Heb je Zonder Aankoopmakelaar net zoveel Kans op een Huis? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Heb je Zonder Aankoopmakelaar net zoveel Kans op een Huis?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

Heb je Zonder Aankoopmakelaar net zoveel Kans op een Huis?

3 min
0

Dit is een gevoelig punt voor aankoopmakelaars wanneer ik zeg dat zoiets niet zou moeten. Vooral omdat er zoveel verschillen tussen aankoopmakelaars zijn en hoe ze op de woningmarkt actief zijn. En aan het woord “actief” ontbreekt het nog weleens. De meest voorkomende reden om een aankoopmakelaar in te schakelen is dat je als potentiële koper eerder weet wat er beschikbaar komt dan anders. Ook dit ligt enorm genuanceerd en valt geen peil op te trekken. In dit artikel maak ik je een beetje wegwijs in de wereld van aankoopmakelaars.

Met een aankoopmakelaar wel of niet meer kans op een huis?

Het nieuws heeft er vol van gestaan en dat is niet altijd positief. Wanneer ik even online zoek vind ik meerdere websites die gebruik maken van de “Meer kans met een aankoopmakelaar” strategie, en neem van één van die websites deze tekst letterlijk over:

Dankzij een aankoopmakelaar kun jij eerder op de hoogte zijn van woningen die vrijkomen. Als je deze vervolgens ook eerder kunt bezichtigen, dan vergroot je je succeskansen daadwerkelijk aanzienlijk.

  • Ten eerste: Er is niet 1 centraal systeem waar aankoopmakelaars eerder bericht van makelaars over nieuw aanbod krijgen, ook al wordt dit vaak gesuggereerd.
  • Ten tweede: In veruit de meeste gevallen kun je ook niet eerder bezichtigen.
  • Ten derde: De verkoopmakelaar moet zich aan de opdracht tot dienstverlening houden wat in strijd is met snel een deal met een aankoopmakelaar sluiten, terwijl er veel meer potentiële kopers zijn. Dit is overigens een erg grijs gebied om zoiets aan te tonen. Vandaar dat opnames met verborgen camera’s in het nieuws verschenen.

Het gevolg is een biedlogboek waarbij iedereen dezelfde kans moet hebben. Wat nou voordeel van een aankoopmakelaar? Als die aankoopmakelaar meer kans maakt is dat toch in strijd met de nieuwe regels?

Heeft de aankoopmakelaar dan helemaal geen voordelen?

Natuurlijk kan de aankoopmakelaar voordelen hebben maar dat heeft niets te maken met aanbod wat eerder wordt gezien. Sterker nog, de meeste aankoopmakelaars laten de klant zelf zoeken naar een huis. Vervolgens kan de klant/potentiële koper de eerste bezichtiging zelf doen. Is er na de eerste bezichtiging nog steeds interesse, dan komt de aankoopmakelaar pas in beeld. Vooral in een tijd waar weinig aanbod is en veel kopers in de rij staan scheelt dit enorm veel werk voor de aankoopmakelaar. Je zag in die tijd ook veel aankoopmakelaars die “tijdelijk” geen aankoopopdrachten meer uit wilden voeren maar dat terzijde.

En het antwoord is...

We zijn op zoek naar het antwoord: Heb je zonder aankoopmakelaar net zoveel kans op een huis? In principe zou dit niet zo moeten zijn wanneer we uitgaan van de nieuwe regels om alles eerlijker en transparanter te laten verkopen. Maar transparantie kent de huizenmarkt niet, en op een gemiddeld verjaardagsfeestje heeft er altijd wel iemand iets negatiefs te zeggen over een makelaar of aankoopmakelaar. Wanneer we naar de populariteit van deze beroepsgroep kijken valt er nog veel winst te behalen.

Kan de aankoopmakelaar wel de beste deal sluiten?

De aankoopmakelaar heeft zeker zijn voordelen zoals goede referenties van woningen en een gevoel voor de woningmarkt in zijn of haar werkgebied. Maar ook consumenten kunnen tegenwoordig referenties inzien en woningen vergelijken. De aankoopmakelaar is natuurlijk niet emotioneel betrokken bij een deal maar er speelt nog wel iets anders wat je zou kunnen verbazen. Kan de aankoopmakelaar er voor jou de beste deal uithalen, wanneer de aankoopmakelaar en verkoopmakelaar elkaar regelmatig tegenkomen in een omgekeerde rol. Aankoopmakelaars zijn in de meeste gevallen ook verkoopmakelaars.

Begint het al een beetje te dagen? Ik weet dat dit een enorm gevoelig onderwerp is, en ik me niet populair maak met dit soort uitspraken. Maar mijn bedoeling is ook nooit geweest om populair te zijn. Mijn intentie is altijd geweest de beste deal voor mijn klant te sluiten. Of dat nu als aankoopmakelaar of verkoopmakelaar was maakte daarbij geen verschil.

Maar hoe moet dan wel?

Zorg dat je meer kennis op doet van het reilen en zeilen op de woningmarkt en exact weet waar je tijdens een bezichtiging en het sluiten van een deal op moet letten. Hoe je dat doet? Dan vertel je in een gratis adviesgesprek. Dus waar wacht je nog op!

Klik nu op de button om een telefonische afspraak te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën