Huis Online Kopen, en Makelaars Verdwijnen door AI - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Huis Online Kopen, en Makelaars Verdwijnen door AI
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
4 min
0

Huis Online Kopen, en Makelaars Verdwijnen door AI

4 min
0

Gaan we binnenkort een huis online kopen? 

We kunnen er niet meer omheen, online wordt er van alles gekocht. Waar we voorheen nog winkels bezochten, en dat doen we nog steeds maar dan minder, komt het online kopen van een huis steeds dichterbij. Een mega interessant onderwerp! In dit artikel lees je er meer over en vertel ik hoe de online wereld in combinatie met AI de makelaardij in de toekomst op z’n kop zet, en die toekomst is dichterbij dan je denkt.

Het verleden 

Ik kan me nog herinneren dat autotrader z’n intrede deed. De autoverkopers gebruiken een digitale camera met diskette om foto’s van de auto te maken. Die diskette ging vervolgens de computer in en de foto’s werden geupload in de presentatie. De smartphone heeft dit allemaal overgenomen en met een paar klikken staat de auto online.

Taxateur is een uitstervend beroep

Zo ook de gegevens die tegenwoordig automatisch wordt ingevuld op basis van “Big Data”. Met de komst van AI zal deze ontwikkeling nóg sneller gaan en dat is voor makelaars en taxateurs misschien nu nog niet te bevatten. Taxateur is een uitstervend beroep omdat deze data steeds verder wordt aangevuld, en het kromme is, dat doen de taxateurs zelf. Dagelijks wordt er door de taxateur informatie aan de systemen toegevoegd die in handen komen van de grote partijen. 

Ik zei het in 2010 al, door alle verklaringen en onderbouwingen die we als taxateur geven via de software graven we ons eigen graf. We leveren zoveel data aan dat computermodellen en algoritmes in de toekomst de rol van taxateurs kunnen overnemen. Met de komst van AI gaat dit veel sneller omdat AI binnen enkele seconden patronen herkent om de juiste voorspellingen te doen waar wij als mensen jaren voor nodig zouden hebben.

De technologie is niet meer tegen te houden

Ik kan me nog herinneren van verjaardagsfeestjes dat er mensen waren die nooit online een auto zouden kopen. Die mensen rijden nu in een Tesla, en je raadt het al. Online gekocht! De mens is van nature tegen verandering maar daar houden zich de ontwikkelaars en techneuten zich niet mee bezig. Zij hebben een ver vooruitziende blik en maken dingen mogelijk waar we vroeger alleen van konden dromen. Zo is ook ooit het eerste vliegtuig bedacht en gemaakt, een droom die werkelijkheid werd en ons leven drastisch heeft veranderd. 

Online een huis kopen is heel dichtbij

Het is een kwestie van tijd dat woningen online verkocht gaan worden, en dat gaat niemand tegenhouden. Misschien denk je nu, dat zal allemaal wel meevallen maar dit is dichterbij dan je denkt. De datastromen en informatievoorzieningen in combinatie met 3D worden steeds beter dat ik voorspel dat we binnenkort de eerste nieuwbouwwoningen online kopen. Dan moet er natuurlijk wel gebouwd worden en daar ligt nog een grote uitdaging voor de regering. 

En het makelaarskantoor dan?

Dit is een gevoelig punt omdat geen enkele makelaar het leuk vindt dat de technologie zijn of haar vak overneemt maar ook dit is een kwestie van tijd. Neem nu de presentaties van woningen waarbij de media wordt gemaakt, de kenmerken worden ingevuld en de tekst wordt geschreven. De fotograaf zal ook in de toekomst nog steeds langskomen tenzij de verkopers met hun smartphone zelf de foto’s maken en uploaden. AI kan de beste foto’s selecteren, de kenmerken invullen en een mooiere en uitgebreidere presentatie maken dan nu het geval is. 

De verkoper kan via een app automatisch de woning volgens NEN2580 op laten meten waarna de plattegronden automatisch worden gegenereerd. Hierin zou de makelaar nog steeds een controlerende rol kunnen vervullen maar de werkwijze zal drastisch veranderen en de meeste makelaars zullen verdwijnen. Als je nu denkt dat dit allemaal nog wel mee zal vallen verwijs ik even naar de desktop taxaties waarbij op basis van data een taxatierapport wordt gegenereerd, de kenmerken en referenties volgen de basis voor dit rapport waar automatisch een waarde uit naar voren komt. 

De taxateur controleert de gegevens en geeft akkoord. Hier zie je de eerste veranderingen al ontstaan, de weerstand van taxateurs was enorm en onderling werd er veel over gediscussieerd. Niet aan meewerken was de conclusie! Waar taxateurs volledig in de weerstand schoten zijn er inmiddels grote partijen die dit soort werkzaamheden simpel en snel overnemen. Er is dus altijd iemand die er wél mee aan de slag gaat, los van de voorwaarden en kwaliteit waaraan deze diensten moeten voldoen. Hierover is echter nog steeds discussie en geen duidelijkheid.

Gaan alle makelaars verdwijnen?

Nee, dat denk ik niet. De rol van makelaars zal veranderen en er zullen steeds meer makelaars verdwijnen waar de technologie de werkzaamheden van de makelaar zal overnemen. Voor deze makelaars zal een controlerende en adviserende rol overblijven. Als makelaarskantoor zul je hier nu al voorbereidingen voor moeten treffen om de bestaanszekerheid in de toekomst te waarborgen.

Online kopen van bestaande bouw

Bestaande bouw online verkopen zal nog een hele uitdaging worden maar ook dit zal waarschijnlijk dichterbij zijn dan we denken. Als ik je nu vertel dat ik in 2016 een woning heb gekocht zonder te kijken om andere geïnteresseerden voor te zijn, is dat het bewijs dat het kan. Natuurlijk kan ik als makelaar beter inschatten of ik een goede deal sluit, maar dat neemt niet weg dat wanneer je iets voor jezelf koopt er ook emotie bij komt kijken. Toch heb ik het gedaan! Naarmate de VR-technologie beter wordt en het juiste gevoel kan weergeven, zal ook een bestaand huis online kopen dichterbij komen.

AI is de volgende stap

De volgende stap is AI, en met de komst van ChatGPT en Dall.e is er steeds meer mogelijk en dat lijkt geen grenzen te kennen. AI een huis voor je laten zoeken of de koopovereenkomst laten controleren lijkt op termijn een fluitje van een cent. Datzelfde zal gaan gelden voor de hypotheekadviseur die steeds vaker over wordt genomen door Kunstmatige Intelligentie. Ook het aantal hypotheekadviseurs zullen hiermee verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

De toekomst van de makelaardij

Hoe de toekomst van de makelaardij eruit gaat zien valt lastig te voorspellen, maar één ding is zeker. AI zal steeds meer taken van de makelaar of binnendienst overnemen en het is een kwestie van tijd dat het aantal makelaars zal afnemen. Datzelfde geldt voor hypotheekadviseurs. De vraag is niet of het gebeurt, de vraag is wanneer!

Deel je mening

Ik ben benieuwd wat er onder consumenten en makelaars speelt met betrekking tot dit onderwerp. Denk je dat dit allemaal niet zo’n vaart zal lopen? Of denk je dat AI straks alle taken over zal nemen. Deel je mening via de reactie button onderaan. Ik kijk ernaar uit!

Eerlijk, Onafhankelijk, Transparant - Nieuwetijdsmakelaar

Misschien ook interessant

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën