Uitstel Financieringsvoorbehoud Vragen

In veel gevallen wordt in de koopovereenkomst bij een huis kopen een financieringsvoorbehoud of anders gezegd: Voorbehoud financiering opgenomen. Dit betekent dat je de koop (onder voorwaarden) kunt ontbinden wanneer het niet lukt om een hypotheek voor de woning te krijgen. Onder voorwaarden wordt mee bedoeld dat er afspraken zijn gemaakt op welke manier en hoe je de koop kunt ontbinden. Andere voorwaarden kunnen zijn dat je bewijs aan moet leveren dat het niet is gelukt om een finaal akkoord van de bank te krijgen. Dit is overigens zeer gebruikelijk en wordt vaak als extra clausule opgenomen. Maar er is meer…

Alleen uitstel vragen is niet genoeg

Zorg ervoor dat je op tijd uitstel vraagt maar ook aangeeft waarvoor je uitstel vraagt. In veel gevallen is er sprake van een bankgarantie of waarborgsom. Het wordt een vreemde situatie wanneer je alleen uitstel vraagt voor het financieringsvoorbehoud maar wel verplicht bent om een bankgarantie te stellen of een waarborgsom te storten bij de notaris. Overleg dit met je hypotheekadviseur en zorg ervoor dat je bewijs van het verkregen uitstel hebt ontvangen.

Redenen om uitstel te vragen

Het kan voorkomen dat je als koper meer tijd nodig hebt om je financiering rond te krijgen dan oorspronkelijk gepland. Bijvoorbeeld omdat er vertraging is opgetreden bij de bank of omdat er extra documenten moeten worden aangeleverd. Ook een medische aandoening kan voor vertraging zorgen.

Voor zelfstandigen kan het soms langer duren dan gepland om een akkoord van de bank te krijgen. In zo'n situatie kan het verstandig zijn om op tijd uitstel te vragen voor het financieringsvoorbehoud.

Voorkom onnodige risico's

Als je geen uitstel vraagt voor het financieringsvoorbehoud en de afgesproken termijn verstrijkt zonder dat je de financiering hebt geregeld, loop je het risico dat je contractueel gebonden bent aan de koopovereenkomst. Dit betekent dat je in principe verplicht bent om het huis te kopen, ook al heb je geen financiële middelen beschikbaar. Om dit risico te vermijden, is het dus essentieel om tijdig uitstel te vragen. Doe je dit niet op tijd, dan volgt er een boete van 10% wanneer je de overeenkomst niet nakomt en het huis niet afneemt.

De bankgarantie of waarborgsom

Zoals gezegd is bij het vragen van uitstel voor het financieringsvoorbehoud het ook belangrijk om uitstel voor de bankgarantie of waarborgsom aan te vragen. 

Een bankgarantie of waarborgsom biedt namelijk extra zekerheid aan de verkoper. Met een bankgarantie staat de bank garant voor het bedrag dat jij als koper verschuldigd bent bij het niet nakomen van de koopovereenkomst. Met een waarborgsom heb je 10% van de koopsom gestort bij de notaris. Hierdoor kan de verkoper erop vertrouwen dat hij zijn geld ontvangt, zelfs als jij als koper in gebreke blijft. 

Conclusie

Het vragen van uitstel voor het financieringsvoorbehoud kan soms noodzakelijk zijn om ervoor te zorgen dat je voldoende tijd hebt om je financiering rond te krijgen. Vergeet echter niet om ook tegelijk uitstel van de bankgarantie of waarborgsom te vragen. Zorg er altijd voor dat je van het verkregen uitstel bewijs van de verkoper of diens makelaar ontvangt. En als laatste: Doe dit op tijd om de verkopers en/of diens makelaar voldoende tijd te geven om te overleggen en te reageren.

Vragen?

Heb je hier nog meer vragen over? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan en ik vertel je precies hoe dit werkt!

Klik op de button om een afspraak te plannen!

Misschien ook interessant

Terug naar overzicht