Kan ik een Huis Kopen Zonder Eigen Geld? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Kan ik een Huis Kopen Zonder Eigen Geld?
Geldzaken
Nieuwetijdsmakelaar
Geldzaken
1 min
0

Kan ik een Huis Kopen Zonder Eigen Geld?

1 min
0

Dit is een vraag die veel mensen bezighoudt en veel websites geven aan dat dit niet kan of doen er vaag over. Tegenwoordig kun je 100% van de woningwaarde lenen die wordt vastgesteld door de taxateur. Wat dat betekent vind je hieronder waarin verschillende situaties worden uitgelegd.

De marktwaarde is leidend

Alles draait tegenwoordig om de taxatiewaarde, dit is de marktwaarde die de taxateur vaststelt. Een leidende waarde die de geldverstrekker uiterst serieus neemt. Deze waarde is, los van je leencapaciteit dus bepalend in de mate waarvoor de geldverstrekker jou een hypotheek wil geven. Om er zeker van te zijn dat je de hypotheek kan betalen zal de geldverstrekker ook overige eisen stellen die we hier niet behandelen. Verder zijn er mogelijkheden om iets meer te kunnen lenen dan 100% van de taxatiewaarde wanneer je direct in duurzaamheid investeert. Vraag altijd de hypotheekadviseur naar de laatste ontwikkelingen en voorwaarden die worden gesteld. 

Taxatiewaarde is lager dan de koopsom van de woning

In dit geval zal de bank uitgaan van de marktwaarde die de taxateur opschrijft in het taxatierapport. Je kunt 100% van deze waarde lenen hetgeen betekent dat je het verschil tussen de waarde die de taxateur afgeeft, en de koopsom uit eigen middelen moet voldoen. Daarbij komen ook nog de kosten koper die je met eigen geld moet betalen. Denk hierbij aan het taxatierapport, de notaris en overdrachtsbelasting indien van toepassing.

Taxatiewaarde is gelijk aan de koopsom van de woning

In dit geval kun je 100% van de koopsom lenen maar moet je er rekening mee houden dat je de kosten koper met eigen geld moet voldoen. 

Taxatiewaarde is hoger dan de koopsom

Heb je een goede prijs bedongen tijdens het onderhandelen waarbij de koopsom lager is dan de taxatiewaarde, dan zou je onder voorwaarden wat meer kunnen lenen dan de koopsom. Immers de waarde van de woning is hoger dan waarvoor jij het hebt gekocht. Met hetgeen je meer kunt lenen zou je een deel van de kosten koper kunnen betalen, of misschien het totaal wanneer de geldverstrekker hiermee akkoord gaat.

Het antwoord

Op het antwoord op de vraag: Kan ik zonder eigen geld een woning kopen is dan ook geen eenduidig en passend antwoord voor iedereen op te geven, en zoals je kunt zien is dit van meerdere factoren afhankelijk.

Misschien ook interessant

Eerlijk, Onafhankelijk, Transparant - Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën