Wat is een Desktoptaxatie van een Huis? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat is een Desktoptaxatie van een Huis?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Wat is een Desktoptaxatie van een Huis?

2 min
0

Een desktoptaxatie is een taxatie van een woning die plaatsvindt op basis van beschikbare gegevens en documentatie, zonder dat er daadwerkelijk een fysieke inspectie van de woning wordt uitgevoerd. Het is een snelle en efficiënte manier om de waarde van een huis te bepalen, zonder dat er een taxateur ter plaatse hoeft te komen.

Waarom zou je kiezen voor een desktoptaxatie?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een desktoptaxatie. Ten eerste is het een stuk sneller dan een reguliere taxatie, omdat er geen afspraak met een taxateur gemaakt hoeft te worden. Daarnaast is het goedkoper, omdat de taxateur de woning niet hoeft te bekijken. Dat scheelt tijd en dus geld!

Bovendien kan een desktoptaxatie handig zijn als je bijvoorbeeld snel een indicatie wilt hebben van de waarde van een woning voor verkoop, of voordat je een bod uitbrengt.

Hoe werkt een desktoptaxatie?

Bij een desktoptaxatie maakt de taxateur gebruik van beschikbare gegevens en documentatie, zoals een gegenereerde waarde, kadasterinformatie en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen, maar ook de lokale kennis. Op basis hiervan controleert de taxateur als het ware de stukken en de afgegeven waarde van de woning. Het is belangrijk om te weten dat een desktoptaxatie minder nauwkeurig kan zijn dan een taxatie waarbij de taxateur de woning fysiek inspecteert. Het kan dus zijn dat de uiteindelijke waarde na een fysieke inspectie hoger of lager uitvalt dan de waarde die bij een desktoptaxatie is vastgesteld.

Wanneer is een desktoptaxatie niet geschikt?

Hoewel een desktoptaxatie in veel gevallen een goede optie kan zijn, is het belangrijk om te weten wanneer het niet geschikt is. Als er bijvoorbeeld sprake is van specifieke kenmerken van de woning of wanneer er onvoldoende referentiepanden aanwezig zijn kan een fysieke inspectie nodig zijn om een nauwkeurige taxatie te kunnen doen. Ook als je twijfelt aan de betrouwbaarheid van de beschikbare gegevens, bijvoorbeeld omdat er bouwkundige aanpassingen zijn gedaan die niet goed gedocumenteerd zijn, kan een desktoptaxatie minder geschikt zijn.

Conclusie

Een desktoptaxatie kan een snelle en efficiënte manier zijn om de waarde van een woning te bepalen. De geldverstrekker zal zelf aangeven of een desktoptaxatie voldoende is om een hypotheek te verstrekken, of dat er een gevalideerd taxatierapport nodig is. 

Het ook handig als je snel een indicatie wilt hebben van de waarde voordat je een bod uitbrengt. Maar dan zou ik zelf eerder kiezen voor een waarderapport met minimaal 6 referenties. Geeft een waarderapport onvoldoende informatie, dan is een desktoptaxatie een goede tweede optie. Een desktoptaxatie kost vaak meer dan een waarderapport. 

Echter, het is wel belangrijk om te weten dat een desktoptaxatie net zoals een waarderapport minder nauwkeurig kan zijn dan een fysieke taxatie. In sommige gevallen kan een fysieke inspectie noodzakelijk zijn voor een accurate taxatie.

Handig stappenplan bij een huis kopen

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën