De bezichtigingen gaan door, terwijl we in onderhandeling zijn: Mag dat? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
bezichtigingen-tijdens-onderhandelingen
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

De bezichtigingen gaan door, terwijl we in onderhandeling zijn: Mag dat?

2 min
0

Tijdens het onderhandelen kom je erachter dat de bezichtigingen bij dat huis gewoon doorgaan. Ik kan me voorstellen dat dit niet goed voelt maar is niet verboden. De makelaar mag gewoon doorgaan met bezichtigen tijdens de onderhandelingen. En ik ga zelfs nog een stapje verder, zelfs als er een mondelinge deal is gesloten maar de koopovereenkomst nog niet is getekend kunnen er nog bezichtigingen plaats vinden. Immers, wie zegt dat de deal doorgaat? 

Zowel koper als verkoper kunnen zich in de fase vóór het tekenen van de koopakte nog bedenken, en de koper heeft zelfs na het tekenen nog de wettelijke bedenktijd, om er zonder opgave van reden vanaf te kunnen. Niets lijkt dus zeker en is afhankelijk hoe de partijen hiermee omgaan.

In de praktijk

In de praktijk stoppen vaak de bezichtigingen wanneer er een deal is gesloten. Ook kunnen makelaars wachten met bezichtigingen plannen totdat de onderhandelingen klaar zijn en er wel/geen deal is gesloten. Maar weet dat alles nog mogelijk is zolang er geen getekende koopovereenkomst ligt. Ook kunnen andere potentiële kopers 'inbreken' in de onderhandelingen maar dit moet de makelaar wel aangeven. Ik heb daar weleens een flinke woordenwisseling met een makelaar over gehad. Mijn mening is dat je zo niet met andere mensen omgaat maar blijkbaar is niet iedereen hetzelfde.

Inbreken in de onderhandelingen

Inbreken in de onderhandelingen betekent in de praktijk dat ze met een andere partij de onderhandelingen kunnen starten nadat die van de eerste partij is afgebroken. Ook kan de makelaar aan beide partijen vragen om hun hoogste voorstel neer te leggen waarna de verkoper kiest met welke partij ze verder gaan. Marktplaats praktijken zijn dit, alhoewel ik Marktplaats geweldig vindt. Het gaat erom hoe kopers, verkopers en makelaars met elkaar omgaan. 

Zo werd ik eens door eens door iemand gebeld (die later klant werd) dat de makelaar vervelend deed en zich een andere partij had aangediend. De verkopers hadden ervoor gekozen om met beide partijen tegelijk te gaan onderhandelen. Tegen elkaar uitspelen zijn woorden die dan bij (verkopers) mensen opkomen maar dat mag niet. Tegelijk met twee partijen onderhandelen is verboden. Zoals gezegd kun je wel twee partijen tegelijk een (nieuw) voorstel laten doen, waarna de verkoper voor een partij kiest. Of om in onderhandeling te gaan, of om het hoogste bod  te accepteren.

De belangen van de verkoper

Aan de andere kant moet de makelaar wel de belangen van de verkoper behartigen. Wanneer er er zich een andere partij meldt die ook een voorstel doet, heb je de rapen gaar. De meeste bieders weten dit niet eens en blijven soms verbaast achter. Ethisch niet zuiver maar wettelijk toegestaan. En wat moet je dan als makelaar? Dat laat ik overigens graag aan de individuele makelaar over.

Conclusie

De conclusie is dat de bezichtigingen gewoon door mogen gaan terwijl jij als potentiële eerste koper al in onderhandeling bent. Het voelt vaak niet zo lekker maar is wettelijk gewoon toegestaan. Ben jij nou op zoek naar een huis en kun je wel een beetje hulp gebruiken? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan zodat ik even met je mee kan denken.

Misschien ook interessant 

Gratis e-book al ontvangen?

>> Ik zoek een huis

Reacties
Categorieën