Tiny House: De ultieme manier om Vrijstaand te Wonen - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Tiny House: De ultieme manier om Vrijstaand te Wonen
Huis Kopen Tips
Nieuwetijdsmakelaar
Huis Kopen Tips
5 min
0

Tiny House: De ultieme manier om Vrijstaand te Wonen

5 min
0

Een Tiny House is tegenwoordig populair maar ondanks de voordelen die een Tiny House biedt, kleven er ook nadelen aan. In dit artikel gaan we dieper in op het kopen van een Tiny House.

Wat is een Tiny House?

Een Tiny House is een compacte, volledig functionele woning die doorgaans niet groter is dan 50 vierkante meter. Deze duurzame en minimalistische woonvorm wint steeds meer aan populariteit, vooral onder mensen die bewust kiezen voor een eenvoudiger en milieuvriendelijker leven.

Voordelen van vrijstaand wonen in een Tiny House

Ruimte-efficiëntie

Ondanks het beperkte vloeroppervlak biedt een Tiny House slimme oplossingen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Door middel van multifunctioneel meubilair, slimme opbergoplossingen en creatieve indelingen kan elke centimeter benut worden.

Duurzaamheid

Tiny Houses zijn vaak gebouwd met duurzame materialen en worden gekenmerkt door energiezuinige systemen. Door hun kleine formaat hebben ze minder energie nodig om te verwarmen of te koelen, waardoor de ecologische voetafdruk aanzienlijk wordt verkleind. 

Financiële vrijheid

Het bouwen of kopen van een Tiny House is over het algemeen veel betaalbaarder dan traditionele huizen. Door de lagere kosten voor zowel de aankoop als het onderhoud kunnen bewoners financiële vrijheid ervaren, zoals het aflossen van schulden of sparen voor andere doelen.

Minimalisme en eenvoud

Voor veel mensen is het leven in een Tiny House een bewuste keuze om te ontsnappen aan de consumptiemaatschappij en zich te richten op wat echt belangrijk is. Een minimalistische levensstijl kan zorgen voor minder stress, meer vrije tijd en meer ruimte voor persoonlijke groei.

Tiny houses: de ideale oplossing voor alleenwonenden en senioren

Een betaalbare woning voor alleenwonenden

Voor alleenwonenden kan het vinden van een geschikte woning soms een uitdaging zijn. Vooral als je een huis met een tuin wilt, kunnen de vraagprijzen vaak te hoog zijn. Gelukkig bieden tiny houses hier een ideale oplossing. Deze compacte woningen zijn perfect voor mensen met een kleiner budget en die bereid zijn om kleiner te wonen.

Een van de voordelen van een tiny house is dat de maandlasten lager zijn dan bij traditionele huizen. Daarnaast is het onderhoud ook nog eens goedkoper. Dit maakt het mogelijk voor alleenwonenden om hun droomwoning te realiseren zonder zich zorgen te maken over hoge kosten.

Steeds meer senioren kiezen voor een tiny house

Ook senioren tonen steeds meer interesse in het concept van tiny houses. Nu de kinderen het huis uit zijn, hebben veel senioren behoefte aan een kleinere woning. Een grote woning is vaak niet meer nodig of zelfs niet wenselijk.

Tiny houses bieden senioren de mogelijkheid om comfortabel en zelfstandig te blijven wonen, maar dan in een compacte en onderhoudsvriendelijke omgeving. Bovendien kunnen senioren dankzij de lagere maandlasten genieten van hun pensioen zonder financiële zorgen.

De perfecte oplossing voor velen

Of je nu alleenwoont of senior bent, tiny houses kunnen de perfecte oplossing bieden voor jouw woonsituatie. Deze compacte en betaalbare woningen stellen mensen in staat om hun droomwoning te realiseren, zonder zich zorgen te maken over hoge kosten of onderhoud.

Met de groeiende populariteit van tiny houses is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de mogelijkheden en voordelen die deze woningen bieden. Of je nu op zoek bent naar een betaalbare woning of gewoon wilt genieten van een kleiner en onderhoudsvriendelijk huis, een tiny house kan de ideale keuze zijn.

Vrijstaand wonen in een Tiny House in Nederland

In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om vrijstaand te wonen in een Tiny House. Hoewel het vinden van geschikte locaties soms een uitdaging kan zijn, zijn er steeds meer initiatieven die zich richten op het creëren van Tiny House-gemeenschappen. Deze gemeenschappen bieden niet alleen een plek om te wonen, maar ook de mogelijkheid om ervaringen en kennis met gelijkgestemde mensen te delen.

