Wie regelt de Taxateur bij een Huis Kopen - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wie regelt de Taxateur bij een Huis Kopen
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
1 min
0

Wie regelt de Taxateur bij een Huis Kopen

1 min
0

Taxateur en Taxatierapport

Wanneer je een huis koopt hoort daar in de meeste gevallen een taxatierapport bij, tenminste als je een hypotheek nodig hebt. De taxateur is professioneel, heeft uitgebreide kennis van de lokale vastgoedmarkt en levert een onafhankelijk taxatierapport aan waar geldverstrekkers zoals de banken een beslissing op nemen.

Vergelijkbare woningen

De taxateur gebruikt referenties om de marktwaarde te onderbouwen. Deze referentiewoningen worden aangeleverd door externe partijen of komen rechtstreeks uit het bestand van de taxateur. Er wordt onder andere gekeken naar de locatie, het energielabel, modernisering en afwerking. Ook wordt de bouwkundige staat visueel geïnspecteerd en zullen de (juridische) stukken die van toepassing zijn bestudeerd.

Wie regelt de taxateur?

In veel gevallen regelt de hypotheekadviseur de taxateur, maar dit kan ook een andere tussenpersoon zijn of de koper zelf. De koper is de opdrachtgever wanneer er een huis is gekocht. er wordt een afspraak gemaakt met de verkoper of diens makelaar zodat de taxateur de woning op kan nemen. De taxatie duurt gemiddeld een half uur tot een uur afhankelijk van de grootte van de woning.

Waar moet ik op letten wanneer ik een taxateur kies?

Ik adviseer om altijd een taxateur te kiezen die lokaal bekend is. Dit is in de meeste gevallen ook een eis van de geldverstrekker. Daarnaast adviseer ik om te kiezen voor een gevalideerd taxatierapport. Dit is eveneens in veel gevallen een eis van de geldverstrekker. Het rapport wordt dan door een erkend validatie-instituut gecontroleerd. Tegenwoordig is NWWI het enige validatie-instituut maar ik sluit niet uit dat hier in de toekomst verandering in komt.

Waarvoor heb je een taxatierapport nodig?

In veel gevallen heb je een (gevalideerd) taxatierapport nodig bij de aankoop van een woning waarom een hypotheek nodig is. De bank eist in zo'n geval een erkend en onafhankelijk taxatierapport van een betrouwbare taxateur die is ingeschreven in NRVT.

Controleert de taxateur ook de bouwkundige staat?

De taxateur voert een visuele inspectie uit, zal de gebreken noteren en hierbij globaal de kosten vermelden. Deze bevindingen worden in een bouwkundige opnamestaat genoteerd die als bijlage aan het taxatierapport is toegevoegd. Let wel op, de bouwkundige opname van de taxateur is wel iets anders dan een bouwkundige keuring.

>> Bekijk hier het verschil tussen de opname van de taxateur en bouwkundige inspecteur

Wat kost een taxateur?

De kosten van een taxateur zijn regionaal en lokaal verbonden. De taxateur stelt z'n eigen tarieven vast maar zal waarschijnlijk rekening houden met de concurrentie in de buurt. De kosten voor een taxatierapport bestaan globaal uit:

  • Taxatietarief
  • NWWI validatiekosten
  • Kadasterkosten
  • Onderzoekskosten
  • Overige kosten
  • BTW

Denk bij overige kosten dat de taxateur de aansluitingen en lidmaatschappen maar ook de verplichte jaarlijkse bijscholing zal verwerken in het taxatietarief. Sommige taxateurs rekenen ook extra kosten voor een taxatierapport met verbouwing of appartementen. Ook voor een spoedtaxatie kan een hoger tarief worden gerekend. Wanneer je een taxateur nodigt hebt is het verstandig om vooraf goede all-in afspraken te maken over de kosten die de taxateur rekent. Deze worden naast een aantal andere zaken vermeld in de opdrachtvoorwaarden waarmee je als opdrachtgever akkoord gaat.

Schakel mij in als taxateur in Zwolle e.o.

Heb je een taxateur nodig in de regio Zwolle? Dan kun je mij inschakelen als taxateur. Sinds 2010 ben ik register makelaar/taxateur en taxeer ik voor het validatie-instituut NWWI. Ook voor een verbouwing, oversluiten van de hypotheek sta ik voor je klaar. De taxatierapporten die ik opmaak zijn uiterlijk binnen 7 dagen klaar maar in de meeste gevallen zelfs sneller. Ga naar Alcatax voor meer informatie.

Terug naar overzicht 

Reacties
Categorieën