Biedprocedure bij een Open Huis

Hoe gaat de biedprocedure bij een open huis? 

“Wij hebben zojuist een woning bekeken waar we graag mee verder willen maar hoe gaat dat nu eigenlijk? Moeten we voor een bepaalde tijd een voorstel doen en wat als we de woning nog een tweede keer willen bekijken, zijn we dan te laat?”

Dit zijn vragen die makelaars vaak te horen krijgen, hieronder leg ik uit hoe zoiets gaat.

Als er erg veel vraag is naar een bepaald type woning zal het bij het open huis een drukte van belang zijn. Denk er in zo'n geval goed over na of dit wel écht de woning voor jou is en hoever je wilt gaan. Vaak wordt gevraagd om een eenmalig "blind" bod neer te leggen ook wel eindvoorstel genoemd. Dit is het bedrag wat je maximaal kunt of wil betalen. Bij zo'n voorstel horen ook de overige voorwaarden zoals het financieringsvoorbehoud, gewenste datum van oplevering en bijvoorbeeld een bouwkundige keuring. Ook de zaken die op de roerende zakenlijst staan of die jij over wilt nemen kunnen deel uitmaken van je voorstel.

TIP: Zorg ervoor dat je alle informatie tot je neemt en begrijpt voordat je een bod doet!

>> Heb je de 7 meest gemaakte fouten bij het bieden op een huis al ontvangen?

Bij populaire huizen worden er vaak meerdere biedingen gedaan. Dit kan via verschillende manieren zoals een online biedsysteem wat de makelaar gebruikt, per mail of via de website van het makelaarskantoor. Tegenwoordig is de makelaar bij het bieden bij inschrijving verplicht om een biedlogboek te gebruiken om oneerlijke concurrentie te voorkomen. 

Nadat de biedingen binnen zijn gekomen zal de makelaar deze aan de verkopers voorleggen. De verkoper neemt daarna vaak nog even de tijd om de biedingen te vergelijken om tot een beslissing te komen. Makelaars kunnen je ook bellen om in gesprek te gaan over je voorstel. Meestal wordt de knoop binnen enkele dagen doorgehakt. Vaak blijft het dan nog even spannend tenzij de verkopers snel beslissen.

Veel gestelde vragen

Kan ik een afspraak voor 2e bezichtiging maken na het open huis?

In principe zou dit moeten kunnen maar is niet altijd het geval. Dit is afhankelijk van de verkoopmakelaar die het verkoopproces begeleidt en hetgeen met de verkoper is afgesproken. In de regel vind ik dat je altijd een woning twee keer moet bekijken voordat je een definitieve deal sluit. Hier zijn meerdere manieren voor om dit te bereiken ondanks het feit dat de verkoper en makelaar hier soms niet voor open staan. Vraag een gratis adviesgesprek aan wanneer je wil weten hoe dit werkt.

Moet de verkoper voor de hoogste bieder kiezen?

Nee, dat hoeft niet. In sommige gevallen zijn de overige voorwaarden beslissend bij het sluiten van een deal. Zo kan worden gekozen voor een gunstige opleveringsdatum i.p.v. een hoger voorstel. Daarnaast zijn er een aantal zaken die voor de verkoper doorslaggevend kunnen zijn, maar ook de gunfactor speelt een grote rol. Zelf wanneer je dus niet de hoogste bieder bent kun je wel de kans op succes vergroten. Dit heb je zelf in de hand hoe je dit doet.

Voor wanneer moet ik een bod doen?

Van de makelaar hoor je vaak hoe en wanneer je een bod kan doen. Dit wordt soms gemeld in een fysiek document wat je meekrijgt en ook vaak online gezet. Is het niet duidelijk hoe, en voor wanneer je moet bieden? Vraag het dan aan de makelaar die de woning verkoopt.

Ik heb al geboden, kan ik mijn bod nog verhogen?

In de meeste gevallen kun je tot de sluitingsdatum bieden en dus ook je bod verhogen. Pas op dat je niet emotioneel opeens een veel hoger bod neerlegt dan je in eerste instantie hebt gedaan. Ik kan me voorstellen dat je het huis graag wilt maar dat neemt niet weg dat je verstandige keuzes moet maken. Raadpleeg in zo'n geval altijd nog even je hypotheekadviseur over je maximale leencapaciteit en maandlasten. Denk er ook aan dat alles boven de taxatiewaarde (naast de kosten koper) met eigen geld moet worden betaald. 

Hoe weet ik of mijn bod goed is aangekomen?

Veelal wordt er tegenwoordig via online systemen (zoals Move) geboden. Het maakt niet uit via welk systeem of op welke manier je een voorstel doet, als je maar zorgt voor een bevestiging. Jij wilt er zeker van zijn dat je bod goed is aangekomen bij de makelaar. Daarnaast heb je misschien ook een persoonlijke brief bij je bod gedaan. Ook hiervan wil je zeker weten dat die bij de verkoper aankomt. Bellen, mailen, appen, het kan tegenwoordig allemaal. In online systemen kun je vaak je bod terugzien.

