Inschrijvingsprocedure: Kopen Bij Inschrijving, hoe werkt dat? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Inschrijvingsprocedure: Kopen/Bieden Bij Inschrijving, hoe werkt dat?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
4 min
0

Inschrijvingsprocedure: Kopen/Bieden Bij Inschrijving, hoe werkt dat?

4 min
0

Wanneer je al wat huizen hebt bekeken en biedingen hebt gedaan ben je hiermee vast bekend. De inschrijvingsprocedure of bieden bij inschrijving wordt vaak gebruikt wanneer er meerdere bieders op een huis zijn, maar hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik uit wat kopen bij inschrijving inhoudt en geef ik tips om succesvol mee te doen aan zo'n inschrijvingsprocedure. Laten we beginnen met de vraag:

Wat is kopen bij inschrijving?

Kopen bij inschrijving betekent dat je als potentiële koper een bod doet op een woning zonder dat er sprake is van onderhandelingen. In plaats daarvan wordt er een inschrijvingsprocedure gehanteerd, waarbij geïnteresseerde kopers hun uiterste bod kunnen indienen binnen een gestelde termijn.

Vraag nu een gratis adviesgesprek huis kopen aan!



Informatie tijdens de bezichtiging

Tijdens de bezichtiging of zelfs daarvoor al, geeft de makelaar of verkoper (bij zelf verkopen) aan welke procedure er wordt gevolgd voor het bieden. Je krijgt dan als potentiële koper eenmaal de kans om een blind bod uit te brengen en aan te geven onder welke voorwaarden je dit doet.

Onder het mom van iedereen een eerlijke kans

Onder het mom van iedereen een eerlijke kans verschuilen makelaars zich achter deze strategie, maar laten we eerlijk zijn, het is toch een soort van legale prijsopdrijving waarbij je als koper geen enkel zicht hebt op wat anderen bieden. Vooral wanneer er veel interesse is in de woning kun jij je als koper de kop helemaal gek laten maken, en misschien wel een bod doen die je onder normale omstandigheden niet had gedaan.

Wat moet ik bieden?

Over het algemeen hebben potentiële kopers veel vragen over biedprocedures want het blijkt dat niet elke makelaar dit op dezelfde manier doet. De geïnteresseerden vragen zich af wat ze moeten bieden om de woning te bemachtigen waarbij de vraagprijs het enige richtpunt is.

Voordelen van kopen bij inschrijving

Transparantie

Een voordeel van kopen bij inschrijving is de transparantie, maar dat geldt alleen wanneer er een Biedlogboek wordt gebruikt, en het is maar de vraag wanneer deze beschikbaar wordt gesteld aan de bieders. Het grote voordeel hierin is aan de verkoopmakelaar en verkopers bedeeld. Zij hebben snel een overzicht van bedragen en voorstellen die binnenkomen.

Gelijke kans voor iedereen

Zoals gezegd moet een biedprocedure gelijke kansen voor iedereen geven, maar onderzoek heeft uitgewezen dat makelaars hier niet altijd op de juiste manier mee omgaan. Het nieuws heeft er vol van gestaan dat makelaars er oneerlijke praktijken op nahouden. Daarom is het Biedlogboek ingevoerd om oneerlijk handelen tegen te gaan. Ik moet erbij zeggen dat de meeste makelaars hier wél eerlijk mee omgaan, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Snelle afwikkeling

Kopen bij inschrijving kan zorgen voor een snelle afwikkeling van de verkoop. Na het verstrijken van de termijn kan de verkoper alle biedingen in één keer beoordelen en een beslissing nemen. Dit bespaart over het algemeen veel tijd ten opzichte van onderhandelingen die soms lang kunnen duren.

Hoe doe je mee aan een inschrijvingsprocedure?

Vraag naar de inschrijfprocedure

Voordat je besluit om mee te doen aan een inschrijvingsprocedure, is het belangrijk om jezelf goed te informeren. Lees de voorwaarden en spelregels van de procedure goed door en zorg dat je alle benodigde documenten hebt. Mist er nog informatie? Vraag er dan naar.

Bepaal je maximale bod

Omdat een inschrijfprocedure op voorhand maar weinig transparant is voor bieders, en het ook wel wordt omschreven als "blind bieden" is het zaak om je goed te verdiepen in de waarde van de woning, en hetgeen jij er maximaal voor over hebt. Probeer hierbij zoveel mogelijk je emotie uit te schakelen en het te zien als een zakelijke transactie. Wanneer er meerdere biedingen binnenkomen is het een soort van loterij, dus de kans is groot dat je de woning niet krijgt.

Bod schriftelijk doen

Bieden kan tegenwoordig soms via de website van de makelaar, online portalen zoals Move.nl of via externe partijen zoals "Eerlijk Bieden". Via de makelaar hoor je op welke manier je kan bieden.

Geduld hebben

Nadat je een bod hebt gedaan en de voorwaarden hebt ingevuld wordt je geduld op de proef gesteld. De verkopers gaan namelijk eerst alle biedingen bekijken en deze bespreken met de verkoopmakelaar. Meestal slapen ze er een nachtje of twee nachtjes over waarna de knoop definitief wordt doorgehakt. Dit wordt vaak uiterlijk enkele dagen na sluiting van de biedtermijn bekend gemaakt. Dit kan zowel telefonisch als per mail.

Je kansen op de woning vergroten

Blind bieden is voor kopers een doorn in het oog omdat je nooit van tevoren weet wat je moet bieden om de woning te krijgen. Toch zijn er wel degelijk manieren om je kansen enorm te vergroten. Vraag een gratis adviesgesprek aan zodat ik je kan informeren over hoe jij dit kan doen. Er zijn namelijk trucjes die je kunt gebruiken waarvoor verkopers gevoelig zijn.

Meest gemaakte fouten bij het bieden op een huis

Bij het bieden op een huis worden soms onnodige fouten gemaakt die grote gevolgen kunnen hebben. Speciaal daarvoor het ik het e-book "7 meest gemaakte fouten bij het bieden op een huis" geschreven, die jij gratis kan downloaden.

> Download hier het gratis e-book

Tot slot

Een biedprocedure of bieden bij inschrijving is de minst persoonlijke manier om een huis te bemachtiging. Het werkt zelfs prijsopdrijvend en valt in de categorie "Blind Bieden". Laat je dan ook niet gek maken en plan een gratis adviesgesprek in zodat ik je kan vertellen op welke manier je meer kans maakt.

Klik nu op de button om een gratis adviesgesprek te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën