Wat zijn de Kenmerken van de huidige Woningmarkt? - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Wat zijn de Kenmerken van de huidige Woningmarkt?
Woningmarkt nieuws
Nieuwetijdsmakelaar
Woningmarkt nieuws
3 min
0

Wat zijn de Kenmerken van de huidige Woningmarkt?

3 min
0

De huidige woningmarkt in Nederland ondergaat verschillende veranderingen en heeft specifieke kenmerken. In dit artikel zullen we deze kenmerken bespreken en hoe ze van invloed kunnen zijn op jou als potentiële huizenkoper.


Stijging van de (hypotheek)rente

Eén van de kenmerken van de huidige woningmarkt is de stijging van de (hypotheek)rente. Dit betekent dat het duurder wordt om een hypotheek af te sluiten. Het kan invloed hebben op het bedrag dat je kunt lenen en dus ook op de woning die je kunt kopen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het maken van je financiële planning. In veel gevallen kun je daardoor minder lenen en/of stijgen de maandlasten. 

Stijging van de inkomens

Naast de stijgende rente, zien we ook een stijging van de inkomens. Dit kan een positieve invloed hebben op de woningmarkt, omdat mensen meer te besteden hebben en daardoor een hogere hypotheek kunnen krijgen. Hierdoor kan de concurrentie op de woningmarkt toenemen, waardoor het lastiger kan zijn om een geschikte woning te vinden. In de huidige woningmarkt is het aanbod al niet toereikend en blijft de nieuwbouw achter met desastreuze gevolgen voor de woningmarkt. 

Sterke toename van het aantal 25- tot 35-jarigen op de woningmarkt

Een ander opvallend kenmerk van de huidige woningmarkt is de sterke toename van het aantal 25- tot 35-jarigen op de woningmarkt. Deze groep staat bekend als de 'starters' en is op zoek naar een eerste koopwoning. Door de grote vraag naar huizen in deze leeftijdscategorie is het aanbod beperkt zijn en velen lukt het dan ook niet om snel een huis te vinden. Door het uitponden van investeerders neemt het aanbod voor deze groep weer iets toe en dat zie je dan ook terug in het aantal transacties.

Ouderen die langer zelfstandig wonen en niet naar verzorgingshuizen gaan 

Een belangrijke ontwikkeling op de woningmarkt is de trend dat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen en niet meer naar verzorgingshuizen gaan. Dit heeft tot gevolg dat er minder seniorenwoningen beschikbaar zijn voor andere doelgroepen. Hierdoor kan het vinden van een geschikte woning voor zowel senioren als andere potentiële kopers uitdagend zijn. Tegenwoordig zijn er wel particuliere initiatieven waarbij de ouderen de handen ineenslaan, ook zie je steeds meer initiatieven zoals de Knarrenhof.

Nieuwbouwhuizen te duur

Een ander kenmerk van de huidige woningmarkt is dat nieuwbouwhuizen vaak als te duur worden ervaren. De prijzen van deze huizen zijn gestegen door onder andere de hogere bouwkosten en vraag en aanbod verhoudingen. Dit maakt het voor veel mensen lastig om een nieuwbouwwoning te kunnen bekostigen. Je ziet dan ook een sterke afname in de koop van nieuwbouwwoningen die langer te koop staan of nog helemaal niet verkocht worden.

Te weinig woningaanbod

Als laatste kenmerk willen we benoemen dat er te weinig woningaanbod is. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen, met name in steden en populaire gebieden. Dit beperkte aanbod zorgt ervoor dat de concurrentie op de woningmarkt hevig is en dat je snel moet handelen om een kans te maken op jouw droomhuis.

Conclusie:

De huidige woningmarkt in Nederland heeft verschillende kenmerken. De stijging van de (hypotheek)rente en de toename van het aantal 25- tot 35-jarigen op de woningmarkt kunnen invloed hebben op het vinden van een geschikte woning. Het uitponden van investeerders doet komt het woningaanbod te goede maar brengt weer problemen met zich mee voor de huurmarkt. Daarnaast is er sprake van een tekort aan woningaanbod (koop), wat het lastig maakt om snel een huis te vinden. Ook de stijgende prijzen van nieuwbouwhuizen en de trend van ouderen die langer zelfstandig blijven wonen dragen bij aan de uitdagingen op de huidige woningmarkt. En de verwachting is dat er de komende tijd weinig zal veranderen.

FAQ's:

Wat kan ik doen om me voor te bereiden op de stijging van de (hypotheek)rente?

Het is belangrijk om je financiële planning op orde te hebben en rekening te houden met mogelijke rentestijgingen. Praat met een hypotheekadviseur om te kijken welke opties er voor jou zijn.

Zijn er nog mogelijkheden voor starters op de woningmarkt?

Starters hebben het nog steeds moeilijk op de woningmarkt en dat zal voorlopig nog zo blijven is de verwachting. Het uitponden van investeerders doet de starters goed maar komt de huursector niet ten goede. Ondanks de toenemende concurrentie zijn er nog steeds mogelijkheden voor starters op de woningmarkt. Het kan helpen om flexibel te zijn in je wensen en verder te kijken dan Funda alleen. Er zijn namelijk nog meer websites die ook "verborgen" woningaanbod tonen.

Hoe kan ik mezelf onderscheiden in een krappe markt met weinig woningaanbod?

Om jezelf te onderscheiden is het belangrijk om snel te handelen als je een interessante woning hebt gevonden. Zorg ervoor dat je financiën op orde zijn en wees bereid om eventueel over te bieden. Daarnaast kan het ook helpen om een goede relatie op te bouwen met makelaars om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe woningen op de markt. Maar er is meer wat je moet weten!

Bekijk eens: Huis Zoeken en Vinden


Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën