Wie kiest de Notaris bij de Koop en Verkoop van een Huis? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wie kiest de Notaris bij de Koop en Verkoop van een Huis?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
1 min
0

Wie kiest de Notaris bij de Koop en Verkoop van een Huis?

1 min
0

In de meeste gevallen heeft de koper het recht om de notaris te kiezen bij de aankoop van een woning. Dit komt doordat de notariskosten (ook wel overdrachtskosten genoemd) normaliter voor rekening van de koper zijn. De koper kan dus de notaris selecteren die de beste tarieven en/of diensten aanbiedt, of waar de koper persoonlijk de voorkeur aan geeft.

Uitzonderingen

Er zijn echter uitzonderingen op deze algemene regel. Als de woning bijvoorbeeld onderdeel is van een groter project, zoals een nieuwbouwproject of een grote uitgifte van erfpacht door een gemeente, dan kan de projectontwikkelaar of de gemeente een 'projectnotaris' aanwijzen. In dit geval moet de koper ermee instemmen om deze notaris te gebruiken voor de transactie. Dit wordt doorgaans gedaan om de transacties te stroomlijnen en te zorgen voor consistentie in de documentatie en procedures.

Verkoper met meerdere eigendommen 

Ook kan er in sommige gevallen een 'vaste notaris' zijn aangewezen door de verkoper of de makelaar. Dit gebeurt vaak als de verkoper meerdere eigendommen bezit en graag met dezelfde notaris werkt voor alle transacties. Als de verkoper een vaste notaris eist, moet dit duidelijk worden gemaakt voordat de koper een bod doet. Het is aan de koper om te beslissen of hij akkoord gaat met deze voorwaarde.

Notaris is onafhankelijk

Het is belangrijk voor zowel de koper als de verkoper om te begrijpen dat de notaris een onafhankelijke derde partij is die optreedt als een soort scheidsrechter tijdens het proces. De notaris zorgt ervoor dat alle documenten correct worden opgesteld en dat de transactie volgens de wet wordt uitgevoerd.

Kiezen van de notaris

Het kiezen van de juiste notaris is een belangrijk onderdeel van het koopproces. Het is dus raadzaam om tijd te nemen om een notaris te vinden die ervaring heeft met vastgoedtransacties, goede referenties heeft en die transparant is over de kosten. In Nederland zijn notaristarieven vrij, wat betekent dat notarissen zelf hun tarieven kunnen bepalen. Het loont dus om verschillende notarissen te vergelijken op zowel prijs als kwaliteit van de dienstverlening.

Tot slot

Hoewel de koper meestal de notaris kiest, is het altijd een goed idee voor de verkoper om ook contact op te nemen met de gekozen notaris en zichzelf ervan te verzekeren dat ze vertrouwen hebben in de gekozen notaris en de manier van werken.

Huis (ver)kopen

Overweeg jij nou een huis te (ver)kopen en kun je wel wat onafhankelijk advies gebruiken? Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Eerlijk, Onafhankelijk, Transparant - Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën