Wat Kost een Aankoopmakelaar?

Verschillende soorten aankoopmakelaars

Wanneer je een huis wilt kopen komt al snel de term aankoopmakelaar in beeld. Een aankoopmakelaar begeleidt de koper, terwijl de verkoopmakelaar de belangen van de verkoper behartigd. Hieronder schetsen we een beter beeld van de verschillende aankoopmakelaars en de kosten die daarbij horen.

Traditionele aankoopmakelaar

Een traditionele aankoopmakelaar is een professional die je begeleidt bij het hele proces van het kopen van een huis. Deze makelaar heeft veel ervaring en kennis op het gebied van de lokale vastgoedmarkt en kan je helpen bij het aankopen van geschikte woningen, onderhandelen over de prijs en het regelen van alle juridische zaken. De traditionele aankoopmakelaar kan een percentage van de koopsom rekenen, een percentage van het onderhandelingsresultaat of een vast bedrag.

Online aankoopmakelaar

Een online aankoopmakelaar is een relatief nieuw concept in de vastgoedmarkt. Deze makelaar werkt volledig online en biedt verschillende diensten aan om je te helpen bij het kopen van een huis. Zo worden er vaak verschillende pakketten aangeboden waar de koper uit kan kiezen maar ook steeds vaker zie je 1 vast bedrag voor de volledige aankoop. De online aankoopmakelaar gaat in de meeste gevallen niet mee naar een bezichtiging.

No-cure-no-pay-aankoopmakelaar

Een no-cure-no-pay-aankoopmakelaar werkt op basis van 'geen resultaat, geen kosten'. Dit betekent dat je alleen betaalt als de makelaar erin slaagt om een woning voor je aan te kopen. Het tarief van deze makelaars kan iets hoger zijn dan dat van traditionele of online aankoopmakelaars, maar je loopt geen risico om onnodige kosten te maken als er geen succesvolle aankoop plaatsvindt.

Kosten van een aankoopmakelaar

De kosten van een aankoopmakelaar kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de regio waarin je een woning wilt kopen en het type makelaar dat je kiest. De afgelopen jaren zag je dat aankoopmakelaars steeds vaker een vast bedrag rekenden in plaats van een percentage. Beter zou zijn dat aankoopmakelaars een percentage over het onderhandelingsresultaat zouden rekenen. Hiermee verdienen ze meer door de woning scherper aan te kopen. Een combinatie van beiden wordt ook soms toegepast.

Het is belangrijk om te weten dat deze kosten exclusief of inclusief btw zijn. Makelaars zijn verplicht de prijzen inclusief btw aan consumenten te vermelden. Let hier dus op want dat is helaas nog niet altijd het geval.

Bijkomende kosten

Daarnaast kunnen er ook bijkomende kosten zijn, zoals administratiekosten of kosten voor extra diensten die je afneemt bij de makelaar. Het is verstandig om vooraf duidelijke afspraken te maken over de tarieven en eventuele extra kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Deze afspraken behoren in een OTD (Opdracht Tot Dienstverlening) worden vastgelegd. Andere termen zijn opdracht tot aankoop of aankoopopdracht.

Besparen op de kosten

Als je wilt besparen op de kosten van een aankoopmakelaar, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Vergelijk tarieven: Vraag offertes op bij verschillende aankoopmakelaars en vergelijk hun tarieven. Let hierbij niet alleen op het totaalbedrag, maar ook op wat er precies inbegrepen is in de prijs.
  • Onderhandel over het tarief: In sommige gevallen is het mogelijk om te onderhandelen over het tarief van een aankoopmakelaar. Vooral bij no-cure-no-pay-aankoopmakelaars kan er vaak ruimte zijn voor onderhandeling.
  • Koop zélf een huis door gebruik te maken van de training Huis Kopen van Nieuwetijdsmakelaar
  • Vraag een gratis adviesgesprek aan bij Nieuwetijdsmakelaar en je wordt geïnformeerd over de mogelijkheden om wél een huis te kopen zonder aankoopmakelaar.

Kan ik ook zonder aankoopmakelaar een huis kopen?

Jazeker, met de training Huis Kopen van Nieuwetijdsmakelaar krijg je alle tools in handen om het volledig zelf te doen. Hiermee bespaar je veel geld maar ben je exact op de hoogte van elke stap waarbij we tips en adviezen geven hoe je het kopen van een huis het beste aan kunt pakken. Ook ontdek je waar je verborgen aanbod vindt en leer je de meest succesvolle techniek die makelaars gebruiken om nieuw woningaanbod te vinden. Lees meer...

Conclusie

De kosten van een aankoopmakelaar variëren, afhankelijk van het type makelaar en de regio waarin je wilt kopen. Maar ook de verschillende manieren van kostenberekening zoals een percentage, een percentage van het onderhandelingsresultaat en een vast bedrag. Door verschillende makelaars te vergelijken en te onderhandelen over tarieven kun je mogelijk besparen op de kosten. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken over de tarieven en eventuele extra kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Onafhankelijk aankoopadvies

Maar er zijn meer mogelijkheden om veilig een huis te kopen en te besparen op aankoopkosten én een aankoopmakelaar. Meer weten?

Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

Klik nu op de button om een telefonische afspraak te plannen!

Terug naar overzicht