Wat Moet ik Bieden op een Huis? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat Moet ik Bieden op een Huis?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
6 min
0

Wat Moet ik Bieden op een Huis?

6 min
0

Stel je voor: je hebt eindelijk je droomhuis gevonden. Je bent er helemaal verliefd op en je wilt niets liever dan erin wonen. Maar dan komt de grote vraag: wat moet ik eigenlijk bieden op dit huis? Het bepalen van het juiste bod is voor veel mensen lastig want hoe weet je nu of je niet te hoog of te laag biedt. 

Met een paar handige tips en adviezen kun jij ervoor zorgen dat je met jouw bod meer kans maakt. In dit artikel geven we antwoord op de vraag "Wat moet ik bieden op een huis?" en delen we enkele belangrijke overwegingen.

De Mogelijkheden

Voordat je gaat bieden, is het belangrijk je financiële mogelijkheden te bepalen. Hoeveel geld kun je daadwerkelijk uitgeven aan een huis? Zorg ervoor dat je rekening houdt met alle kosten, zoals aankoopprijs, hypotheeklasten, onderhoudskosten en eventuele verbouwingen. 

Bepaal ook hoeveel eigen geld je in moet brengen naast de hypotheek die je kunt krijgen. Ook is het belangrijk om je maximale maandlasten te bepalen. Uiteindelijk wil je naast het kopen van een huis ook nog vaak leuke dingen doen. Zorg ervoor dat je het hele plaatje compleet hebt voordat je de volgende stap zet. De hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Onderzoek de Marktwaarde

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de marktwaarde van het huis dat je wilt kopen. Dit kun je onderzoeken door vergelijkbare huizen in dezelfde buurt te bekijken en te kijken naar recente verkoopprijzen. Hierdoor krijg je een goed idee van wat een redelijke prijs zou zijn. Houd er echter rekening mee dat de markt constant in beweging is en dat de waarde van huizen kan variëren.

Programma Huis Kopen

Overweeg het programma 'De Sleutel Tot Je Droomhuis' om een huis te kopen waarin ik je van a t/m z meeneem door het volledige aankoopproces. Hierin vind je ook de module om de waarde van een huis te bepalen. Daarnaast geef ik je tips en adviezen uit de praktijk. Ook ontdek je wat succesvolle bieders gemeen hebben, en dat is niet altijd het hoogste bod.

Onderhandelen of Biedprocedure

De strategie van de verkoopmakelaar weegt mee in welke (gedwongen) strategie jij moet kiezen. Is er de mogelijkheid om te onderhandelen dan is het belangrijk om naast de marktwaarde het openingsbod te bepalen. Dit is het eerste voorstel waarmee je probeert om in onderhandeling te komen. Is er sprake van een biedprocedure waarbij je eenmalig een blind bod neer moet leggen, dan wordt het al een stuk lastiger. 

Je hebt namelijk geen idee wat de andere geïnteresseerden gaan bieden. Denk eraan dat de verkopers vaak kiezen voor de "beste" koper. Dat is in de meeste gevallen de hoogste bieder maar er is meer. De verkoper wil zekerheid waarbij ook de gunfactor een grote rol speelt. Maak gebruik van het programma zodat je exact leert hoe je de verkoper meer zekerheid geeft en de gunfactor verhoogd.

Inschakelen van een Aankoopmakelaar

Indien je liever een aankoopmakelaar inschakelt is dat ook een keuze. Aankoopmakelaars kunnen je helpen om het huis op de juiste waarde te schatten. Ze beschikken over voldoende data en referentieobjecten, maar ook de juiste kennis van de markt. Ze kunnen je precies vertellen wat een realistisch bod zou zijn. Daarnaast kan een aankoopmakelaar je begeleiden tijdens het biedingsproces, zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet. Het inhuren van een aankoopmakelaar is relatief duur, maar kan je veel tijd besparen. 

Wie zijn de Verkopers?

Wanneer er een makelaar bij de verkoop is betrokken ontmoet je de verkopers niet voordat je de woning hebt gekocht. Toch is dat raar, immers de verkopers zijn nieuwsgierig naar de bezichtigers en bieders. En andersom willen de geïnteresseerden graag weten wie de verkopers zijn. Stel dan ook tijdens de bezichtigingen de juiste vragen en probeer er zoveel mogelijk achter te komen wie de verkopers zijn en wat ze belangrijk vinden aan een koper. 

Daarnaast zijn er meerdere manieren om erachter te komen wie de verkopers zijn. Een huis kopen is emotie, maar een huis verkopen ook. Voor de verkopers is het net zo spannend dan voor jou.

Openingsbod

Nu je alle nodige informatie hebt verzameld en je budget hebt vastgesteld, is het tijd om een openingsbod te doen. Het is de bedoeling om hiermee in onderhandeling te komen. Zie het als een soort spel want het openingsbod biedt nog wat ruimte om tot elkaar te komen. Hiervoor zijn verschillende strategieën inzetbaar die je leert in ons programma, maar hiermee val ik in herhaling. 

Denk er ook aan dat makelaars stug kunnen zijn wat betreft de onderhandelingen, daarom is het belangrijk om hier al tijdens de bezichtigingen rekening mee te houden. Je vertelt al vaak te snel, te veel! Dit kan in het nadeel van de onderhandelingen zijn. Ga tijdens de bezichtigingen niet het huis afkraken, dat heeft geen zin en jaag je iedereen mee in het harnas. Denk aan de gunfactor, die moet overeind blijven. Doe een bod waarmee je nét in onderhandeling komt. Lukt dat niet? Kun je altijd je eerste voorstel iets verhogen.

Onderhandelen

Nadat je openingsvoorstel is geaccepteerd en de verkopers erover nadenken kun je een tegenvoorstel verwachten. Zoals gezegd is het voor de verkopers net zo spannend dan voor jou. Laat je dan ook niet teveel leiden door emotie en neem de tijd om goed na te denken. Door te onderhandelen met kleine stapjes kun je naar elkaar toe bewegen om uiteindelijk een punt (prijs en voorwaarden) te bereiken waarmee de deal wordt beklonken. 

Dat gaat overigens niet altijd zonder slag of stoot. Denk eraan dat de voorwaarden een grote invloed hebben en de doorslag kunnen geven. Zo is de oplevering voor veel mensen een bepalende factor. Blijf zakelijk maar wel op goede voet met de makelaar en/of de verkopers. Ga niet uit emotie dingen roepen waar je later spijt van krijgt. Door een goede communicatie en onderhandelingstechnieken toe te passen, vergroot je de kans dat jij uiteindelijk het huis voor een goede prijs kunt kopen.

Persoonlijke Noot

Het onderhandelen vind ik als makelaar en aankoopmakelaar het leukste aan de makelaardij. Afhankelijk van de opdracht wil je het beste voor de klant. Dat kan zowel een kopers als verkoper zijn. Los van de centjes die hiermee worden verdiend geeft het enorm veel voldoening wanneer ik mensen blij kan maken met de verkoop of de aankoop. Hiermee speel je toch een belangrijke rol in iemands leven die de volgende stap wil zetten. Maar het het programma 'De Sleutel Tot Je Droomhuis' kun je het ook zelf, zonder dat je veel geld kwijt bent aan een aankoopmakelaar. 

Meest Gestelde Vragen

1. Hoe weet ik of mijn bod te hoog of te laag is?
Het bepalen van het juiste bod is altijd lastig, maar door uitgebreid onderzoek te doen naar de marktwaarde, je te verdiepen in de verkopers en je emotie even aan de kant te schuiven kun je tot een goede conclusie komen. Laat je niet gek maken want wanneer het niet lukt om de deal te sluiten is er een ander huis wat op je wacht. Verdiep je daarom in huizen die niet op Funda staan. Er is namelijk meer mogelijk dan je nu waarschijnlijk weet. Bekijk dan ook eens de pagina Huis Zoeken en Vinden.

2. Moet ik altijd een aankoopmakelaar inschakelen?
Nee, het inschakelen van een aankoopmakelaar is niet verplicht, sterker nog, met ons programma heb je eigenlijk geen aankoopmakelaar nodig en kun je het zelf. Toch kan ik me voorstellen dat je liever een aankoopmakelaar aan je zijde wilt. Wees dan ook niet bang voor de kosten om een aankoopmakelaar in te schakelen. Als je dat veel rust en zekerheid geeft is dat voor jou een goede keuze. Je mag altijd contact met mij opnemen via de gele button rechtsboven zodat ik even met je mee kan denken en je van eerlijk advies kan voorzien.

3. Kan ik ook te veel bieden op een huis?
Jazeker, het is zeker mogelijk om te veel te bieden op een huis. Ik heb wel eens een huis voor een ton meer verkocht terwijl er maar 1 bieder was. Dat is zuur voor de kopers maar mijn opdracht was het huis voor de beste prijs te verkopen. Die opdracht was geslaagd maar toch blijf je dan ook als makelaar met een soort van vervelend gevoel achter. Het is dan ook een beetje dubbel. Laat je daarom niet meeslepen in emotie, doe goed onderzoek en probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen zodat jij een bod doet waarmee je zoveel mogelijk kans maakt en ook achteraf tevreden mee bent.

Tot Slot

Een huis kopen is gevoel waarmee de emoties tot een hoogtepunt kunnen stijgen, blijf rustig en doe onderzoek. Stel de juiste vragen en verdiep je in de verkopers. Verzamel zoveel mogelijk informatie voordat je een bod doet. Bepaal een openingsvoorstel waarmee je in onderhandeling komt, of doe een eenmalig bod bij het bieden bij inschrijving. Het gaat erom dat jij achteraf tevreden terug kunt kijken op het proces. Lukt het niet om de woning te bemachtigen? Heb er dan vrede mee en ga weer verder. Je bent in ieder geval een ervaring rijker.

Veel succes!

Gr Meindert

PS: Zoals je ziet komt er heel wat kijken bij een huis kopen, terwijl we het in grote lijnen alleen nog maar over het bieden op een huis hebben gehad. Vanzelfsprekend is niet alles in dit artikel genoemd waar je rekening mee moet houden en op moet letten. Denk er dan ook aan dat elke fase van het aankooptraject z’n eigen valkuilen en uitdagingen heeft waar je mee te maken krijgt. 

Zorg ervoor dat jij geen onnodige fouten maakt en maak gebruik van ons programma huis kopen. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Het programma levert je meer op dan het kost. Daarnaast heeft de ene fase vaak invloed op het vervolg. Als je in het begin een fout maakt is dat achteraf lastig te herstellen. 

De Sleutel Tot Je Droomhuis


Reacties
Categorieën