Verschillen in Woonoppervlakte bij een Huis Kopen: Hoe zit dat?

Ken je dat gevoel? Je hebt op internet een leuk huis gezien en hebt gezocht op minimaal 125m2 woonoppervlakte. Tegenwoordig heet dat Gebruiks Oppervlakte Wonen. Je maakt een afspraak met de makelaar om het huis te bezichtigen. Je komt binnen en hebt het gevoel dat het huis veel kleiner is dan je had gedacht. Het voelt ook veel kleiner. Waarschijnlijk heb je dan gelijk. Controleer de woonoppervlakte bij het kopen van een huis wanneer je twijfelt.

Mijn ervaring

Ook dat overkwam mij als aankoopmakelaar toe ik een huis binnenliep die veel kleiner voelde. Toen ik de makelaar vroeg of hij zelf de woning had opgemeten kreeg ik een vaag antwoord. Ik pakte m'n meetapparaat erbij en heb zelf de woning opgemeten. Conclusie: De woning was ca 20% kleiner dan op Funda was aangegeven.  De makelaar heet de oppervlaktes wel direct in de online presentatie gewijzigd. Maar stel je dat ik niet was geweest? En de woning niet had opgemeten? Dan had nu waarschijnlijk iemand de woning gekocht met een afwijkend woonoppervlakte. Als degene dan jaren later weer z'n huis wil verkopen heb je de poppen aan het dansen. 

Afwijking in woonoppervlakte

Het komt dus nog steeds voor dat woningen op internet afwijken met de werkelijke gegevens. Hoe dat kan? Dat is een goede vraag. Het is vaak geen onwil maar een fout is snel gemaakt. Ook de manier van meten kan verschillen. Makelaars moeten zich houden aan de NEN 2580 norm. Dat geldt natuurlijk ook voor de verkoper. Tegenwoordig laten makelaars de woningen vaak door externe bedrijven opmeten waarbij een meetrapport wordt aangeleverd. Ook hierin zie je soms verschillen en kun je dus niet voor de volle 100% op vertrouwen.

Plattegronden

Indien er plattegronden bij een presentatie aanwezig zijn kun je zelf uitrekenen hoeveel de woonoppervlakte is. Maar LET OP! Ook de plattegronden kunnen afwijken. Wil je echt zekerheid? Controleer dan de plattegronden en meet net zoals ik deed hier en daar even na. Wanneer een huis een stuk kleiner voelt zal er waarschijnlijk ergens iets niet kloppen. Het is simpel om dit te controleren.

Verkopers in de praktijk

De woning moet altijd conform NEN 2580 worden opgemeten, op basis hiervan worden de plattegronden getekend. Door het opmeten kunnen bijvoorbeeld woonoppervlakte worden uitgerekend. In de praktijk klagen verkopers er soms over dat hun woning groter is dan het meetrapport aangeeft. 

Bijvoorbeeld: Ze hebben de woning 5 of 10 jaar geleden gekocht voor 135m2 maar nu is het opeens maar 127m2. Sommige verkopers willen dan ook dat de makelaar de "oude" gegevens vermeldt en voelen zich bedrogen door de makelaar die hun het huis verkocht.

Taxateur

Tegenwoordig moet de taxateur de woning zelf opmeten en een meetrapport bijvoegen in het taxatierapport. Dit geldt voor elke woonlaag. Indien dit meetrapport afwijkt van hetgeen online in de presentatie staat vermeld kun je dit aangeven aan de verkopers of diens verkopend makelaar. Beter is nog vooraf even enkele punten na te meten. Want wanneer de taxateur langs komt is de deal vaak al gesloten en de koopovereenkomst getekend.

Controleer de woonoppervlakte bij het kopen van een huis

Houd er rekening mee dat je als verkoper aansprakelijk gesteld kunt worden voor het verkeerd vermelden van de woonoppervlakte. Ga daar als verkoper zorgvuldig mee om en neem niet klakkeloos gegevens over van bijvoorbeeld de gemeente. De oppervlaktes die gemeenten afgeven kloppen nagenoeg nooit wanneer je de exacte woonoppervlakte nodig hebt. Als verkoper moet je er rekening mee houden dat de woonoppervlakte foutief kan zijn vermeld. Dat hoeft geen opzet te zijn maar heeft wel degelijk invloed op de waarde van de woning. 

TIP: Controleer bij twijfel altijd de woonoppervlakte.


Terug naar overzicht