Zelf een tiny house bouwen: eisen

Als eigenaar van een stuk grond dat je wilt gebruiken voor het bouwen van een tiny house, is het belangrijk om te weten dat je een omgevingsvergunning nodig hebt. Deze vergunning wordt verleend op basis van verschillende eisen die ook gelden voor reguliere huizen volgens het Bouwbesluit. Daarnaast zijn er specifieke eisen waaraan vergunningsaanvragen voor nieuwbouw sinds 1 januari 2021 moeten voldoen, namelijk de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Deze BENG-eisen zijn eveneens van toepassing op tiny houses.

Omgevingsvergunning en het Bouwbesluit

Het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het bouwen van een tiny house vereist dat het huisje voldoet aan de geldende eisen in het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit bevat regels en voorschriften waaraan gebouwen in Nederland moeten voldoen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Deze eisen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de gebouwde omgeving veilig en duurzaam is.

Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG)

Naast de algemene eisen in het Bouwbesluit moeten vergunningsaanvragen voor nieuwbouw sinds 1 januari 2021 ook voldoen aan de BENG-eisen. Deze energieprestatie-eisen hebben als doel om gebouwen steeds energiezuiniger te maken en uiteindelijk naar een bijna energieneutrale staat te streven. Dit betekent dat het ontwerp en de bouw van een tiny house rekening moeten houden met aspecten zoals isolatie, ventilatie, verwarming en duurzame energiebronnen.

Bestemmingsplan en compact bouwen

Naast de eisen in het Bouwbesluit en de BENG-eisen, speelt ook het bestemmingsplan een rol bij het bouwen van een tiny house. Het bestemmingsplan bepaalt namelijk of er op jouw kavel compact mag worden gebouwd. Compact bouwen houdt in dat je binnen een bepaalde oppervlakte optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte. Dit kan onder andere invloed hebben op de afmetingen en indeling van het tiny house.

Conclusie zelf een Tiny House bouwen

Het zelf bouwen van een tiny house op eigen grond vereist het verkrijgen van een omgevingsvergunning. Deze vergunning wordt verleend op basis van verschillende eisen, waaronder die in het Bouwbesluit en de BENG-eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het bestemmingsplan, dat bepaalt of er compact mag worden gebouwd op jouw kavel. Door aan al deze eisen te voldoen, kun je jouw eigen tiny house realiseren dat voldoet aan de geldende regelgeving en tegelijkertijd duurzaam en energiezuinig is.

Kan je een tiny house financieren?

Of je voor een tiny house een hypotheek krijgt, hangt onder andere af van wat je precies koopt.

Tiny house zonder grond

Koop je alleen het huisje, dan is de kans klein dat de bank een hypotheek verstrekt. Banken zijn over het algemeen terughoudend om hypotheken te verstrekken voor objecten zonder vastgoedwaarde. Dit komt omdat het huisje op zichzelf geen waarde vertegenwoordigt die als onderpand kan dienen voor de lening.

Tiny house met grond of bouwkavel

Echter, als je een tiny house koopt mét grond of een kavel waarop je een tiny house mag bouwen, dan wil de bank vaak wel financieren. In dit geval gelden dezelfde reguliere eisen om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Rabobank en Triodos Bank

Met name Rabobank en Triodos Bank staan open voor tinyhouseliefhebbers. Deze banken hebben ervaring met het financieren van duurzame en alternatieve woonvormen, waaronder ook tiny houses vallen. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met deze banken als je interesse hebt in het financieren van een tiny house.

Tot slot

Vrijstaand wonen in een Tiny House biedt talloze voordelen, waaronder ruimte-efficiëntie, duurzaamheid, financiële vrijheid en minimalisme. Het leven in een Tiny House stelt mensen in staat om bewustere keuzes te maken en zich te focussen op wat echt belangrijk is. Met de groeiende populariteit van deze woonvorm is het vinden van geschikte locaties nog steeds een uitdaging maar de verwachting is dat dit de komende jaren zal veranderen. Kies ook voor vrijstaand wonen in een Tiny House en ontdek de vele voordelen van deze unieke levensstijl.

Woon jij in een Tiny House, deel dan je ervaring(en) onderaan via de reactie button, hiermee help je potentiële Tiny House bewoners aan meer informatie.

Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën