Wat is een NWWI Gevalideerd Taxatierapport? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat is een NWWI Gevalideerd Taxatierapport?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

Wat is een NWWI Gevalideerd Taxatierapport?

3 min
0

Je hebt een huis gekocht of wilt een verbouwing doorvoeren waarvoor je een taxatierapport nodig hebt. De bank eist een gevalideerd taxatierapport maar jij hebt geen idee wat het verschil tussen een taxatierapport en een gevalideerd taxatierapport is. Bekijk dan dit artikel goed zodat je volledig op de hoogte bent.

Wat is een gevalideerd taxatierapport?

In het kort zou je kunnen zeggen dat een gevalideerd taxatierapport een rapport is wat door een externe partij wordt gecontroleerd. In dit geval wordt de taxateur gecontroleerd door NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). De regels met betrekking tot de waarde bepalen door taxateurs is de laatste jaren steeds verder verscherpt zo ook het toezicht door NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs) waar taxateurs staan ingeschreven.

Waarom een gevalideerd taxatierapport?

Banken willen nou eenmaal steeds meer zekerheid en nemen belangrijke beslissingen op basis van het taxatierapport. Bij een onjuist taxatierapport kan deze zekerheid in het geding komen wanneer de eigenaar niet meer in staat is om aan zijn of haar betalingsverplichtingen te voldoen. Een gevalideerd taxatierapport biedt meer zekerheid waarbij de risico’s op fouten zoveel mogelijk worden uitgesloten.

Is een gevalideerd taxatierapport beter?

Dat zou niet zo moeten zijn. Taxateurs zijn goed opgeleid en weten echt wel hoe een taxatierapport moet worden opgemaakt. Een gevalideerd taxatierapport wordt door NWWI gecontroleerd en minimaliseert hiermee de kans op fouten. Als de validatiemedewerker van NWWI toch een fout ontdekt of extra informatie wenst ontvangt de taxateur een mail met verbetervoorstellen. Na aanpassing wordt de taxatie opnieuw ingediend, bij akkoord ontvangt de taxateur een code om het taxatierapport digitaal te ondertekenen.

In welke gevallen heb ik een gevalideerd taxatierapport nodig?

In de meeste gevallen eist de geldverstrekker een gevalideerd taxatierapport die is opgemaakt volgens de normen van NRVT en is gecontroleerd/gevalideerd door NWWI. Het taxatierapport is hiermee transparant en breed geaccepteerd. Daarnaast is het rapport zo ontworpen dat het voor iedereen op een fatsoenlijke manier is te begrijpen. En dat is nou precies de bedoeling. In duidelijke en begrijpelijke taal uitgelegd zodat een leek het ook begrijpt.

Wat is het verschil tussen een gevalideerd taxatierapport en een desktoptaxatie?

Waar vroeger de waardeverklaring werd afgeschat kwam opeens de desktoptaxatie tevoorschijn. Waardeverklaringen mochten door makelaars en taxateurs niet meer worden afgegeven omdat de betrouwbaarheid flink kon afwijken ten opzichte van een gevalideerd taxatierapport. De desktoptaxatie wordt opgemaakt op basis van onlinegegevens en marktanalyses zonder dat de taxateur de woning fysiek heeft bekeken. Hierdoor is deze vorm van taxatie minder nauwkeurig en in mijn ogen nog steeds een risico voor de geldverstrekker.

Door de ongekende stroom van marktanalyses en transactiegegevens maar ook de data die door de taxateurs in de rapporten zijn verwerkt voeden de digitale wereld. Wanneer dit in de toekomst wordt verwerkt door Kunstmatige Intelligentie (AI - Artificial Intelligence) zijn de laatste dagen als beroep van taxateur geteld.

Wat kost een gevalideerd taxatierapport?

De kosten voor een NWWI gevalideerd taxatierapport hangen nou samen met het doel van de opdracht en het soort werkzaamheden die door de taxateur worden verricht. Gemiddeld liggen de kosten voor een gevalideerd taxatierapport tussen de 500 en 800 euro. Dit is mede afhankelijk van de regio waarin je een taxatierapport nodig hebt. Ook rekent NWWI extra kosten voor validatie.

Gevalideerd taxatierapport voor verbouwing

Wanneer je een taxatierapport voor verbouwing nodig hebt kan de taxateur hiervoor zorgen. Er wordt dan een waarde met bijzonder uitgangspunt bepaalt, dit is de waarde ná verbouwing die op de dag van opname (peildatum) nog niet bestaat maar wel wordt vastgelegd. De opdrachtgever vult dan een verbouwingsspecificatie in voor de geplande verbouwing(en) en verbeteringen. Ook het verduurzamen van de woning kan in zo’n rapport als verbouwing worden meegenomen. Ook vermeld de taxateur de marktwaarde in de huidige staat. In zo’n rapport worden door de taxateur dus twee waardes vermeld.

Stappenplan taxatie

 • De consument of tussenpersoon verstrekt de opdracht aan de taxateur
 • De taxateur accepteert de opdracht
 • De taxateur vult de opdrachtvoorwaarden in die de opdrachtgever ontvangt
 • De opdrachtgever accepteert de opdrachtvoorwaarden
 • Er wordt een afspraak voor opname gepland
 • De taxateur neemt de woning op en legt zijn of haar bevindingen vast
 • De taxateur werkt het taxatierapport uit
 • Het taxatierapport wordt ingediend bij NWWI
 • Het taxatierapport wordt door NWWI gecontroleerd
 • De taxateur ontvangt verbetervoorstellen of een code voor het ondertekenen
 • De taxateur ondertekent het taxatierapport digitaal 
 • De factuur wordt verzonden
 • De taxateur archiveert het dossier 

Tot slot

De taxatie wordt door een onafhankelijke register taxateur opgemaakt die in het NRVT is ingeschreven. Over het algemeen geldt een straal van 20 kilometer waarbinnen de taxateur werkzaam mag zijn in verband met de plaatselijke bekendheid. Het taxatierapport is over het algemeen binnen enkele dagen tot een week gereed, afhankelijk van de planning van de taxateur en de eigenaren (bij aankoop) en opdrachtgevers (bij oversluiten van de hypotheek of verbouwing). Woon je in Zwolle of omgeving? Dan help ik je graag met de taxatie. Klik op de banner hieronder voor meer informatie.

Taxatie Zwolle - Alcatax


Reacties
Categorieën