Bieden op een Huis, Hoe Werkt Dat? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Bieden op een Huis, Hoe Werkt Dat?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

Bieden op een Huis, Hoe Werkt Dat?

3 min
0

Het is een doordeweekse dag, een zonovergoten middag, en je zit achter je computer. Je bent op huizenjacht, en eindelijk, na talloze bezichtigingen en uren van online speurwerk, heb je het gevonden: het perfecte huis. Het heeft die nostalgische houten balken, die ruime achtertuin en het ligt zelfs in jouw favoriete buurt. Je maakt snel een afspraak voor bezichtiging en je bent meteen verkocht! Nu is het de vraag: Hoe bied je op een huis? Moet dat telefonisch of schriftelijk? En wat is de beste strategie? En welke regels gelden er tijdens het bieden?

Wat moet je nou wel of niet doen, en hoe zorg je ervoor dat jouw bod opvalt tussen de rest? Je komt opeens tot het besef dat je eigenlijk maar weinig weet van het bieden op een huis! Om jou te helpen niet dezelfde fouten te maken dan veel andere bieders doen heb ik het 'E-book: de 7 meest gemaakte fouten bij het bieden op een huis' geschreven die je gratis kunt downloaden. Doe dat eerst voordat je verder leest!

Een beetje voorbereiden is wel handig

Begin met een goede voorbereiding en zorg dat je exact weet wat je kunt lenen, wat vergelijkbare huizen hebben opgebracht en wat er in de vragenlijst en roerende zakenlijst wordt vermeld. Raadpleeg je hypotheekadviseur nog een keer wat je maximaal kunt bieden en welke maandlasten daarbij horen. Neem je lijstje met vergelijkbare woningen nog eens extra door en verdiep je in de spullen die achterblijven, meegaan en ter overname worden aangeboden. Neem de vragenlijst goed door zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet, en dan......

Het eerste bod

Je hebt je huiswerk gedaan en je bent er helemaal klaar voor, het eerste bod op een huis. Maar hoe ga je dat aanpakken? Je wilt graag serieus overkomen en de verkoper of de makelaar niet voor het hoofd storen, aan de andere kant wil ook niet te veel betalen. DILEMMA! Maar niet getreurd, er zijn geen vaste regels waaraan een bod moet voldoen maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten die je uiteindelijk naar de gewenste uitkomst leiden. Wil je weten hoe je dat doet? Reserveer dan nu een gratis adviesgesprek waarin ik even met je meedenk. Heb je de 7 meest gemaakte fouten al gedownload?

Meer dan alleen een bod...

Denk eraan dat een bod niet alleen bestaat uit het bedrag alleen, ook de voorwaarden, overdrachtsdatum en ontbindende voorwaarden spelen soms zelfs een grotere rol dan de prijs alleen. Dit zijn allemaal factoren die de verkoper in overweging kan nemen bij het beoordelen van jouw bod. Het is ook belangrijk om te beseffen dat er niet altijd aan de hoogste bieder wordt verkocht. Hierin kunnen ook zekerheid en de gunfactor meewegen in de beslissing van de verkoper om wel, of niet voor jou te kiezen wanneer er meerdere biedingen zijn gedaan.

Onderhandelen

Ben je de enige bieder en gaat de verkoper (misschien via de makelaar) met jou in onderhandeling, is het zaak om dit spel slim te spelen. Ook hiervoor zijn geen vaste regels of zelfs garanties dat je eruit zult komen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je aan de goede kant van de streep zit en daarmee de kans vergroten dat jij je zin krijgt. Zo kunnen de voorstellen een paar keer heen en weer gaan of langer duren dan je wenst. Blijf geduldig en laat niet zien dat je TE GRAAG WILT! 

Op welke manier doe je een bod?

Er zijn geen vaste regels voor de manier voor een bod op een huis  en bieden kan zowel per telefoon, via mail, een fysiek of digitaal biedformulier of via een online portaal zoals Move.nl. Zelf ben ik voorstander van het bellen zodat ik een beetje kan spelen met de vragen om daar iets meer informatie uit kan halen om meer kans te maken op een succesvolle deal, en natuurlijk niet te hard van stapel te lopen. Een beetje aftasten tot hoever ik bij de makelaar kan gaan is echt mijn ding. Wanneer je hier wat minder bedreven in bent mag je mij een bericht via de website sturen zodat je een beetje op weg kan helpen.

Conclusie

Kort gezegd begin je met het zoeken en vinden van een woning, je doet wat bezichtigingen totdat je een huis hebt gevonden waar je op wilt bieden. Bereid je hierop goed voor en onthoud dat er naast respect en integriteit geen vaste regels zijn waar jij je aan moet houden. Bieden kan op allerlei verschillende manieren en wanneer je in onderhandeling komt is het zaak om de voorstellen jouw gewenste richting op te duwen. Nadat je de mondelinge deal hebt gesloten worden de gegevens uitgewisseld en de koopovereenkomst opgemaakt.

Iedereen blij maar...

Iedereen blij zou je denken, maar tijdens de gehele procedure kan er ook van alles misgaan en kom je misschien zaken tegen waar je nog niets van weet. In dat geval is het handig om ergens de juiste informatie vandaan te halen. Die informatie zal ik in een gratis adviesgesprek met je delen. Het eerste gesprek is gratis. En nee, dit is geen lokkertje om je alsnog een aankoopmakelaar in de maag te splitsen! 

Klik op de button om een afspraak te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën