelf wonen? Vertrouw op je intuïtie? Laat het dan gebeuren. Een uitspraak van kopers die dit punt bevestigen is bijvoorbeeld:: Het huis voelde direct goed!

9. Vraag om een tweede bezichtiging

Als je na de eerste bezichtiging enthousiast bent over een huis, is het verstandig om een tweede bezichtiging in te plannen. Tijdens deze tweede keer kijk je 100% anders en ben je meer gericht op details. Daarnaast kun je er met een tweede bezichtiging achter komen of je gevoel en enthousiasme nog steeds positief is. Wanneer er veel interesse in een woning is wordt het soms lastiger om een tweede keer te kijken. 

Die optie wordt dan soms niet geboden en dat is begrijpelijk vanuit het oogpunt van de verkoopmakelaar en de verkoper. Ik zou een tweede bezichtiging liever als een recht zien maar dat zie ik nog niet gebeuren. Toch zijn er trucjes om een tweede bezichtiging wél voor elkaar te krijgen zodat je geen woning koopt die je maar één keer hebt bekeken. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Reserveer een gratis adviesgesprek en ik vertel je precies hoe dat werkt.

Eerlijk, Onafhankelijk, Transparant - Nieuwetijdsmakelaar

 Ps: Zal ik je ook vertellen waar je aanbod vindt voordat het op Funda verschijnt?

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën