Wat is de Marktwaarde van een Huis? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat is de Marktwaarde van een Huis?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Wat is de Marktwaarde van een Huis?

2 min
0

Wanneer je in een aan- en/of verkooptraject zit hoor je soms verschillende waardes voorbijkomen, waaronder ook de marktwaarde. Maar wat is de marktwaarde eigenlijk, en hoe komt die tot stand? In dit artikel vertel ik je alles over de marktwaarde dus lees snel verder.

Wat betekent marktwaarde?

De marktwaarde moet aan een aantal kenmerken voldoen. Zo mag er geen sprake zijn van dwang, is het een geschat bedrag die tot stand komt na voldoende marketing in een concurrerende markt. Ook moeten zowel koper als verkoper voor zichzelf, voorzichtig en zorgvuldig handelen.

In de praktijk komen we online vaak de woningwaarde tegen met titels zoals: Bereken hier de woningwaarde! Of, wat is jouw woning waard? – Vraag hier een gratis waardebepaling aan! Als consument is het lastig om te bepalen welke waarde je nodig hebt voor een bepaald doel.

Taxateur stelt de marktwaarde vast

Wanneer de onderhandelingen tot een deal leiden, of je de gelukkige bent bij een inschrijving en een hypotheek nodig hebt komt de taxateur langs. Die bepaalt de marktwaarde van het huis die jij hebt gekocht. Die marktwaarde kan aardig afwijken, vooral wanneer je flink boven de vraagprijs hebt geboden.

Taxatie Zwolle - Alcatax

Voorbeeld

Als verkoper nodig je drie makelaars uit voor een gratis waardebepaling waarbij je voor de hoogste opbrengst kiest, en dat is wat veel mensen doen. Zelf heb je ook een beeld van de waarde die onder invloed staat van de emotie die erbij komt kijken. Al je ziel en zaligheid heb je in de woning gestoken en zelfs je kinderen zijn er geboren. Het is een fijne buurt met alle voorzieningen dichtbij. Je overschat de waarde door deze factoren en vraagt de verkoopmakelaar of de vraagprijs nog iets omhoog kan. De verkoopmakelaar wil graag de opdracht en stelt voor om het te proberen.

Marktwaarde versus verkopen

De verkoopstrategie wordt bepaald en er is veel interesse in het huis. Na 20 bezichtigingen krijgen alle kijkers de kans om een bod uit te brengen. De hoogste bieder heeft 30.000 euro boven de vraagprijs van 375.000 geboden terwijl die vraagprijs al aan de hoge kant was. Wanneer de marktwaarde in dit geval 350.000 euro was zit er een gat van 55.000 euro tussen de deal en de marktwaarde. Laten we ervan uitgaan dat de taxateur een marktwaarde van 350.000 opschrijft die wordt vastgelegd in het taxatierapport. Dan moet de koper naast de kosten koper ook nog eens 55.000 euro uit eigen middelen betalen.

Recent verkocht van invloed op marktwaarde

Maar stel je voor dat door deze opbrengst er meerdere buren zijn die gaan verkopen en er na een jaar 5 woningen boven de 4 ton zijn verkocht. Kun je dan nog spreken van een marktwaarde van 350.000 euro? Of moet je meegaan in de waardeontwikkeling van de verkoopprijzen. Dat laatste is het geval wanneer je recente verkooptransacties gebruikt als referenties. En dat is wat een taxateur doet.

Marktwaarde afhankelijk van meerdere factoren

Dus de marktwaarde is afhankelijk van meerdere factoren zoals woonoppervlakte, perceel, bouwkundige staat, ligging en wordt bepaald door de transactieprijzen van recent verkochte woningen in de straat, buurt of wijk. De marktwaarde wordt dus grotendeels beïnvloed door het aantal woningen dat recent is verkocht.

Eerlijk, Onafhankelijk, Transparant - Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën