Eerst je Huis Verkopen of een Huis Kopen? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Eerst je Huis Verkopen of een Huis Kopen?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Eerst je Huis Verkopen of een Huis Kopen?

2 min
0

Luister en bekijk ook de podcast-video: Eerst je Huis Verkopen of Eerst een Huis Kopen.

Vraag nu een gratis adviesgesprek huis kopen aan!

Redenen om eerst een huis te kopen

Als je de tijd hebt en niet onder druk staat, is het misschien verstandig om eerst een nieuw huis te kopen voordat je je huidige huis verkoopt. Hier zijn een aantal voordelen van deze aanpak:

  • Je hebt rustig de tijd en zit niet op de wipstoel. Als er een mooi huis voorbijkomt dat aan je wensen voldoet, kun je het meteen kopen.
  • Je weet zeker dat je niet zonder huis komt te zitten.
  • Je raakt niet of minder gestrest als de koop niet doorgaat.
  • Je hebt voldoende tijd om het proces soepel te laten verlopen.

Redenen om eerst je huis te verkopen

Er zijn echter ook voordelen bij het eerst verkopen van je huis voordat je een nieuwe woning koopt:

  • Je hebt de zekerheid dat je huis verkocht is en je er niet mee blijft zitten.
  • Je weet precies hoeveel overwaarde je hebt.

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan beide benaderingen. Als je je huis verkoopt maar geen ander huis op tijd vindt, moet je een tussenoplossing vinden. Aan de andere kant, als je een mooi huis hebt gekocht en je oude huis wordt maar niet verkocht, heb je te maken met dubbele woonlasten. Er zijn zelfs situaties waarbij de nieuwe woning opnieuw wordt verkocht. Dat is iets wat je absoluut moet voorkomen. Maar er zijn ook veel "tussenoplossingen" waarbij je clausules kunt gebruiken om bijvoorbeeld de tijd te krijgen om je oude huis te verkopen.

Daarnaast spelen er nog andere factoren mee die te maken hebben met de huizenmarkt. Als je je in een stijgende woningmarkt bevindt, kan de tijd in je voordeel werken als je al een woning hebt gekocht. Maar als de markt juist daalt, kan het moeilijker worden om je oude huis te verkopen.

Mijn advies is altijd: doe geen dingen waar je later spijt van krijgt en zorg ervoor dat je juridisch goed beschermd bent. Neem geen onnodige risico's die je in de problemen kunnen brengen als het even tegenzit. Als je geen problemen hebt met wat risico nemen, ben je misschien bereid om een gokje te wagen. Maar zoals ik al zei: neem geen onnodige risico's als dat niet nodig is.

Conclusie

Afhankelijk van het type huizenmarkt waarin je je bevindt en de andere factoren, kan het voor jou passend zijn om eerst een huis te kopen en vervolgens je oude huis te verkopen. Voor alleenstaanden kan dit misschien makkelijker zijn dan voor gezinnen. Andersom kan echter ook gelden als je kiest voor zekerheid. Zorg er in ieder geval voor dat je een "backup" woonsituatie hebt voor het geval je uiteindelijk geen huis kunt vinden dat aan je wensen voldoet terwijl je oude huis wel is verkocht.

Wil jij een huis kopen en kun je wel wat advies gebruiken? Vraag dan een gratis telefonisch adviesgesprek aan!

EVEN SPARREN?

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën