Opstartkosten voor de Verkoop van je Huis: Alles wat je Moet Weten - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Opstartkosten voor de Verkoop van je Huis: Alles wat je Moet Weten
Huis Verkopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Verkopen Tips
2 min
0

Opstartkosten voor de Verkoop van je Huis: Alles wat je Moet Weten

2 min
0

Wat zijn opstartkosten van de makelaar? 

Opstartkosten zijn de kosten die de makelaar doorberekend voor de verkoop van je huis. Dit is niet de courtage maar de kosten voor fotografie, plattegronden, tekst schrijven, brochure maken, inmeten van de woning en het online zetten op sites zoals Funda. Opstartkosten worden ook weleens presentatiekosten genoemd. Deze kosten worden gemaakt voor de presentatie van je huis, zodat potentiële kopers een goede indruk krijgen van de woning. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat deze kosten inhouden en waar je op moet letten.

Het belang van professionele fotografie

Een van de belangrijkste componenten van een goede presentatie bij een huis verkopen is professionele fotografie. Mooie foto's trekken de aandacht en zorgen ervoor dat potentiële kopers interesse krijgen in je huis. Hiermee val je direct op wanneer mensen online in aanraking komen met je huis. Vooral de eerste foto moet direct de aandacht trekken om mensen te verleiden om verder te klikken. Mensen zijn nou eenmaal visueel ingesteld waardoor ze langer blijven hangen wanneer dit goed is verzorgd.

Meer dan alleen foto's

Naast fotografie zijn er nog andere aspecten die kunnen bijdragen aan een goede presentatie van je huis. Denk hierbij aan video's, 360 graden foto's, hoogtefoto's, plattegronden, het inmeten van de woning en een kort maar krachtige aantrekkelijk geschreven tekst. Ook al kijken mensen eerst naar de plaatjes is de tekst vooral belangrijk voor mensen die een bezichtiging willen plannen.

Varianten van de presentatiekosten

Er zijn verschillende varianten mogelijk als het gaat om de presentatiekosten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een miniwebsite speciaal voor je woning, of zelfs avondfotografie om je huis in een speciale sfeer te presenteren. De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos maar we moeten niet vergeten dat de presentatie is bedoeld om mensen nieuwsgierig te maken. Alles op voorhand online zetten en weggeven kan de nieuwsgierigheid juist verlagen. Een goede balans hierin is dus gewenst.

Opstartkosten: media en promotie

Onder de presentatiekosten vallen vaak de kosten die worden gemaakt voor de fotograaf en dergelijke/ Onder promotiekosten vallen de kosten van bijvoorbeeld het online plaatsen op Funda. Samen worden deze kosten opstartkosten genoemd waarbij elke makelaar z'n eigen variant kiest. Meestal komt de makelaar met een offerte of voorstel waarin deze kosten zijn vermeld. Ook wordt er gebruik gemaakt van verschillende pakketten waarbij de verkoper kan kiezen wel pakket het beste bij hem of haar past. De betaling van de opstartkosten wordt vaak vooruit gedaan maar er zijn ook makelaars die alles in één keer doorberekenen. De betaling/verrekening vindt dan vaak plaats via de notaris.

Wat betaal je de makelaar aan opstartkosten?

De opstartkosten zijn afhankelijk van de presentatie- en promotie die door de makelaars worden aangeboden. Zo is alleen fotografie, de tekst en plaatsing op Funda een stuk goedkoper dan wanneer je een volledig pakket afneemt. Afhankelijk van de regio waar jij je huis wilt verkopen maar ook de media en presentatie die je afneemt  moet je gemiddeld rekenen met zo'n 450 tot 900 euro.

Conclusie

De opstartkosten bestaan over het algemeen uit de presentatie- en promotiekosten waarbij verkopers soms zelf de keuze hebben wat ze kiezen. Je kunt het tegenwoordig zo gek niet bedenken of het is wel te leveren maar als verkoper is het slim om na te denken in hoeverre jij alles wil inzetten voor de presentatie en promotie van je huis. Het gaat erom dat potentiële kopers die een huis willen kopen nieuwsgierig worden dus het is slim om niet direct alles weg te geven. Soms is het beter dat er iets te raden valt waardoor mensen een afspraak voor bezichtiging willen plannen.

Overweeg jij je huis te verkopen? En wil je ook nog eens besparen op makelaarskosten? Denk dan eens aan "SAMEN VERKOPEN"! Meer weten? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan en ik vertel je er alles over.

Klik op de button om een afspraak te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer


Misschien ook interessant


Reacties
Categorieën