Verschil tussen Bouwkundige Keuring en Bouwkundige Opname Taxateur - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Verschil tussen Bouwkundige Keuring en Bouwkundige Opname Taxateur
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Verschil tussen Bouwkundige Keuring en Bouwkundige Opname Taxateur

2 min
0

Op het oog klinken de bouwkundige keuring en bouwkundige opname van de taxateur vergelijkbaar maar er zit wel een degelijk verschil tussen deze twee. In dit artikel leggen we de belangrijkste verschillen uit.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke bouwkundige of inspecteur en heeft als doel om de technische staat van een woning in kaart te brengen. Tijdens deze keuring wordt de gehele woning grondig onderzocht, inclusief de constructie, fundering, dak, elektrische installatie, riolering, en nog veel meer. De bevindingen worden vastgelegd in een bouwkundig rapport dat inzicht geeft in eventuele gebreken, achterstallig onderhoud en mogelijke kosten voor reparaties.

Wat is een bouwkundige opname van de taxateur?

In 2021 zijn de regels aangescherpt betreft de bouwkundige opname die de taxateur in kaart moet brengen. Deze opname wordt vastgelegd in de bouwkundige opnamestaat en vervangt dus niet de bouwkundige keuring maar geeft de globale onderhoudsstatus weer en maakt onderdeel uit van het taxatierapport. De bevindingen van de taxateur worden vastgelegd in het taxatierapport en bepalen mede de marktwaarde. Deze waarde kan nodig zijn voor bijvoorbeeld het verkrijgen van een hypotheek. Een taxateur kijkt bijvoorbeeld ook naar de andere verschillende aspecten zoals de locatie, grootte, indeling, modernisering, luxe en staat van onderhoud van de woning.

Het verschil

De bouwkundige keuring gaat dieper in op de verschillende aspecten en onderdelen van het huis terwijl een bouwkundige opname door de taxateur een globale indicatie van de onderhoudsstatus en bijbehorende kosten geeft. Zoals gezegd vervangt de opname door de taxateur niet de bouwkundige keuring. Laat dus bij twijfel altijd een bouwkundige keuring uitvoeren.

Waarom zijn beiden belangrijk?

Zowel een bouwkundige keuring, als een keuring van de taxateur zijn belangrijk bij het kopen van een woning. Een bouwkundige keuring geeft een volledig inzicht in mogelijke gebreken en onderhoudskosten. Daarnaast kan het ook helpen om eventuele verborgen gebreken aan het licht te brengen die niet direct zichtbaar zijn voor een leek. Een bouwkundige opname van de taxateur daarentegen is bedoeld om globaal de onderhoudsstatus van de woning weer te geven, deze is mede belangrijk om de waarde van de woning vast te stellen. Dit is cruciale informatie bij het verkrijgen van een hypotheek.

Conclusie

Zowel een bouwkundige keuring als een bouwkundige opname van de taxateur zijn belangrijk bij het kopen van een huis. Weet wat je koopt is mijn motto! Een bouwkundige keuring geeft je volledig inzicht in eventuele gebreken en onderhoudskosten, terwijl een keuring van de taxateur een globaal overzicht geeft en mede helpt bij het bepalen van de marktwaarde van de woning. Deze marktwaarde is weer benodigd voor de hypotheekaanvraag.

>> Meer informatie over de kosten van een bouwkundige keuring

Wil jij een huis kopen en kun je wel wat advies gebruiken? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

Klik nu op de button om een telefonische afspraak te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën