Taxatie bij Aankoop Huis
Het kopen van een huis is een grote stap in je leven. Er komt veel kijken bij het vinden van de perfecte woning en het regelen van de financiële aspecten. Een van die belangrijke aspecten is de taxatie van het huis. In dit artikel ga ik je uitleggen wat een taxatie inhoudt, waarom het nodig is en hoe je het beste kunt omgaan met de taxatie bij het kopen van een huis.
Wat is een taxatie?
Een taxatie is een onafhankelijke beoordeling van de marktwaarde van een huis door een erkende taxateur. Dit wordt vaak uitgevoerd door een gecertificeerde makelaar of een taxatiebureau. De taxateur komt bij het huis langs en onderzoekt verschillende aspecten, zoals de ligging, de staat van het huis, de oppervlakte en de voorzieningen. Ook de energiezuinigheid speelt een steeds grotere rol bij een taxatie. Op basis hiervan bepaalt hij of zij de waarde van het huis.
Waarom is een taxatie nodig?
Een taxatie is noodzakelijk omdat het invloed heeft op het hypotheekproces. Voordat een geldverstrekker een hypotheek verstrekt, willen ze zekerheid hebben over de waarde van het huis. Een taxatierapport biedt deze zekerheid. Bovendien wil je als koper weten of je niet te veel betaalt voor een huis. Een taxatie geeft je een objectieve inschatting van de waarde.
Hoe kun je de taxatie het beste regelen?
Bij het regelen van de taxatie zijn er een aantal stappen die je moet volgen. Ten eerste is het belangrijk om een erkende taxateur in te schakelen. Deze taxateurs zijn geregistreerd bij een brancheorganisatie, zoals het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Op hun website kun je een overzicht vinden van erkende taxateurs bij jou in de buurt.
Als je eenmaal een taxateur hebt uitgekozen, maak dan een afspraak voor een taxatie. Zorg ervoor dat je zelf aanwezig bent tijdens de taxatie zodat je vragen kunt stellen en eventuele gebreken kunt bespreken. Het kan ook helpen om vooraf een lijstje te maken met specifieke vragen die je wilt stellen aan de taxateur.
Wat gebeurt er tijdens de taxatie?
Tijdens de taxatie zal de taxateur het huis grondig inspecteren. Hij kijkt naar verschillende aspecten, zoals de staat van onderhoud, de indeling van het huis, de grootte van de kamers en de aanwezige voorzieningen. Ook neemt hij de ligging van het huis mee in zijn oordeel. Ook energiezuinigheid en risico op funderingsschade worden meegenomen in het rapport.
Na de inspectie zal de taxateur de marktwaarde van het huis bepalen op basis van zijn bevindingen en vergelijkingsmateriaal in de omgeving.
Wat kun je verwachten na de taxatie?
Na de taxatie ontvang je een taxatierapport van de taxateur, dit gebeurt meestal digitaal. Dit rapport is belangrijk voor zowel de geldverstrekker als voor jou als koper. In het rapport staat de marktwaarde van het huis vermeld, evenals de gebruikte methode en de vergelijkingsobjecten die zijn gebruikt. Ook worden eventuele gebreken of bijzonderheden genoemd.
Als de taxatie de vraagprijs van het huis bevestigt, dan kun je hiermee naar de geldverstrekker om de hypotheek rond te maken. Als de taxatiewaarde lager is dan de vraagprijs, zal je het verschil uit eigen middelen moeten voldoen of opnieuw met de verkoper onderhandelen over de prijs.
LET OP: Vaak wordt de taxateur pas ingeschakeld nadat de koopovereenkomst is getekend. Hierbij is het belangrijk om vooraf helder te hebben in hoeverre er extra eigen geld benodigd is. Ook de ontbindende voorwaarde financieringsvoorbehoud kan hierin een grote rol van betekenis spelen. Twijfel je hierover? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.
Veel gestelde vragen
Hoe kan duurt een taxatie?
Een taxatie duurt gemiddeld een uur, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het huis. De taxateur doet een visuele inspectie, meet de woning conform de NEN2580 norm op, maakt foto's en stelt de verkoper enkele vragen.
Hoeveel kost een taxatie gemiddeld?
De gemiddelde kosten voor een taxatie liggen tussen de €500,- en €900,-, maar dit kan variëren afhankelijk van de taxateur en het type huis. Vraag altijd naar het tarief vooraf zodat je niet voor verassingen komt te staan. Ook wanneer de hypotheekadviseur voor jou de taxatie regelt.
Moet ik als koper aanwezig zijn tijdens de taxatie?
In de meeste gevallen is de koper niet aanwezig bij de taxatie maar laat de verkoper of verkoopmakelaar de woning zien. Wil je als koper bij de taxatie aanwezig zijn zal je dat aan moeten geven.
Conclusie
Een taxatie is een belangrijk onderdeel van het koopproces van een huis wanneer je een hypotheek nodig hebt. Het biedt zekerheid over de waarde van het huis voor zowel de koper als de geldverstrekker. Door een erkende taxateur in te schakelen en goed voorbereid te zijn op de taxatie, kun je ervoor zorgen dat het proces soepel verloopt en je (afhankelijk van de fase van het aankooptraject) niet te veel betaalt voor je droomhuis.
Persoonlijke noot
Woon je in Zwolle of omgeving (straal van 20 kilometer) kan ik ook het (NWWI) gevalideerd taxatierapport voor je verzorgen. Ik taxeer al meer dan 15 jaar woningen en ken Zwolle maar ook de omliggende dorpen op m'n duimpje. Klik op de banner hieronder voor meer info.