Wat zijn de bijkomende kosten bij een huis kopen?
Wanneer je een huis koopt betaal je niet alleen de koopsom, maar moet je ook rekening houden met bijkomende kosten. In dit artikel zetten we uitgebreid uiteen welke kosten dat zijn en waar je rekening mee moet houden.
Overdrachtsbelasting
Allereerst is er de overdrachtsbelasting die via de notaris aan de belastingdienst wordt betaalt. Soms is er sprake van vrijstelling of een hoger belastingtarief voor investeerders. Laat je informeren over de hoogte van de overdrachtsbelasting die voor jou van toepassing is.
Hypotheekadviseur en afsluitkosten
De hypotheekadviseur regelt voor jou de hypotheek en vraagt hier een vergoeding voor. Ook de bank rekent vaak kosten om de hypotheek te verstrekken. Ook hiervoor geldt dat je hier van tevoren inzage in wilt over de hoogte van de kosten. Bespreek dit dan op tijd en vraag of alle kosten die worden gerekend bij het tarief zitten. niets is zo vervelend als verassingen achteraf.
NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
Wanneer je een hypotheek met NHG afsluit wordt hier een eenmalige vergoeding voor gerekend. Immers, Nationale Hypotheek Garantie bied je een bepaalde zekerheid. Hier worden kosten voor berekend. Naast de garantie die NHG biedt is er een bijkomend voordeel is dat je vaak een lager rentepercentage geniet. Vanwege de steeds veranderende regels en percentages is het belangrijk je hier vooraf over te laten informeren wat voor jou van toepassing is.
Taxateur
De bank wil zekerheid wanneer je een hypotheek afneemt dus is in de meeste gevallen een taxateur of desktoptaxatie verplicht. Hier zijn kosten aan verbonden en de tarieven lopen sterk uiteen. Soms regelt de hypotheekadviseur dit voor je, maar het is verreweg in de meeste gevallen slim om dit zelf te doen. Is er sprake van een overbruggingshypotheek zal ook je huidige koopwoning worden getaxeerd, in zo'n geval zijn er twee verschillende taxatierapporten nodig die door twee verschillende taxateurs worden opgemaakt.
Bouwkundige keuring
Twijfel je over de bouwkundige staat van de woning dan is het aan te bevelen om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Hiermee koop je als het ware een stukje zekerheid zodat je achteraf niet voor verassingen en hoge kosten komt te staan. De bouwkundige keuring is niet verplicht, maar in veel gevallen wel aan te bevelen.
Bankgarantie
Bij vastgoedtransacties is het heel gebruikelijk dat er zekerheid wordt afgegeven door het verstrekken van een bankgarantie. En je raadt het al, ook hiervoor moet worden betaald. Er zijn manieren om hieronder uit te komen, maar dan moet je wel weten hoe je dit aanpakt. Dat leer je in onze aankoopcursus. Een alternatief is de waarborgsom die geen extra kosten met zich meebrengt, maar dan moet je wel die 10% van de koopsom op de spaarrekening hebben staan.
Notariskosten
De notaris regelt de juridische overdracht van de woning via de akte van levering, wanneer er sprake is van het vestigen van een hypotheek op de woning is ook de akte van hypotheek of hypotheekakte benodigd. De notaris rekent voor beiden kosten. Ook de inschrijving van het registergoed in het kadaster wordt doorberekend aan de klant.
Aankoopmakelaar
Alhoewel een aankoopmakelaar niet verplicht is kunnen er overwegingen zijn om deze in te schakelen. De aankoopmakelaar kost geld wat je uit eigen middelen moet betalen. Een alternatief is het aankoopprogramma ' De Sleutel Tot Je Droomhuis' waarin alle facetten van een huis kopen aan bod komt en je ook nog eens duizenden euro's bespaart.
Verbouwingskosten
Wanneer je een huis koopt wil je het vaak ook direct goed voor elkaar hebben, een verbouwing staat dan ook in veel gevallen in de planning. Afhankelijk van je wensen of zelfs achterstallig onderhoud moet je hier in het begin al rekening mee houden. Soms is het handig om hiervan alvast een overzicht te maken voordat je überhaupt een bod op de woning doet die je graag wilt kopen. Houd ook rekening met de termijn om bouwvakkers of klusjesmannen in te schakelen. Daarnaast kun je nog van allerlei zaken aanpakken bij een verhuizing. Denk hierbij aan schilderwerk en sauzen, maar ook aan vloeren en bijvoorbeeld de tuin. Alles kost geld en dat wordt nogal eens onderschat.
Verduurzamen
Verduurzamen is een hot item en veel huizen zijn nog niet voorbereid op de toekomst. Dat kan gaan van na-isoleren tot het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Ook met deze kosten moet je rekening houden, niet alleen bij aankoop, maar misschien ook in de nabije toekomst. De regels hiervoor zullen steeds verder worden aangescherpt.
Dubbele lasten
Wanneer je van de ene naar de andere woning verhuist is er vaak sprake van dubbele lasten. Dit gaat van huur, hypotheek tot gemeentelijke lasten. De meeste mensen proberen deze periode zo kort mogelijk te houden, maar wanneer je 3 maanden gaat klussen voordat je de woning intrekt zul je hier wel dergelijk rekening mee moeten houden in je begroting.
Overbruggingshypotheek
Dat geldt ook voor een overbruggingshypotheek waarbij je tijdelijk twee huizen in je bezit hebt. De ene is al aangekocht en opgeleverd en de andere moet nog worden opgeleverd. De periode van korte tijd twee huizen bezitten kost geld. Ook het r regelen van de overbruggingshypotheek kost geld.
Boeterente
Afhankelijk van de hypotheek en bank is er soms een boeterente verschuldigd wanneer je vroegtijd aflost. Dit is het geval wanneer je huidige woning wordt verkocht en je met de opbrengst de hypotheek aflost. Kijk hier samen met de hypotheekadviseur goed naar want soms is het slimmer (vooral bij lagere huidige rente) om je huidige hypotheek mee te nemen naar de volgende woning.
Verhuizen
Het verhuizen zelf kost ook geld, natuurlijk kun je familie en vrienden inschakelen en dat is ook wat de meeste mensen ook doen. Maar een verhuiswagen, aanhanger of zelfs mobiele lift bij het verhuizen naar een appartement brengt kosten met zich mee.
Tot slot
Zoals je ziet zijn er aardig wat bijkomende kosten bij een huis kopen waar je misschien op het eerste gezicht niet aan had gedacht. Sommige kosten kom je niet onderuit en andere kosten kun je op besparen door het zelf te doen. Maak voor jezelf een begroting en neem hierin alle koste mee zodat je vooraf exact bent geïnformeerd en de juiste beslissingen kunt nemen.
Geld besparen op de aankoop
Omdat het allemaal al duur genoeg is, is het slim om zorgvuldig met alle kosten om te gaan en niet onnodig met geld te smijten terwijl het ook een stuk goedkoper kan. Wil je duizenden euro's besparen op de aankoop? Bekijk dan eens ons programma ' De Sleutel Tot Je Droomhuis'.