Weten andere bezoekers van het open huis wat wij hebben geboden?

Nee, jouw bod mag niet worden gedeeld met andere bieders. Dit zou enerzijds een prijsopdrijvend effect kunnen hebben en anderzijds tegen alle ethische- en privacyregels ingaan. Maak je er dus geen zorgen over dat anderen weten wat je hebt geboden. Indien de makelaar gebruik maakt van het biedlogboek zal op enig moment de voorstellen bekend worden gemaakt. Dit zonder de gegevens van de bieders. Ook kan de koopprijs later via het kadaster worden opgevraagd. Dit kan pas nadat de woning definitief is verkocht en de overdracht heeft plaatsgevonden. Denk eraan dat het kadaster ook nog eens enkele maanden achterloopt op het verwerken van transactiedata.

Wij willen het huis vóór het geplande open huis bekijken, is dat mogelijk?

Dit is een trucje dat sommige geïnteresseerden toepassen om de woning vóór het open huis te kunnen kopen. Je ziet op Funda soms een melding dat het open huis niet meer doorgaat omdat deze is verkocht. Het is dus afhankelijk van de makelaar en de verkoper hoe hier me wordt omgegaan. Niet geschoten is altijd mis dus wanneer je enorm veel interesse in de woning hebt, kun je altijd proberen om vóór het open huis een afspraak voor bezichtiging te plannen.

Ik bel aan bij de verkopers omdat ik enorm veel interesse in de woning heb, mag dat?

Ik ga je niet vertellen wat je wel of niet moet doen, maar zorg ervoor dat je niet op de zwarte lijst komt te staan omdat je de makelaar hebt gepasseerd. Hiermee vergooi je misschien je kansen terwijl de interesse groot is. Verkopers kunnen namelijk in overleg met de makelaar zelfs besluiten, om het voorstel van mensen die zonder afspraak aanbellen niet in behandeling te nemen. Pas hier dus mee op! 

Ik bied al voordat ik de woning heb bekeken, mag dat?

Ik zou niet weten waarom dat niet zou mogen alleen de vraag is hoe de verkoper en makelaar hier mee omgaan. Zelf vind ik een bod voordat de woning is bekeken ongeloofwaardig. Ik heb dit zelf in het verleden wel meegemaakt en zo'n bod is vooral bedoeld om een voorrangspositie te krijgen om de woning te bekijken. 

Ik moet erbij zeggen dat ik zelf m'n huis in 2016 ongezien heb gekocht waarbij ik binnen een half uur de deal heb gesloten. De andere afspraken voor bezichtigingen werden toen afgebeld. Ik had al een paar soortgelijke huizen in de straat verkocht waardoor ik exact wist wat ik zou kopen. Voor de meeste consumenten is dit niet weggelegd en onverantwoord om te doen. 

Heb ik net zoveel kans als een ander?

Onder normale omstandigheden zou je mogen verwachten dat iedereen dezelfde kans heeft op het huis waarop je hebt geboden. Maar ik heb weleens geroepen dat "normale omstandigheden" in de makelaardij niet bestaan. Wanneer er iemand met enorme diepe zakken een voorstel doet waar jij niet tegenop kunt moet je dit loslaten en verder kijken. Bij bieden bij inschrijving hoort een eerlijk proces en je mag verwachten dat de makelaar hier eerlijk mee omgaat. Vraag in zo'n geval naar het biedlogboek zodat je weet wat de biedingen zijn geweest. Het moment van ter beschikking stellen van deze biedingen verschilt per makelaar en is veel discussie over.  

Wat hoort er allemaal bij de woning? (Roerende Zakenlijst)

De door verkopers ingevulde roerende zakenlijst is vaak leidend voor het sluiten van de deal. Zaken die ter overname worden aangeboden worden los gezien van het voorstel tenzij direct bij het bod wordt aangegeven welke spullen die ter overname worden aangeboden bij het voorstel in zitten. Kijk goed naar deze lijst voordat je een voorstel doet. Deze gegevens zijn vaak opgenomen in de (digitale) brochure die is te downloaden. Ook kan de makelaar deze tijdens het open huis aan je overhandigen.

Tot slot

Over biedprocedures bij een open huis krijgen makelaars vaak veel vragen. Ik hoop met dit artikel duidelijk te hebben gemaakt hoe zoiets in z'n werk gaat en waar je op moet letten. Wil je nu exact weten hoe je een huis koopt? Waarbij alle stappen van A t/m Z worden behandeld? Kijk dan eens naar de training Huis Kopen waarin ik ook meer inzage geef over het slim bieden en onderhandelen om meer kans te maken. Ook geef ik je tips hoe je wel een huis vindt en koopt met technieken die makelaars ook gebruiken. In de training deel ik al mijn ervaring en kennis (incl. praktijkvoorbeelden) als aan- en verkoopmakelaar die ik sinds 2010 heb opgedaan met jou.




>> Alles wat je nodig hebt bij het kopen van een huis!