Wanneer Begint de Bedenktijd?

Als je een huis koopt, is het belangrijk om te weten wat de bedenktijd inhoudt. De bedenktijd is wettelijke vastgesteld waarbinnen je als koper nog kunt afzien van de koopovereenkomst. Kom je er tijdens de bedenktijd achter dat het huis wat je hebt gekocht toch niet bij je past, of twijfel je nog teveel, of heb je zelfs spijt van de koop? Dan kun je zonder kosten van de koop afzien. In dit artikel vertel ik je er alles over.

 

Wanneer begint de bedenktijd?

De bedenktijd begint op de dag nadat de koper een kopie van de getekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Deze overeenkomst moet door beide partijen worden ondertekend. De bedenktijd duurt in totaal drie dagen, waarbij zaterdagen, zondagen en officiële feestdagen niet meetellen. Het is belangrijk om te weten dat de bedenktijd pas ingaat wanneer de koper een exemplaar van de getekende koopovereenkomst ontvangt. Dit wordt "ter handstelling" genoemd en kan zowel fysiek als digitaal. 

Waar moet ik op letten?

Bij de koopovereenkomst zit een document waarin je ervoor tekent dat je de koopovereenkomst hebt ontvangen, dus let er dan op dat je de koopovereenkomst ook daadwerkelijk hebt ontvangen. Soms wordt er later door de makelaar een scan van de stukken gemaakt die je dan per mail ontvangt. Hier kan zelfs 1 of 2 dagen verschil in zitten. Zorg dat je de stukken direct na het ondertekenen ontvangt, daar heb je recht op omdat je er al voor hebt getekend dat je ze hebt ontvangen. Wijs de makelaar hierop mocht dit tot discussie leiden.

Waarom is er een bedenktijd?

De bedenktijd is ooit bedacht om de koper te beschermen. Stel je hebt een bezichtiging, wordt verliefd op het huis en tekent direct de koopovereenkomst. De volgende ochtend word je wakker en hebt spijt! Om dit te voorkomen is de wettelijke bedenktijd in het leven geroepen. De huidige wettelijke bedenktijd is 3 dagen. Het is een belangrijk recht van de koper en geeft hem of haar de mogelijkheid om zonder gedoe en kosten van de koop af te zien, mocht dit nodig zijn.

Wanneer eindigt de bedenktijd?

Stel je voor, je tekent op een maandag om 16:00 uur de koopovereenkomst en ontvangt direct na het tekenen een kopie van de getekende stukken. De bedenktijd gaat dan vanaf dinsdag in. Dinsdag is dan dag 1, woensdag dag 2, en donderdag dag 3. De bedenktijd eindigt dan op donderdagavond om 24:00 uur. Denk er aan dat wanneer er een weekend tussen zit het weekend voor 1 dag telt. Ook bij feestdagen schuift de bedenktijd door. Houd hier rekening mee en reken dit direct uit na het tekenen van de koopovereenkomst.

Wat gebeurt er als de koper van de koop afziet binnen de bedenktijd?

Het afzien van de koop binnen de bedenktijd is vormvrij en kan op allerlei manieren. Zorg ervoor dat je wel bewijs hebt van het ontbinden. Mijn voorkeur zou dan ook zijn om dit per mail te doen waarin je vraagt om een bevestiging van ontvangst. Je wilt hier later geen discussie over en al helemaal niet vastzitten aan een koop waar je niet achter staat.

Geldt de bedenktijd ook voor de verkoper?

Nee, de bedenktijd is ingevoerd om de koper te beschermen tegen een impulsieve aankoop. Voor verkopers geldt dit niet, immers het voortraject om een huis in de verkoop te zetten duurt langer, hiermee heeft de verkoper voldoende tijd gehad om hierover na te denken. Wel kan de verkoper een clausule op laten nemen waarin hij of zij ook een bedenktijd heeft. Dit is dan geen wettelijke bedenktijd maar een afgesproken bedenktijd.

Verlengen van de bedenktijd, kan dat?

De wettelijke bedenktijd verlengen is niet mogelijk, omdat deze nu eenmaal wettelijk is vastgesteld. Toch kunnen er situaties ontstaan waarbij het voor de koper wenselijk is om meer bedenktijd te krijgen. Tussen koper en verkoper kunnen er nieuwe afspraken worden gemaakt waarbij de koper meer tijd krijgt. Dit moet in onderling overleg worden vastgesteld en schriftelijk worden bevestigd. Is de koopovereenkomst al getekend? Laat dan in zo'n geval binnen de wettelijke bedenktijd een aanvulling op de koopovereenkomst opstellen, en door beide partijen tekenen. Is de koopovereenkomst nog niet getekend? Dan is een extra clausule aan de koopovereenkomst toevoegen voldoende.

Bedenktijd in de praktijk

In de praktijk wordt er maar zelden gebruik gemaakt van het ontbinden van de koop binnen de bedenktijd. Over het algemeen zit er nog aardig wat tijd tussen de bezichtiging, de mondelinge deal en het opmaken van de koopovereenkomst. Ook is er vaak voldoende tijd om de stukken te controleren voordat er wordt getekend.

Geldt de bedenktijd ook voor de tweede keer?

Stel je voor dat je later toch spijt hebt dat je gebruik hebt gemaakt het afzien van de koop binnen de bedenktijd. Je belt de makelaar na een week op en wil toch de woning kopen. Er moet dan officieel weer een nieuwe koopovereenkomst worden opgesteld en ondertekend. Let er dan op dat er deze tweede keer, bij hetzelfde huis geen wettelijke bedenktijd meer van toepassing is.

Conclusie

De wettelijke bedenktijd is ervoor om de koper te beschermen tegen een impulsieve koop. Binnen de bedenktijd kan de koper er zonder kosten vanaf zien. De huidige wettelijke bedenktijd is in totaal 3 dagen en begint 1 dag na het ondertekenen van de koopovereenkomst. De wettelijke bedenktijd geldt alleen voor de koper, niet voor de verkoper.


Terug naar overzicht