Wat is Courtage? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat is courtage van de makelaar?
Huis Verkopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Verkopen Tips
3 min
0

Wat is Courtage?

3 min
0

Courtage is een vergoeding die door een makelaar in rekening wordt gebracht voor het verlenen van zijn of haar diensten bij de verkoop of aankoop van een huis. Het is belangrijk om te begrijpen wat courtage precies inhoudt en hoe het werkt, voordat je een makelaar inschakelt. In dit artikel vertel ik je meer over de verschillende vormen van courtage en waar je op moet letten bij het kiezen van een makelaar.

Hoe wordt courtage berekend?

De hoogte van de courtage kan verschillen per makelaar en is vaak gebaseerd op een percentage van de verkoopprijs of aankoopprijs van het huis. Dit percentage varieert meestal tussen de 1% en 2% van de prijs. Bij een hogere verkoopprijs kan de courtage dus ook hoger uitvallen.

Minimum bedrag

Naast het percentage kan er ook sprake zijn van een minimumbedrag aan courtage. Dit betekent dat zelfs als de verkoopprijs van het huis lager is dan verwacht, de makelaar alsnog recht heeft op een minimumbedrag aan courtage.

Prestatiebeloning

Ook bij verkoop kan de makelaar een prestatiebeloning afspreken. De te betalen vergoedingen aan de makelaar worden vastgelegd in een opdracht tot dienstverlening, ook wel bemiddelingsovereenkomst genoemd. Hierin worden ook de andere afspraken vastgelegd.

Vast bedrag

Een afgesproken vast bedrag waarbij de opdrachtgever (klant van de makelaar) een bedrag afspreekt welke diensten de makelaar vervult. De bedragen lopen uiteen afhankelijk van welke diensten of pakket je bij de makelaar afneemt.

Onderhandelingsresultaat

Bij een aankoopmakelaar is een percentage afspreken niet zo'n goede keuze voor de klant. Immers, hoe lager wordt aangekocht, des te minder de makelaar verdiend. Daarom wordt er vaak gekozen voor een vast bedrag, of een percentage van het onderhandelingsresultaat. Hoe beter de aankoopmakelaar dan onderhandeld, des te hoger de verdiensten. Een win-win situatie dus.

Het is belangrijk om vooraf goed af te stemmen met de makelaar welke courtage hij hanteert en wat hier allemaal bij inbegrepen is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. De afspraken worden vastgelegd in een OTD (Opdracht Tot Dienstverlening).

Wat valt er onder de courtage?

Bij de courtage zitten vaak verschillende diensten inbegrepen die de makelaar levert tijdens het verkoop- of aankoopproces. Dit kan onder andere bestaan uit:

  • Het in kaart brengen van de wensen en eisen van de klant
  • Het regelen van de media zoals de fotograaf
  • Het maken van de presentatie
  • Het op de websites plaatsen van de woning zoals Funda
  • Het opstellen van de verkoop- of aankoopovereenkomst
  • Het begeleiden van de bezichtigingen
  • Onderhandelingen voeren met potentiële kopers of verkopers
  • Het regelen van de juridische afhandeling van de transactie

Het is belangrijk om te beseffen dat de courtage niet alleen betrekking heeft op het werk dat de makelaar uitvoert, maar ook op zijn expertise en kennis van de vastgoedmarkt. Een ervaren makelaar kan je helpen om het beste resultaat te behalen bij de verkoop of aankoop van een huis.

Overige vergoedingen

Naast de courtage kan de makelaar in overleg met de verkoper ook andere bedragen in rekening brengen. Denk hierbij aan opstartkosten, presentatie- en promotiekosten of zelfs intrekkingskosten. Bespreek van tevoren wat je moet betalen en wat je daarvoor krijgt.

Is courtage onderhandelbaar?

In sommige is de courtage onderhandelbaar. Dit betekent dat je als klant kunt proberen om een lagere courtage af te spreken met de makelaar. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de diensten die de makelaar levert en de kwaliteit van zijn werk. Een lager percentage aan courtage kan betekenen dat de makelaar minder tijd en energie in het verkoopproces steekt.

Het is daarom verstandig om goed af te wegen of het verstandig is om te onderhandelen over de courtage. Het vinden van de juiste balans tussen kosten en kwaliteit is hierbij de sleutel.. Het is lonend om meerdere makelaars met elkaar te vergelijken om zo de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

TIP: Wanneer makelaars communiceren over de prijs of prijzen die word(en) berekend zal dit inclusief btw moeten zijn. Let erop dat wanneer je makelaars met elkaar vergelijkt, je hierbij de prijzen inclusief btw moet hanteren. Makelaars zijn verplicht om bij consumentenkoop- of verkoop de bedragen inclusief btw te vermelden maar dat gebeurt niet altijd. Dus wees hier scherp op!

Conclusie

Courtage is een vergoeding die door een makelaar in rekening wordt gebracht voor zijn of haar diensten bij de verkoop of aankoop van een huis. De hoogte van de courtage is vaak gebaseerd op een percentage van de verkoopprijs of aankoopprijs van het huis. Verschillende diensten zijn meestal inbegrepen bij de courtage, zoals het opstellen van de overeenkomst en het begeleiden van bezichtigingen.

Het is soms mogelijk om te onderhandelen over de courtage, maar dit vereist een afweging tussen kosten en kwaliteit. Vergeet niet dat een ervaren en deskundige makelaar een toegevoegde waarde kan zijn bij het vinden of verkopen van een huis maar ook niet zaligmakend is. Tegenwoordig zijn er ook veel alternatieven die ook een goede keuze zijn wanneer dit bij je past.

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën