Wat is de Beste Tijd om een Huis te Kopen? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat is de Beste Tijd om een Huis te Kopen?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Wat is de Beste Tijd om een Huis te Kopen?

2 min
0

Normaal gesproken krijg ik van verkopers de vraag: In welke periode kan ik het beste m’n huis verkopen. In dit artikel draai ik de rollen om en stel ik de vraag centraal: Wat is de beste tijd om een huis te kopen?

Eerlijk, Onafhankelijk, Transparant - Nieuwetijdsmakelaar

De beste tijd is nu

Wanneer je op zoek bent naar een huis is altijd de beste tijd NU! Je hebt er vaak wat langer over gedaan om tot die beslissing te komen en staat daar volledig achter. Waarschijnlijk heeft de hypotheekadviseur al uitgerekend wat je kan lenen en indien van toepassing is de verkoopmakelaar al langs geweest voor een verkoopgesprek. Alle seinen staan op groen en je bent vol enthousiasme begonnen met de zoektocht maar de brandende vraag blijft je bezighouden: Is dit wel de juiste tijd om een huis te kopen?

Korte of langere termijn 

Deze vraag kunnen we om meerdere manieren interpreteren, seizoensgebonden of voor de lange termijn. Voor de lange geldt dat de huizenprijzen stijgen, tenminste dat vertelt ons het verleden. En behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar toch! Voor de langere termijn mag je er een beetje van uitgaan dat de prijzen stijgen.

Seizoensgebonden

Waar je vroeger echt enorme pieken in het aantal transacties zag, is dat tegenwoordig wat meer verspreid. Zo was januari een slechte maand om je huis aan te bieden, en mei juist weer een goede maand. Tegenwoordig heeft dat minder invloed maar toch zijn er periodes waarin ik niet zou adviseren om een woning online te bieden. Toch zijn er verkopers die dit doen. Voor jou dan weer een kans.

Wanneer zijn er minder kopers?

Denk hierbij aan de Zomervakantie of feestdagen zoals rond Kerst en Oud en Nieuw. Maar ook tijdens voorjaar- of herfstvakanties zou ik adviseren om een huis iets later aan te bieden. In die periodes heb je nou eenmaal minder aanvragen voor bezichtiging omdat de meeste mensen op vakantie zijn of feestvieren. Minder kijkers betekent voor de achterblijvers meer kans ondanks dat het woningaanbod vaak minder is in die periode.

Koop in een rustige periode

Dus wanneer je op zoek bent naar een huis zou je kunnen overwegen om juist in deze voor de woningmarkt rustigere periodes op zoek te gaan. Er zijn namelijk altijd verkopers die haast hebben en snel willen verkopen. De beslissing is genomen om te verkopen en gisteren moest de woning al online staan. Funda zegt hierover dat februari de beste maand is om een huis te kopen, en dan hebben ze het over de transactieprijzen. Maar de verkoopmakelaar adviseert echt geen lagere prijs in februari dan in mei. Dus neem deze informatie dan ook met een korreltje zout.

Jij bepaalt de beste tijd

De beste tijd om een huis te kopen bepaal jij zelf, en is soms lastig te plannen. Wel kun je in relatief rustigere periodes juist wat meer actief op zoek gaan naar een huis om je kansen een heel klein beetje te verkopen.

Misschien ook interessant

Ik kan je helpen

Wil jij nou meer weten over een huis kopen of verkopen? Dan is het nu de beste tijd om een gratis adviesgesprek aan te vragen.

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan!

Vraag nu een gratis adviesgesprek huis kopen aan!Meindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën