Wat betekent Onder Bod? En Maak ik nu nog Kans? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat betekent Onder Bod? En Maak ik nu nog Kans?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

Wat betekent Onder Bod? En Maak ik nu nog Kans?

3 min
0

De status "onder bod" roept regelmatig vragen op bij mensen die geïnteresseerd zijn in een huis. Stel dat je een leuk huis tegenkomt en overweegt een bezichtigingsafspraak te maken, maar dan merk je plotseling op dat het huis al onder bod staat. Wat betekent dat eigenlijk? En maak je nu nog kans? In dit artikel vertel ik je er alles over! Liever luisteren dan lezen? Bekijk dan de video!

Vraag nu een gratis adviesgesprek huis kopen aan!


Onder bod

De term "onder bod" zegt eigenlijk al genoeg: er is namelijk al een bod of zelfs meerdere biedingen gedaan op het huis. Er kan zelfs al mondelinge overeenstemming zijn bereikt over de verkoopprijs en andere voorwaarden. In de praktijk kan de status "onder bod" van alles betekenen. Misschien heeft de bieder zich teruggetrokken en moet de makelaar de status nog aanpassen, of misschien heeft er een biedprocedure plaatsgevonden waarbij verschillende mensen hebben geboden. Zolang er niets is ondertekend, is alles nog mogelijk.

Kan ik het huis nog bezichtigen?

Binnen het proces van koop en verkoop zijn er verschillende situaties denkbaar. Wil je precies weten wat de status inhoudt? Neem dan contact op met de makelaar of het makelaarskantoor en stel vragen als: Kan ik het huis nog bezichtigen? Kan ik nog een bod uitbrengen? Vaak zal deze laatste vraag negatief beantwoord worden wanneer er sprake is geweest van een biedprocedure met meerdere biedingen. Maar waarom zou jij geen bod uit kunnen uitbrengen? Wie weet ben jij wel de beste koper en hoogste bieder. In de praktijk ligt dit niet zo simpel. Wanneer er voldoende biedingen zijn heeft de verkoper al genoeg keuze, en zit misschien niet eens te wachten op een extra bod.

Planning van het verkoopproces 

Let er wel op dat sommige verkopers van tevoren afspraken maken met potentiële kopers, bijvoorbeeld over de planning van het verkoopproces. Hierbij komt ook kijken dat de woning op sociale media wordt geplaatst, dat er e-mails worden verstuurd naar geïnteresseerden en dat de bezichtigingen worden ingepland. Er wordt een deadline gesteld waarbinnen biedingen kunnen worden uitgebracht. Nadat deze deadline is verstreken, kiest de verkoper een koper en worden de gegevens uitgewisseld voor het opstellen van een koopovereenkomst.

Van eerste bod tot ondertekenen van de koopovereenkomst

Vanaf het eerste bod tot het tekenen van de koopovereenkomst zou je kunnen zeggen dat de woning de status "onder bod" heeft. Het kan echter verschillen hoe makelaars hiermee omgaan. Ook kan de status "verkocht onder voorbehoud" voorkomen. Dit wordt meestal aangepast nadat de koopovereenkomst is getekend en de wettelijke bedenktijd is verstreken. Denk eraan dat elke makelaar hier anders mee om kan gaan.

Onder bod per situatie verschillend

De weergave van deze status is afhankelijk van welke fase in het verkoopproces bereikt is. Bovendien wordt deze informatie niet altijd direct online bijgewerkt. Makelaars vinden het namelijk vervelend om de status "onder bod" weer terug te veranderen naar "te koop". Dit zou immers een signaal afgeven waar de verkopers niet blij mee zijn. Daarnaast ervaren makelaars vaak meer voldoening als er meerdere biedingen zijn voordat ze de woning als "onder bod" bestempelen. Wanneer er echter maar één bieder is die zich terugtrekt, moet deze status weer aangepast worden.

Biedlogboek

Daarnaast heeft het biedlogboek z'n intrede gedaan om alle bieders een eerlijke kans te geven zodat makelaars de woning niet snel aan een bevriende aankoopmakelaar kunnen gunnen. In een periode met veel bieders zou dit kunnen werken maar wanneer jij achteraf hoort dat je de enige bieder bent, en ook nog eens boven de vraagprijs hebt geboden is het nog maar de vraag of je hier wel écht blij van wordt.

Conclusie

De status onder bod kan op verschillende manieren worden gebruikt en is per situatie afhankelijk in hoeverre de makelaar en verkoper jou nog een kans wil geven. Niet geschoten is altijd mis! Dus komt je droomhuis voorbij die de status "onder bod" heeft gekregen? Bel de makelaar of je nog kans maakt! 

Tot slot

Loop jij nou ook vast op de woningmarkt of heb je vragen over de status "onder bod"? Vraag dan hieronder een gratis adviesgesprek aan zodat ik met je mee kan denken en je vragen kan beantwoorden.

Klik op de button om een afspraak te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën