Huis Kopen: 5 Vragen aan Makelaar Meindert uit Zwolle
In dit artikel stellen we 5 vragen aan makelaar Meindert Zomer uit Zwolle die sinds 2010 register makelaar/taxateur is en duizenden mensen heeft geholpen bij het verkopen, taxeren en aankopen van een huis. Hij heeft het programma "De Sleutel Tot je Droomhuis" ontwikkeld om woningzoekers te helpen en te begeleiden naar hun (eerste) woning. Een programma die van A t/Z alle stappen doorloopt bij het kopen van een huis. Naast de tips en adviezen valt er ook veel geld mee te besparen.
Vraag 1: Waarom is het zo moeilijk om een huis te vinden?
Wie zegt dat een huis vinden moeilijk is? Makelaars krijgen dagelijks nieuw aanbod binnen en verkopen afhankelijk van het makelaarskantoor honderden woningen per jaar in een plaats of regio. Waarom zou het dan voor een woningzoeker moeilijk zijn om een woning te vinden, en te kopen? Je moet alleen weten welke strategie makelaars toepassen om nieuw woningaanbod te vinden, en dat is wat de meeste zoekers niet weten.
Vraag 2: Waar vind je als eerste het nieuwe aanbod huizen voordat het op Funda staat?
Dit is een vraag waar elke woningzoeker graag antwoord op zou willen. Wanneer je al een tijdje op zoek bent naar een woning weet je dat makelaars vaak elk moment aangrijpen om via social media alles te delen wat maar los en vast zit, zo ook het nieuw aanbod woningen. Soms is dat heel subtiel, maar soms ook open en bloot met de adresgegevens erbij. Zorg ervoor dat je makelaars volgt en direct belt (niet via social media) om een afspraak te plannen wanneer er iets voor jou voorbijkomt.
Daarnaast zijn er meerdere websites waarop mensen het eerst zelf proberen, ook hier ligt een grote kans voor woningzoekers. Wanneer je wacht tot een woning op Funda verschijnt sta je al snel in de rij en wordt de kans op succes een stuk lager. Welke sites dat zijn? Haha, dat vertel ik je in het programma "De Sleutel Tot Je Droomhuis" waar je ook de meest succesvolle techniek van makelaars uitleg om nieuw aanbod te vinden die ook voor woningzoekers succesvol is.
Vraag 3: Waar let je nou op bij een huis kopen?
Heb je even? Het is gewoon teveel om op te noemen. Daarom is een goede checklist aan te raden zodat je structureel te werk gaat en tijdens de bezichtigen niets vergeet. Daarnaast is een huis kopen gevoel. Wanneer ik verkopers vraag waarom ze destijds het huis hebben gekocht is vaak het antwoord: Het huis voldeed grotendeels aan onze wensen en voelde direct goed. Natuurlijk let je op de ligging, bouwkundige staat en andere zaken die voor jou als koper belangrijk zijn. Maar in de meeste gevallen geeft het gevoel de doorslag. Wat dat precies is moet je ervaren door meerdere huizen te gaan bekijken.
Vraag 4: Hoe kan ik besparen op de aankoopkosten van een huis?
Een huis kopen bestaat uit meerdere fasen waarbij elke fase z'n eigen specifieke aandacht behoeft. Op nagenoeg alle dienstverlenende aspecten valt wel geld te besparen. Zeg maar van hypotheekadviseur tot en met de notaris. De notaris? Ja, ook de notaris. Maar laten we eerlijk zijn het meeste geld valt te besparen door scherp te onderhandelen en dat schiet er tegenwoordig nog weleens bij in omdat het woningaanbod lager is dan de vraag ernaar.
Toch zijn er genoeg mogelijkheden en psychologische aspecten die ervoor zorgen dat kopers een goede deal sluiten. Vergeet niet dat koper en verkoper beiden hetzelfde doel hebben wat samenkomt in een transactie. Wanneer het maximum van de koper en het minimum van de verkoper op één lijn ligt wordt er een deal gesloten.
Vraag 5: Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het bieden op een huis?
De grootste fout die mensen maken is zich laten leiden door de vraagprijs. De vraagprijs van een huis is subjectief en wordt mede door emotie bepaald. Niet alleen door de verkoper maar ook door de verkoopmakelaar die graag de opdracht binnenhaalt. Verkopers zijn hier gevoelig voor en gaan graag in zee met een verkoopmakelaar die de woning het hoogst inschat. Daarnaast wordt er soms afgezien van een bouwkundige keuring of het financieringsvoorbehoud.
In veel gevallen is dat onverantwoord, wanneer het misgaat, gaat het vaak ook goed mis. Daarom heb hiervoor een e-book gemaakt waarin ik de 7 meest gemaakte fouten bij het bieden op een huis heb gecombineerd met uitleg, tips en praktijkvoorbeelden. Bied dus niet op een huis voordat je het gratis e-book hebt gedownload.
>> Ga naar de gratis downloadpagina met e-books
Tot slot wil ik kopers meegeven dat er afhankelijk van je financiële mogelijkheden genoeg kansen zijn om een huis te vinden en te kopen. Kom in actie want afwachten is in deze tijd geen optie meer. Wil je alles weten over een huis vinden en kopen waarbij je ook nog eens veel geld bespaart? Bekijk dan eens mijn programma speciaal voor kopers waarin ik elke stap van het aankoopproces met je doorneem. Wil je liever even persoonlijk met me sparren? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan (telefonisch) waarbij ik je vragen beantwoord.