Is een Aankoopmakelaar Verplicht? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Is een Aankoopmakelaar Verplicht?
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
2 min
0

Is een Aankoopmakelaar Verplicht?

2 min
0

De aankoopmakelaar is niet verplicht en zal een flinke toegevoegde waarde moeten bieden om woningzoekers over de streep te trekken. Eén van de grootste reden is een aankoopmakelaar in te schakelen om meer kans te maken op een huis, tenminste dat denkt men. Vooral wanneer er een paar keer achter het net is gevist is de drempel om een aankoopmakelaar in te schakelen verlaagd. In dit artikel vertel ik je meer over de rol, voor- en nadelen van een aankoopmakelaar, en het totaal aan takenpakket.

Vergelijken van aankoopmakelaars

Allereerst is er geen standaard of officieel takenpakket voor de aankoopmakelaar waardoor vergelijken lastig is. Waar de ene aankoopmakelaar bij elke woning meegaat en de klant in de watten legt, komt een andere aankoopmakelaar pas in beeld nadat de klant zelf een woning heeft gevonden en bekeken. Hierin zou dus een groot verschil in tarief moeten zijn maar in de praktijk zie je dit vaak niet terug. 

Er zijn zelfs lokale aankoopmakelaars die om welke reden dan ook de woning nooit hebben bekeken terwijl ze wel de woning voor hun klant aankopen en het maximale tarief rekenen. Spreek dus duidelijk het takenpakket en het tarief van tevoren af voordat je een aankoopmakelaar inschakelt, als je al een aankoopmakelaar in wilt schakelen. 

Voor- en nadelen van een aankoopmakelaar

Er zijn voor- en nadelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar. De aankoopmakelaar beschikt over de benodigde kennis en ervaring maar kost (in verhouding) soms ook veel geld. De reden dat een aankoopmakelaar wel even een woning voor je regelt verwijs ik naar het land der fabelen. De regels zijn de afgelopen jaren verder aangescherpt om oneerlijke praktijken van makelaars en aankoopmakelaars tegen te gaan. Zo is er het biedlogboek geïntroduceerd om eerlijk bieden te faciliteren. 

Wat kost een aankoopmakelaar?

Hier is geen peil op te trekken en geen vast tarief of adviestarief voor. Aankoopmakelaars mogen zelf de tarieven bepalen en dat is ook prima. Wel vind ik dat de verhouding tussen dienstverlening en de werkzaamheden in balans moeten zijn en daar schort het nog weleens aan. 

Bekijk volledige artikel: Wat kost een aankoopmakelaar?

Het antwoord is nee

Op de vraag of een aankoopmakelaar verplicht is, is het antwoord nee. In sommige gevallen kan een aankoopmakelaar wel echt een meerwaarde zijn maar overschat dit niet. De vraag is of de aankoopmakelaar die lokaal werkt en ook als verkoopmakelaar actief is, wel de onafhankelijkheid kan garanderen, en de beste deal kan sluiten wanneer hij of zij telkens dezelfde collega makelaars in verschillende rollen tegenkomt.

Geef geen geld uit voordat je…

Wil jij nou exact weten hoe dit zit? En sta je op het punt om een aankoopmakelaar in te schakelen en wil je alle voor- en nadelen van me horen? Geef dan nog geen geld uit voordat je mij hebt gesproken en plan dan een gratis adviesgesprek in waarbij ik even met je mee kan denken.

Klik op de button om een afspraak te plannen!

Gratis adviesgesprek huis kopenMeindert Zomer van Nieuwetijdsmakelaar

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën