Wat is het Verschil tussen een Aankoopmakelaar en een Verkoopmakelaar? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat is het Verschil tussen een Aankoopmakelaar en een Verkoopmakelaar?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Wat is het Verschil tussen een Aankoopmakelaar en een Verkoopmakelaar?

2 min
0

Het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar is dat de aankoopmakelaar de koper begeleidt tijdens de koop van een huis, en de verkoopmakelaar het huis van de verkoper verkoopt maar er is meer dan dat. Die lokale makelaar is misschien juist niet de beste keuze om jou te helpen. Wanneer je dit artikel goed leest kun je daar je eigen conclusie uit trekken maar laten we beginnen met de verschillen.

Aankoopmakelaar

Je zou denken dat de aankoopmakelaar is gespecialiseerd in de aankoop van een woning, maar aankoopmakelaars zijn in de meeste gevallen ook verkoopmakelaars, ik vertel je hoe dit zit. Laten we voor het gemak de term makelaar gebruiken, de makelaar kan verschillende opdrachten aanvaarden bij verschillende woningen. Zo kan de makelaar in de rol van verkoopmakelaar huis A verkopen maar in de rol van aankoopmakelaar huis B aankopen. Dezelfde makelaar, dezelfde klanten maar twee verschillende opdrachten. De makelaar kan dus zowel aankoopmakelaar, als verkoopmakelaar zijn. In de praktijk is dit dan ook meestal het geval, uitgezonderd van bedrijven/makelaars die zich op één dienst of product richten.

Wat mag de makelaar niet?

De makelaar mag geen verschillende opdrachten aanvaarden en uitvoeren bij hetzelfde huis. De makelaar verkoopt als verkoopmakelaar bijvoorbeeld huis A, maar kan niet tegelijk als aankoopmakelaar voor dit huis diensten leveren. Immers, hetzelfde huis en twee verschillende opdrachten is niet toegestaan.

Maar de makelaar is toch een bemiddelaar?

De makelaar wordt gezien als een bemiddelaar maar deze term is naar mijn mening allang achterhaald. Vroeger, toen de aankoopmakelaar nog niet bestond, opereerde de makelaar veel meer als bemiddelaar, ondanks dat er een opdracht tot verkoop werd overeengekomen. Tegenwoordig is de verkoopmakelaar er voor de verkoper, en de aankoopmakelaar er voor de koper.

Is de aankoopmakelaar wel een goede keuze?

Wanneer ik afga op websites van makelaars kun je geen huis meer kopen zonder aankoopmakelaar maar dat is natuurlijk onzin. Zo zoeken aankoopmakelaars in de meeste gevallen geen woning voor je en in verreweg de meeste gevallen doe je de eerste bezichtiging zelf en zonder aankoopmakelaar. De dienst aankoopmakelaar met volledige begeleiding doet dan ook anders vermoeden dan de werkelijkheid. Natuurlijk zijn er nog steeds aankoopmakelaars die dit wel serieus nemen en wél echte volledige begeleiding bieden. Maar de verdiensten aan de verkoop van een huis liggen nou eenmaal hoger dan bij de aankoop. Logisch dat de meeste tijd en energie in een huis verkopen wordt gestoken, of niet?

Aankoopmakelaars bieden natuurlijk nog steeds een meerwaarde maar zijn ook niet zaligmakend. Ze kennen de markt, hebben toegang tot transactiedata en kennen de lokale makelaars in de buurt. En hier schuilt ook een groot gevaar in! Kan de aankoopmakelaar wel de beste deal voor jou sluiten?

Wat kies jij?

Wil je hier nou meer over weten? En of een aankoopmakelaar in jouw situatie wel de juiste keuze is? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan en ik zal je compleet onafhankelijk adviseren zonder eigenbelang als verkoop- of aankoopmakelaar. Samen kijken we  welke stappen jij kan zetten om tot de beste keuze te komen!

Klik op de button om een afspraak plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën