Tips voor het Kopen van een Huis onder Voorbehoud van Financiering - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Tips voor het Kopen van een Huis onder Voorbehoud van Financiering
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
3 min
0

Tips voor het Kopen van een Huis onder Voorbehoud van Financiering

3 min
0

Het financieringsvoorbehoud, ook wel voorbehoud financiering genoemd is het bekendste voorbehoud bij het kopen van een huis. Kort gezegd betekent dit voorbehoud dat wanneer je geen hypotheek krijgt je als koper de koop 'onder voorwaarden' kunt ontbinden.

Waarom is het belangrijk om een huis onder voorbehoud van financiering te kopen?

Wanneer je zelf niet over voldoende financiële middelen beschikt, dat geldt voor de meeste mensen, heb je een hypotheek nodig. Je plant bezichtigingen, bekijk huizen en sluit uiteindelijk een deal. Maar op dat moment heb je nog geen finaal akkoord of definitieve toezegging van de geldverstrekker. Door een voorbehoud financiering op te nemen krijg tijd om dit te regelen. De tijd die je hiervoor gemiddeld krijgt is zo'n 4-8 weken, uitzonderingen daargelaten.

Voorbehoud van financiering en zekerheid

Met het voorbehoud financiering bouw je zekerheid in en bescherm je jezelf. Krijg je bijvoorbeeld geen hypotheek of kun je minder lenen dan verwacht kun je boetevrij van de koop afzien. Denk er wel aan dat er aan deze ontbinding vaak voorwaarden en een datum zijn verbonden. 

Financieringsvoorbehoud de vertragende factor

Het financieringsvoorbehoud is een vertragende factor in het rond maken van de deal. Het zou beter zijn dat de hypotheek rond is voordat de koopovereenkomst wordt getekend. Er zijn verschillende initiatieven zoals een hypotheek toezegging om dit proces te versnellen en te vereenvoudigen maar wordt in de praktijk minder gebruik van gemaakt.

Meerdere bieders met verschillende voorwaarden

Als koper heb je een mindere positie met als ontbindende voorwaarde het financieringsvoorbehoud. Wanneer er meerdere bieders zijn waarvan er één of een aantal zonder financieringsvoorbehoud hebben geboden. De verkoper is dan eerder geneigd om voor een koper te kiezen die zonder financieringsvoorbehoud biedt. Dat is ook logisch want een koop zonder financieringsvoorbehoud biedt nou eenmaal meer zekerheid.

De risico's van bieden zonder financieringsvoorbehoud

Er zijn ook mensen die zonder financieringsvoorbehoud bieden die de hypotheek nog moeten regelen. Dit betekent dat er een koopovereenkomst wordt getekend waarin het financieringsvoorbehoud niet is opgenomen. Lukt het dan niet om de hypotheek rond te krijgen volg er een boete van 10% van de koopsom. Mocht je dit overwegen is het slim om dit van tevoren goed met de hypotheekadviseur te bespreken wat de risico's voor je zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je niet in de schulden terecht komt wanneer er onverhoopt toch een kink in de kabel komt.

Tegenstrijdige belangen

Zoals gezegd wil de verkoper graag zekerheid en kan voor een koper die zonder financieringsvoorbehoud biedt kiezen. Mocht er wel sprake zijn van een overeengekomen voorbehoud van financiering dat speelt de benodigde hoogte van de hypotheek vaak een rol. De verkoper wil dit bedrag zo laag mogelijk houden terwijl de koper vaak de volledige koopsom wil financieren. Hierover kun je in onderhandeling of in overleg gaan. Wil je exact weten hoe dit werkt? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan waarbij ik je dit uitleg.

Datum financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst

Zorg ervoor dat wanneer je een financiering voor de woning nodig hebt voldoende tijd krijgt om de hypotheek te regelen. Dit kan onderdeel uitmaken van je bod of onderhandelingen. Zet deze datum met dikke rode letters in je agenda of een alert op je telefoon. Loopt het aanvraagproces wat vertraging op kun je uitstel vragen. Maar doe dit op tijd zodat je de verkopers niet voor het blok zet.


Tot slot

Het kopen mét en zonder financieringsvoorbehoud heeft beiden z'n voor- en nadelen. De verkoper wil het liefst zekerheid en de koper wil zo min mogelijk risico lopen. Laat je altijd bijstaan door een goede hypotheekadviseur voordat je dit soort grote beslissingen neemt waar je later spijt van krijgt.

Naast het financieringsvoorbehoud zijn er nog meerdere clausules die worden gebruikt om de koop te kunnen ontbinden. Denk hierbij aan een bouwkundige keuring, onder voorbehoud NHG of onder voorbehoud verkoop eigen woning. Wil je een woning kopen en hier even over sparren? Gebruik dan de button hieronder om een afspraak te plannen.

Klik op de button om een afspraak te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer

Meer artikelen

Reacties
Categorieën