Wat Betekent Vrij Op Naam (VON) bij een Huis Kopen? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat Betekent Vrij Op Naam (VON) bij een Huis Kopen?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Wat Betekent Vrij Op Naam (VON) bij een Huis Kopen?

2 min
0

Bij het kopen van een huis kom je soms de term "Vrij Op Naam" (VON) tegen. Maar wat betekent dit eigenlijk en waar moet je rekening mee houden als je een woning wilt kopen onder deze voorwaarden? In dit artikel leggen we uit wat 'vrij op naam' inhoudt en waarom het belangrijk is om hier goed van op de hoogte te zijn.

Wat is Vrij op naam? 

Vrij op naam, ook wel afgekort als VON, is een term die wordt gebruikt bij de verkoop van onroerend goed, zoals huizen en appartementen. Het houdt in dat de verkoper alle kosten draagt die komen kijken bij de overdracht van de woning aan de koper. Dit betekent dat de prijs die je betaalt voor het huis inclusief deze kosten is.

Welke kosten vallen onder Vrij op naam?

Onder Vrij op naam vallen verschillende kostenposten. De belangrijkste zijn:

  • Overdrachtsbelasting: Dit is een belasting die je betaalt wanneer je eigenaar wordt van een woning. Bij Vrij op naam neemt de verkoper deze kosten voor zijn rekening.
  • Notariskosten: Om de koop officieel te maken, moet er een notariële akte worden opgesteld. De kosten hiervan worden ook gedragen door de verkoper.
  • Kadastrale rechten: Deze kosten hebben betrekking op het inschrijven van het eigendom in het kadaster en worden eveneens door de verkoper betaald.

Naast deze drie belangrijkste kostenposten kunnen er nog andere kosten onder Vrij op naam vallen, zoals bouwrente en aansluitkosten voor gas, water en elektriciteit. Het is belangrijk om goed te controleren welke kosten precies onder Vrij op naam vallen bij de specifieke woning die je wilt kopen.

Voordelen van Vrij op naam

Het kopen van een huis Vrij op naam brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • Kostenbesparing: Doordat de verkoper alle overdrachtskosten voor zijn rekening neemt, bespaar je als koper aanzienlijk op deze kosten.
  • Duidelijkheid: Bij een Vrij op naam-aankoop weet je van tevoren precies welke kosten je kunt verwachten. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt verrassingen achteraf.
  • Gemak: Omdat de verkoper verantwoordelijk is voor het regelen en betalen van de benodigde documenten en formaliteiten, wordt het koopproces vaak als gemakkelijker ervaren.

Waar moet je op letten? 

Hoewel het kopen van een huis Vrij op naam veel voordelen biedt, zijn er ook enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

  • KoopovereenkomstControleer altijd goed wat er in het koopcontract staat vermeld met betrekking tot de kosten die onder Vrij op naam vallen. Zorg ervoor dat alles duidelijk is vastgelegd om misverstanden te voorkomen.
  • OnderhandelingenHoud er rekening mee dat de prijs van een huis dat Vrij op naam wordt aangeboden vaak hoger kan zijn dan een vergelijkbare woning waarbij de kosten voor de koper zijn. Zorg ervoor dat je een eerlijke prijs betaalt en laat je niet alleen leiden door het feit dat bepaalde kosten gedekt worden.
  • Aanvullende kosten: Hoewel de belangrijkste kostenposten onder Vrij op naam vallen, kunnen er nog steeds aanvullende kosten zijn die je als koper moet betalen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld financieringskosten of kosten voor meerwerk.

Conclusie

Vrij op naam (VON) is een term die wordt gebruikt bij het kopen van een huis en betekent dat de verkoper alle overdrachtskosten voor zijn rekening neemt. Dit biedt verschillende voordelen, zoals kostenbesparing en duidelijkheid over welke kosten je kunt verwachten. Het is echter belangrijk om goed te controleren welke kosten precies onder Vrij op naam vallen, let dus goed op tijdens het onderhandelingsproces en bij het controleren van de koopovereenkomst.

Huis kopen?

Heb je een leuk huis gezien en kun je wel wat advies gebruiken? Of wil je meer over het Kopen van een Huis weten? 

Vraag dan een gratis telefonisch adviesgesprek aan!

Vraag nu een gratis adviesgesprek huis kopen aan!Meindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën