Huis Kopen Zonder Makelaar een Slimme Keuze? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Huis Kopen Zonder Makelaar een Slimme Keuze?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

Is een Huis Kopen Zonder Makelaar een Slimme Keuze?

3 min
0

Makelaars hebben in Nederland een bepalende rol en veel kopers denken dat ze bij een huis kopen een makelaar of aankoopmakelaar nodig hebben. Met de juiste kennis durf ik te stellen dat je het in de meeste gevallen met een beetje hulp ook zelf kunt. In dit artikel bespreken we de voordelen en mogelijkheden van het kopen van een huis zonder makelaar.

Waarom zou je een huis kopen zonder makelaar?

Deze vraag kun je op twee manieren uitleggen. Laat ik eerst even uit de doeken doen welke situaties zich in dit geval voor kunnen doen:

1. De verkoper verkoopt zelf zijn huis zonder een makelaar, ook wel verkoopmakelaar genoemd.

2. De koper koopt zelf een huis zonder makelaar, ook wel aankoopmakelaar genoemd.

In geval 1 heb je als koper rechtstreeks contact met de verkoper. Deze geeft je een rondleiding en voorziet je van informatie over de woning. Je hoort dus uit eerste hand hoe het is om in de woning die je bekijkt, te wonen. Dit heeft voor- en nadelen, zoals gezegd krijg je informatie rechtstreeks van de verkoper zelf, dit is een groot voordeel. Maar het kan ook zijn dat het verkooptraject minder professioneel is opgezet. 

Daarom zijn er tegenwoordig ook doe-het-zelf verkoopconcepten, waarbij de verkoper bepaalde werkzaamheden voor zijn of haar rekening neemt, en ook de online makelaar. Voorbeeld: De verkoper doet de bezichtigingen en schrijft de woningtekst, de online makelaar regelt de juridische zaken.

In geval 2 koop je rechtstreeks van de verkoper of diens makelaar, net zoals het vroeger ging toen er nog geen aankoopmakelaar bestond. Wanneer de verkoper voor de verkoop van zijn of haar huis een makelaar in de arm heeft genomen, is de gelijkwaardigheid in het geding. De verkoopmakelaar heeft een grote voorsprong aan kennis op de gemiddelde koper. 

Daarnaast is de lokale bekendheid vaak groter. Hier moet je dus als koper iets aan doen. Op zich is een huis kopen niet zo moeilijk maar er zijn wel factoren die bepalend zijn voor een succesvolle en veilige aankoop. Een fout is snel gemaakt en kan tot grote financiële of juridische consequenties leiden.

Voordelen van een huis kopen zonder makelaar?

Kostenbesparing

Wanneer je geen aankoopmakelaar in de arm neemt dan bespaart je dat veel geld. Dat is dan ook de reden dat de meeste mensen nog steeds zonder aankoopmakelaar een huis kopen. Dat geldt ook voor verkopers die hun huis zelf verkopen en daardoor op makelaarskosten besparen.

Direct contact met verkopers

Verkopers weten meestal meer van het huis dan een makelaar en dan heb ik het met name over de voor- en nadelen van de woning. Immers, ze wonen er zelf. Ze vertellen dan ook vaak meer over de woning en de buurt. Bijvoorbeeld: Hoe je ’s avonds heerlijk kan genieten van de ondergaande zon, hoelang het fietsen is naar het station of binnen hoeveel minuten je op de snelweg zit.

Snellere reactietijd

Wanneer je als koper rechtstreeks contact hebt met de verkoper verloopt de communicatie in de meeste gevallen een stuk sneller dan via een makelaar. Even je vraag via Whatsapp stellen en je hebt vaak redelijk snel antwoord. De verkoopmakelaar doet hetzelfde maar zit er als extra schakel tussen. Dat werkt vaak vertragend en is helemaal niet nodig.

Volledige controle

Bij het kopen van een huis zonder makelaar heb je volledige controle over het proces. Je kunt zelf bepalen hoe je wilt bieden of de onderhandelingen wilt aanpakken. Dit geeft je meer vrijheid om jouw eigen beslissingen te nemen.

Tips voor het succesvol kopen van een huis zonder makelaar

Doe grondig onderzoek

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de woningmarkt en de prijzen in het gebied waarin je geïnteresseerd bent. Dit stelt je in staat om realistische biedingen te doen en de juiste beslissingen te nemen.

Maak gebruik van online platforms

Er zijn tal van online platforms waarop je woningen kunt vinden die te koop worden aangeboden door particulieren. Maak gebruik van deze platforms om een breed scala aan opties te bekijken en contact op te nemen met verkopers.

Wees voorbereid tijdens bezichtigingen

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent tijdens bezichtigingen. Neem een checklist mee en stel vragen over eventuele gebreken of problemen in de woning. Dit helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen.

Onderhandel of bied slim

Leer hoe je effectief kunt onderhandelen of een slim bod neer kunt leggen waarmee je opvalt en meer kans maakt op de woning wanneer er meerdere bieders zijn.

Maak geen onnodige fouten

Zorg ervoor dat je weet waar je op moet letten en welke gevolgen bepaalde stappen in het proces kunnen hebben wanneer je niet scherp bent. Veel kopers focussen zich op de koopsom terwijl dit maar één onderdeel is. De rest eromheen is net zo belangrijk.

Tot slot

Om antwoord te geven op de vraag of een huis kopen zonder makelaar een slimme keuze is, denk ik dat het antwoord voor de meeste mensen ja is. Rechtstreeks van de verkoper een huis kopen kan een groot voordeel zijn. Zorg ervoor dat je wel weet wat je doet en waar je op moet letten. Denk eraan dat het om veel geld gaat en een huis kopen vaak de grootste financiële aankoop uit je leven is. Zorg er dus voor dat je weet waar het over hebt en maak geen onnodige fouten die je makkelijk had kunnen voorkomen.

Wil jij een huis kopen of heb je al een bod gedaan? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan! Het maakt hierbij niet uit in welke fase de koop zich bevindt.

Vraag nu een gratis adviesgesprek huis kopen aan!Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën