Perceeloppervlakte bij het Kopen van een Huis
Naast de woonoppervlakte is natuurlijk de perceeloppervlakte ook belangrijk voor de waarde van het geheel. Naast de grootte is de potentie die een perceel heeft van groot belang. In dit artikel bespreken we de oppervlakte van het perceel.
Waarom is het bepalen van de perceeloppervlakte zo belangrijk?
De prijsbepaling
De grootte van het perceel heeft direct invloed op de waarde van de woning. Hoe groter het perceel des te groter de totale waarde. Denk wel aan de afwaardering van de grond. Te verdelen in grond gebonden, en niet grond gebonden. Grond gebonden is grond die je direct toewijst aan de woning. Dat kan bij een vrijstaand huis 800 tot 1000m2 zijn. Deze grond heeft dan ook de meeste waarde in verhouding tot de rest van het perceel.
Voorbeeld:
Het perceel is 5000m2 groot. 1000m2 kennen we direct toe aan de woning met een gemiddelde prijs van 450 euro per m2. Die overige kunnen we afwaarderen naar bijvoorbeeld de volgende 1000 m2 met een waarde van 250 euro. De overige 3000 m2 kunnen we zetten op 50 euro per m2. Let op: Dit is zomaar een voorbeeld hoe de grootte van het perceel in stapelingen kan worden gewaardeerd. Zo heeft grasland natuurlijk een veel lagere waarde dan bouwgrond.
Pas dan ook op wanneer je online een huis vindt op bijvoorbeeld Funda wanneer het een huis met een groot perceel betreft. Deze zijn namelijk lastige te vergelijken met woningen die over een "normaal" perceel beschikken.
Mogelijkheden tot uitbouw/aanbouw
Het maakt nogal een verschil hoe de kavel is verdeeld ten opzichte van de woning. Een enorme voortuin met een achtertuin van 5 meter heeft enorm veel invloed op de waarde. Aan de voorkant bouw je niet zo snel uit en is vaak tegen de regels van gemeenten. En in zo'n geval heb je niets aan de grond aan de achterkant om uit te bouwen. Dat geldt overigens ook aan de zijkant wanneer daar onvoldoende grond naast ligt. Kijk dus goed hoe de woning is gesitueerd ten opzichte van de kavel wanneer je overweegt een huis te kopen die je wilt uitbouwen.
Hoe bepaal je de perceeloppervlakte?
Het Kadaster registreert in Nederland alle percelen en het is makkelijk om deze gegevens in de vorm van een kadastrale kaart op te vragen. Op zo'n kaart zie je de kadastrale nummers inclusief de afscheidingen en gebouwen. Let erop dat niet elk later gebouwd gebouw of aanbouw op deze kadastrale kaart hoeft te staan. Ook de afscheidingen kunnen verschillen wanneer de heg of schutting (al dan niet in overleg) anders zijn neergezet. In de vragenlijst behoort te staan of er wel/niet sprake is van gewijzigde erfafscheidingen. Is deze vraag met ja beantwoord, moet je scherp zijn en helder krijgen hoe dit zit. In het uiterste geval kan het Kadaster de percelen opnieuw uitmeten. Hier zijn wel kosten aan verbonden maar geeft wel duidelijkheid.
Voorbeeld kadastrale kaart
In dit voorbeeld is het perceel geel gearceerd. Maar er is nog iets bijzonders aan de hand. Zie jij dat ook?
Mandelige percelen
Mandelige percelen zijn percelen waar meerdere personen eigenaar van zijn, ook wel gezamenlijk eigendom genoemd. Wanneer je met z'n vijven gezamenlijk eigenaar bent van een perceel van 1000 m2 kun je per saldo niet zeggen dat jouw totaal met 200m2 groter is geworden. Je bent voor 1/5 eigenaar in die duizend m2 maar hebt niet het alleenrecht op die 200 meter. Dit kan voorkomen bij binnenterreinen of bijvoorbeeld een weg achterlangs. Deze constructie wordt soms toegepast in nieuwbouwwijken. De waarde van zo'n gedeelde eigendom wordt dan ook niet apart in een taxatierapport vermeld maar maakt deel uit van de totale woning waarde.
Tot slot
Zo zie je dat er verschillende constructies zijn met verschillende waardes. Zorg er bij een huis kopen voor dat je snel duidelijkheid krijgt over de grootte en de waarde van het perceel. Vooral wanneer woningen over grote of percelen beschikken kunnen de verschillen groot zijn.