Wat Kost een Makelaar? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat Kost een Makelaar?
Huis Verkopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Verkopen Tips
2 min
0

Wat Kost een Makelaar?

2 min
0

Een veelgestelde vraag bij het verkopen van een huis is: wat kost een makelaar? Het is belangrijk om te weten welke kosten hierbij komen kijken, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende kostenposten en leggen we uit hoe je kunt besparen op de makelaarskosten.

Courtage

De belangrijkste kostenpost bij het inschakelen van een makelaar is de courtage. Dit is een percentage van de verkoopprijs van je woning dat je aan de makelaar betaalt als vergoeding voor zijn diensten. De hoogte van de courtage kan per makelaar verschillen, maar ligt meestal tussen de 1% en 2% van de verkoopprijs.

Het is verstandig om verschillende makelaars met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt. Let hierbij niet alleen op de hoogte van de courtage, maar ook op de diensten die inbegrepen zijn. Sommige makelaars bieden bijvoorbeeld extra services zoals professionele fotografie of het regelen van bezichtigingen.

Opstartkosten

Naast de courtage kunnen er ook opstartkosten in rekening worden gebracht door de makelaar. Deze kosten worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld advertenties te plaatsen of om promotiemateriaal te maken voor jouw woning. De hoogte van de opstartkosten varieert per makelaar en kunnen soms aardig oplopen.

Het is dus belangrijk om goed te informeren naar eventuele opstartkosten voordat je met een makelaar in zee gaat. Vraag ook naar de mogelijkheid om deze kosten te bespreken of te onderhandelen, zodat je niet onnodig veel betaalt.

Bijkomende kosten

Naast de courtage en opstartkosten kunnen er nog andere bijkomende kosten zijn bij het inschakelen van een makelaar. Denk hierbij aan kosten voor de fotograaf, het maken van de plattegronden en het plaatsen van de woning op websites zoals Funda.

Het is belangrijk om deze bijkomende kosten in je budget mee te nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bespreek ook met de makelaar welke diensten inbegrepen zijn en welke kosten eventueel extra in rekening worden gebracht.

TIP: Vergeet niet op tijd het verplichte energielabel aan te vragen om vertraging in de verkoop te voorkomen.

Besparen op makelaarskosten

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de makelaarskosten bij het verkopen van je huis. Hieronder volgen enkele tips:

  1. Vergelijk meerdere makelaars: Door offertes op te vragen bij verschillende makelaars kun je prijzen en diensten vergelijken.
  2. Onderhandel over de courtage: In sommige gevallen is het mogelijk om te onderhandelen over de hoogte van de courtage. Vooral bij duurdere woningen zijn er soms mogelijkheden om een goede deal met de makelaar te sluiten.
  3. Kies voor een internetmakelaar: Internetmakelaars bieden vaak lagere tarieven omdat zij minder overheadkosten hebben.
  4. Doe zelf een deel van het werk: Je kunt ervoor kiezen om zelf bezichtigingen te regelen of om zelf de woningpresentatie te verzorgen.
  5. Verkoop samen met de makelaar: Dit is een moderne manier van je huis verkopen om ook nog eens veel geld te besparen. Zo'n makelaar is Nieuwetijdsmakelaar. Lees meer over je huis verkopen met Nieuwetijdsmakelaar.

Door slim om te gaan met de makelaarskosten kun je flink besparen bij het verkopen van je huis.

TIP: Kijk altijd of de courtage inclusief btw wordt aangeboden.

Conclusie

Wat kost een makelaar? De kosten kunnen variëren, maar bestaan voornamelijk uit courtage en eventuele opstartkosten. Daarnaast kunnen er nog bijkomende kosten zijn voor extra diensten. Het is belangrijk om verschillende makelaars te vergelijken en goed te informeren naar de kosten voordat je een keuze maakt. Overweeg een internetmakelaar of schakel Nieuwetijdsmakelaar in om samen te verkopen. Door slim om te gaan met de makelaarskosten kun je besparen en zorgen dat de verkoop van je huis soepel verloopt.

Huis verkopen?

Vraag dan een gratis adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken om 'samen' met Nieuwetijdsmakelaar je huis te verkopen tegen een scherpe courtage en de beste kwaliteit.

Klik op de button om een afspraak te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën