Huis Klaar maken voor Verkoop, waar let een Koper op? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Huis Klaar maken voor Verkoop, waar let een Koper op?
Huis Verkopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Verkopen Tips
5 min
0

Huis Klaar maken voor Verkoop, waar let een Koper op?

5 min
0

Bij een huis verkopen hoort ook het huis klaar maken voor de verkoop. Zoals ik het altijd omschrijf is een huis kopen gevoel. Natuurlijk kijk je naar allerlei zaken voordat je een bod doet. Maar het gevoel moet goed zijn. Daar kun jij als verkoper een flinke steen aan bijdragen door het gevoel positief te beïnvloeden. In dit artikel geef ik je enkele tips en adviezen om je huis helemaal verkoopklaar te maken.

Je huis moet er op z’n best uitzien

Verkoop je binnenkort je huis? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis er op zijn best uitziet, zodat potentiële kopers geïnteresseerd raken en een bod willen uitbrengen. Het klaarmaken van je huis voor verkoop kan een verschil maken in hoe snel en voor welke prijs je huis verkocht wordt. 

Creëer een goede eerste indruk

De eerste indruk van een potentiële koper is erg belangrijk. Zorg ervoor dat de voorkant van je huis er verzorgd uitziet en aantrekkelijk oogt. Maak de tuin netjes, verf de voordeur indien nodig en zorg voor een schone en opgeruimde entree. Een mooie bloempot of een kleurrijk welkomstmatje kan ook helpen om een gastvrije sfeer te creëren. Vergeet niet de ramen en kozijnen schoon te maken. Dat is namelijk waar kopers op letten wanneer ze voor de deur staan voor een bezichtiging. 

Persoonlijke spullen weg en minimaliseer

Al zeg ik het zelf, we hebben veel te veel spullen in huis. Daarnaast willen potentiële kopers hun eigen spullen en persoonlijkheid in een huis kunnen zien, dus ruim op en zorg ervoor dat je je persoonlijke spullen zoveel mogelijk weghaalt. Berg foto's, souvenirs en andere persoonlijke items op. De kopers moeten het gevoel krijgen dat ze niet in een “ander” z’n huis komen, een soort van privacy schending ook al is dat misschien niet het goede woord moet je voorkomen.Daarnaast is het belangrijk om overbodige meubels en accessoires te verwijderen. In een opgeruimde en minimaal ingerichte woning kan de koper beter inschatten hoe groot het huis is en welke spullen er allemaal inpassen.  

Maak alles grondig schoon

Niemand wil een vies huis kopen en ook de makelaar wil niet in een vies huis rondlopen om bezichtigingen te doen. Het moet fris en schoon zijn om jouw huis aantrekkelijk voor kopers te maken. Zorg ervoor dat je alles grondig schoonmaakt, zowel binnen als buiten. Denk aan ramen, vloeren, keukenapparatuur, badkameroppervlakten en zelfs de buitenkant van het huis. Vergeet ook niet om eventuele nare geurtjes te elimineren. Een schone woning geeft de indruk dat het goed onderhouden is en verhoogt de kans op een snelle verkoop. Oh, en vergeet de oven niet! Nagenoeg iedere bezichtiger kijkt in de over, en tot mijn verbazing zie ik nog steeds veel ovens die van binnen niet schoon zijn.

Zorg voor een neutraal kleurenpalet

Hoewel jij misschien gek bent op felle kleuren of een gedurfde interieurstijl hebt, kan dit potentiële kopers afschrikken. Het is daarom verstandig om voor neutrale kleuren te kiezen bij het schilderen van muren en het inrichten van je huis. Neutrale kleuren bieden een blanco canvas voor kopers en maken het gemakkelijker voor hen om hun eigen stijl toe te voegen zonder dat ze afgeschrikt worden door jouw persoonlijke smaak. Ik weet dat dit enorm gevoelig ligt en verkopers vaak geen zin hebben om dit soort zaken aan te pakken maar ik zal je vertellen, jouw tijd, geld en energie verdien je dubbel en dwars weer terug.

Verbeter de verlichting

Licht is voor de meeste mensen een belangrijk punt. Goede verlichting kan je huis veel uitnodigender maken. Zorg dus voor voldoende licht in alle kamers. Open gordijnen en laat natuurlijk licht binnenstromen. Daarnaast kun je sfeerverlichting toevoegen om een warme en gezellige sfeer te creëren. Goede verlichting maakt kamers groter en benadrukt ook de positieve aspecten van je huis. Overdrijf niet en maak er geen kermis van maar schenk gewoon een beetje aandacht aan het licht in je woning. 

Conclusie

Het klaarmaken van je huis voor verkoop is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je het maximale uit de verkoop haalt. Een goede eerste indruk, een neutraal interieur, een grondige schoonmaak en verbeterde verlichting zijn slechts enkele van de vele aspecten waar je rekening mee moet houden. Deze tips kunnen je helpen om je huis sneller en voor een betere prijs te verkopen. Wil je nou meer weten over een huis verkopen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan zodat ik je misschien kan helpen.

ZÓ KOOP JE EEN HUIS! Gratis e-book-NTM

Meest gestelde vragen huis klaar maken voor verkoop

1. Hoe lang duurt het gemiddeld om een huis verkoopklaar te maken?

De tijd die nodig is om een huis verkoopklaar te maken, kan variëren afhankelijk van de staat en grootte van het huis. Over het algemeen kan het een paar dagen tot enkele weken duren om alle benodigde stappen te doorlopen. Veel mensen plannen dit in een weekend waarin ze samen met familie en vrienden aan de slag gaan. Natuurlijk wordt dit afgesloten met een hapje en een drankje.

2. Moet ik mijn meubels verwijderen voordat ik mijn huis verkoopklaar maak?

Het is geen vereiste om al je meubels te verwijderen, maar het kan wel helpen om ruimtes er groter en netter uit te laten zien. Het minimaliseren van meubels kan potentiële kopers ook helpen om zich beter voor te stellen hoe ze hun eigen spullen in de ruimte kunnen plaatsen. Zijn je meubels uit grootmoederstijd? Overweeg dan een styliste in te schakelen of 3D-compilaties toe te voegen. Dat is tegenwoordig met AI zo geregeld.

3. Kan ik mijn huis verkopen zonder het klaar te maken voor verkoop?

Natuurlijk kun jij je huis aanbieden zonder het klaar te maken voor de verkoop maar klaag niet wanneer er niemand komt kijken of een bod doet. Zoals eerder gezegd is een huis kopen gevoel wat je juist positief kan versterken door je huis verkoopklaar te maken. Kopers hebben nou eenmaal meer trek in een huis wat er netjes uitziet. 

Tot slot

Volgens mij kun je alvast met deze tips om je huis verkoopklaar te maken aan de slag. Houd in je achterhoofd dat potentiële kopers mede op gevoel beslissen om wel of niet op een huis te bieden. Jij kunt dit gevoel positief beïnvloeden door je huis aan te pakken voor de verkoop. Ik heb te vaak gehoord: Daar moeten de kopers maar doorheen kijken met als resultaat een teleurgestelde verkoper die later alsnog z'n huis aanpakt. Doet het direct goed!

Ben jij op zoek naar meer advies of een verkoopmakelaar? Of overweeg je zelf je huis te verkopen? Vraag dan makkelijk en snel een gratis adviesgesprek aan zodat wij je kunnen adviseren.


Veel succes met opruimen en misschien spreken we elkaar snel!


Klik op de button om een afspraak te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën