Waarom kunnen Woningzoekers GEEN Koophuis VINDEN?
In dit artikel geef ik je een aantal redenen waarom veel woningzoekers geen koophuis kunnen vinden. We weten allemaal dat de overheid hier een grote rol in speelt maar laten we het zo positief mogelijk houden. Ook op jou staat er een huis te wachten maar dan moet je er wel wat voor doen.
Zoeken op de verkeerde plek
Veel woningzoekers wachten totdat een woning op Funda verschijnt om zo met elkaar in de rij te gaan staan. Wanneer je niet beter weet ligt dat ook erg voor de hand. Ook zijn we allemaal een beetje lui waardoor we liever zonder teveel moeite toegang krijgen tot aanbod op 1 plek. Daar is Funda de juiste plek voor. Maar wat als het nog steeds niet lukt een huis te vinden, of wanneer je telkens wordt overboden en zo vastloopt op de woningmarkt? Dan moet je andere wegen bewandelen om je doel te bereiken. Zo is het nou eenmaal!
Zo zijn er verschillende mogelijkheden om wel aan een koophuis te komen, maar dan moet je wel weten waar je moet zoeken. Makelaars krijgen ook dagelijks/wekelijks/maandelijks nieuw woningaanbod terwijl zij er per jaar veel verkopen. Jij zoekt er maar 1, onthoud dat!
Te laag bieden
Dit is een gevaarlijk onderwerp omdat elk huis anders is geprijsd en woningzoekers zich soms helemaal gek laten maken. Daar doet de verkoopmakelaar dan soms nog een stapje bovenop en dat is logisch, dat is zijn of haar werk en opdracht. Namelijk het beste voor de verkopers realiseren. Je moet elk huis dus apart bekijken en beoordelen waarbij je naar de marktwaarde kijkt en beslist hoeveel je gaat (over)bieden.
Ik sprak pas geleden een klant die het presteerde om in een oververhitte markt bij een mega-populair huis toch 30.000 euro lager te bieden. Enerzijds gedwongen door de beschikbare financiële middelen en anderzijds omdat het (nog) niet goed voelde om net zoals de rest over te gaan bieden. Pas dus op, laat je niet gek maken en bepaal- of laat de waarde bepalen om daarna over je bod na te denken. Ga dan ook geen percentages of gemiddelden hanteren bij de volgende woning waar je op wilt bieden. Daar gaat het vaak fout!
Ken je die makelaar die maar 1 bezichtiging had en de woning voor een ton meer verkocht dan de vraagprijs? Terwijl er ook nog een aankoopmakelaar bij betrokken was? NEE? Ik WEL!
Niet bereid zijn om te klussen
Ik zie het vaker in een kooptraject voorbij komen, een wensenlijst van hier tot Tokio en geen concessie willen doen. Daar ligt nou juist een enorme kans, veel mensen zijn op zoek naar een kant en klaar huis waar je zo in kunt. Bij dit soort woningen is de concurrentie groot, dus kijk eens verder dan alleen je wensenlijst. Natuurlijk zijn er bepaalde wensen zoals type, buurt of wijk waaraan een woning moet voldoen. Maar wanneer je bereid bent om te klussen wordt je zoekgebied al een stuk groter. Heb je daar geen verstand van? Laat de woning dan bouwkundig keuren voordat je de handtekening op de koopovereenkomst zet. Wist je dat een leegstaande woning gemiddeld veel minder opbrengt dan een huis wat mooi is ingericht? Los van het feit dat een woning gedateerd of modern is.
Dat is de reden dat ik in het verleden als verkoopmakelaar geen leegstaande huizen wou verkopen. Puur en alleen omdat ze in verhouding een stuk minder opbrachten en ik het voor m'n klant zonde vond om dat geld te laten liggen. Ook hier ligt een kans voor kopers, ook al is het aantal mensen dat een kluswoning of leegstaande woning koopt toegenomen. Je maakt nog steeds meer kans dan bij een populaire en moderne woning die staat te shinen op Funda. Doe daar je voordeel mee.
Geen aankoopmakelaar inschakelen
Niemand zit te wachten op een aankoopmakelaar en de kosten die daarbij horen. Dus laat je dan ook niet overhalen om een aankoopmakelaar in te schakelen om naar een woning te zoeken. De meeste aankoopmakelaars zoeken geen woning voor je, maar begeleiden je pas nadat je zelf een woning hebt gevonden. meer kans op een woning met een aankoopmakelaar maken is dan ook voor veel mensen de grootste reden om een aankoopmakelaar in te schakelen. En dat is dan ook de grootste flauwekul die ik ooit heb gehoord! Natuurlijk heeft de aankoopmakelaar meer expertise en is dagelijks bezig met de woningmarkt, maar ze zijn in de meeste gevallen ook verkoopmakelaar. De rest mag je zelf invullen...
Niet actief aan het zoeken
Dagelijks je mailbox checken of Funda nog iets geschikts voor je heeft valt bij mij niet onder de noemer actie zoeken. Vanmorgen had ik nog een vastgoed deskundige aan de telefoon die ik erop wees dat wanneer je een huis wilt vinden actief aan de slag moet gaan. Zelf de controle houden om jouw droomhuis te vinden. En zoals gezegd: Je hebt er maar eentje nodig! Dus stop met klagen dat er geen huizen te koop zijn! Ik kijk vandaag even op Funda en zie dat er afgelopen jaar (Funda rekent 1 jaar terug) bijna 185.000 huizen zijn verkocht, en er zijn er nog bijna 30.000 met de status 'in onderhandeling'. Daarvan heb jij er maar eentje nodig, en dan heb ik het alleen nog maar over Funda, de website waar iedereen op zoekt en je concurrentie enorm groot is.
Hoe moet het dan wel?
Houd Funda in de gaten maar laat daar je succes niet van afhangen, focus je ook niet op een aankoopmakelaar maar neem de regie in eigen hand. Ik heb namelijk iets veel beters! Zoek naar andere mogelijkheden om een huis te vinden, te bekijken en te kopen. Wanneer je over voldoende financiële middelen beschikt is er zeker een huis voor jou beschikbaar. Ondanks dat het woningaanbod in verhouding tot jaren geleden laag is. Onthoud dat je er maar eentje nodig hebt!
Speciaal voor woningzoekers (starters en doorstromers) heb ik een programma ontwikkeld waarbij jij alle informatie tot je beschikking hebt om wel een huis te kunnen vinden (en te kopen). Een compleet stappenplan met inside informatie van de makelaar zelf om jou stap voor stap door elke fase van een huis kopen te begeleiden. En je bespaart ook nog eens enorm veel geld wanneer je de tips en adviezen die ik je geef toepast.
Schud die negativiteit op de woningmarkt van je af en formuleer een helder doel. Welk huis zoek je, in welke plaats/wijk/buurt of straat. Waar moet de woning aan voldoen en welke concessies wil je doen, want het is met het programma ' De Sleutel Tot Je Droomhuis' prima te doen om binnen een half jaar een huis te vinden en te kopen. Maar dan moet je er wel wat voor doen.