Waarom is de Vragenlijst zo Belangrijk bij het Kopen van een Huis?
Je kent het wel, je hebt een leuk huis gezien en een afspraak met de verkoopmakelaar voor een bezichtiging gemaakt. Tot overmaat van ramp raak je verliefd op het huis en blijkt alles sneller te gaan dan je had verwacht.
Stapels met formulieren worden erop je afgevuurd en je weet niet waar je het eerste of laatste moet beginnen. Je verkeert nog op een roze wolk en gaat ervan uit dat alles goed komt. Al snel worden de stukken getekend en je bent erg blij met je nieuwe huis.
Totdat je op een dag wakker wordt en beseft dat er heel veel zaken zijn waar je niet goed naar hebt gekeken. Hoe zat dat ook alweer met die vragenlijst die de makelaar je heeft gestuurd?
Wat is een vragenlijst?
Een vragenlijst (ook wel informatielijst genoemd) bevat allerlei informatie die de verkopers hebben ingevuld. Denk hierbij aan gebreken aan de woning, gemeentelijke lasten, het energieverbruik maar ook het bouwjaar van de Cv of het wel of niet zakken van het grondwaterpeil. De vragenlijst moet naar eer en geweten door de verkopers worden ingevuld.
Laten we niet twijfelen aan de integriteit van de verkopers die veelal goede bedoelingen hebben. Maar vaak is het de onwetendheid die ervoor zorgt dat bepaalde zaken niet goed worden ingevuld of helemaal niet worden gemeld. Ook zijn verkopers soms al zo gewend aan bepaalde gebreken dat ze dit niet eens zien als een gebrek.
Controleren verkoopmakelaars de vragenlijst?
Mijn ervaring is dat er veel vragenlijsten zijn die onvolledig of verkeerd zijn ingevuld. Je zou zeggen dat verkoopmakelaars de vragenlijst zouden controleren maar je wilt niet weten wat er allemaal verkeerd of niet is ingevuld op een gemiddelde vragenlijst. Of juist wel? Je zou namelijk verwachten dat een verkoopmakelaar de formulieren die hij aanbiedt aan kopers zelf heeft gecontroleerd. In de praktijk heb ik gemerkt dat veel vragenlijsten onvolledig, of verkeerd worden ingevuld zonder correctie van de verkoopmakelaar. Per slot van rekening vult de verkoper de vragenlijst in en tekent hij/zij ervoor dat deze naar waarheid is ingevuld.
Onderzoeksplicht koper en meldingsplicht verkoper
Allereerst is er de onderzoeksplicht van de koper. Wanneer je een huis koopt heb je dus de plicht om onderzoek te doen naar de staat van de woning maar ook naar andere juridische aspecten. Daarentegen heeft de verkoper een meldingsplicht om jou te informeren over zaken die van belang kunnen zijn maar dat geldt niet voor zichtbare gebreken. Kozijnen die zichtbaar door houtrot zijn aangetast hoeven dus door de verkoper officieel niet worden gemeld omdat iedereen kan zien dat deze slecht zijn.
Waarom is de vragenlijst zo belangrijk bij het kopen van een huis?
Zoals je hebt gelezen vermeldt de vragenlijst juist ook de gebreken die niet zichtbaar zijn of direct voor de hand liggen. Staat er bijvoorbeeld op dat er ergens in het verleden lekkage is geweest en dit is hersteld moeten alle alarmbellen gaan rinkelen.
De verkoper heeft dit dus eerlijk gemeld en hersteld maar de vraag is op welke manier en door wie het is hersteld. Je zal hier zelf over door moeten vragen en onderzoek moeten doen. Wanneer je er drie weken na de oplevering achter komt dat er weer lekkage is, en ook nog op dezelfde plek dan in de vragenlijst is aangegeven dan kan dat tot veel ergernis en kosten leiden. De verkoper is zich van geen kwaad bewust en heeft het netjes gemeld maar jij zit met de ellende.
Belangrijke Tip
Zorg er dus voor dat je de vragenlijst goed bestudeerd en vragen stelt. Vooral wanneer er zaken niet, of onvolledig zijn ingevuld moet je alert zijn. Net zoals bij gebreken of lekkages die door de verkoper is hersteld.
Gratis adviesgesprek
Wil jij een huis kopen en kun je wel wat advies gebruiken? Vraag dan een gratis telefonisch adviesgesprek aan!
Klik op de button om een afspraak te plannen!
Misschien ook interessant
- Wat is de marktwaarde van een huis?
- Wat zijn de notariskosten bij een huis kopen?
- De 7 meest gemaakte fouten bij het bieden op een huis