Alleenstaanden en Studenten kunnen in 2024 Meer Lenen voor Energiezuinige Woning - Nieuwetijdsmakelaar.nl
Meer hypotheek voor verduurzamen huis
Geldzaken
Nieuwetijdsmakelaar
Geldzaken
2 min
0

Alleenstaanden en Studenten kunnen in 2024 Meer Lenen voor Energiezuinige Woning

2 min
0

In dit artikel bespreken we de mogelijkheid van het verkrijgen van meer hypotheekruimte voor verduurzaming voor alleenstaanden en studenten. Per 1 januari 2024 is het de bedoeling dat er meer kan worden geleend voor energiezuinige woningen waarbij de leennormen worden gewijzigd. Hiermee wordt het energielabel gekoppeld aan de maximale hypotheek. Ook wordt de impact van studieschuld aangepakt. Aldus een brief van minister de Jonge aan de Tweede kamer.

Iedereen is het er wel over eens, het financieren van een woning beter moet aansluiten op de persoonlijke situatie van huizenkopers. 

Waarom is meer hypotheekruimte belangrijk?

Het verduurzamen van woningen wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee op de lange termijn. Echter, veel mensen ervaren beperkingen bij het kopen van een huis en financieren van duurzaamheidsmaatregelen, met name alleenstaanden en studenten. Door meer hypotheekruimte beschikbaar te stellen specifiek voor deze groepen, krijgen zij meer leencapaciteit en de mogelijkheid om hun woningen te verduurzamen zonder financiële belemmeringen.

Voordelen voor alleenstaanden

Alleenstaanden hebben vaak een lager inkomen en minder financiële middelen dan gezinnen. Hierdoor kan het niet alleen lastig zijn om een huis te kopen maar ook om te investeren in energiebesparende maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen. Door meer hypotheekruimte beschikbaar te stellen, wordt het voor alleenstaanden iets makkelijker om geld lenen voor een huis en te verduurzamen. Dit leidt niet alleen tot een lagere energierekening, maar ook tot een hogere waarde van de woning. Alleenstaanden met een inkomen van ten minste 28.000 euro krijgen vanaf 2024 de mogelijkheid om aanvullend 16.000 euro te lenen. Dit extra bedrag biedt deze groep iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning. 

Hervorming van leenmogelijkheden voor oud-studenten

Vanaf 1 januari 2024 zal de impact van een studielening op de maximale leenruimte voor oud-studenten worden bepaald op basis van de actuele lasten van hun lening. Dit betekent dat er niet langer naar de oorspronkelijke omvang van de lening wordt gekeken, in tegenstelling tot nu. Vorig jaar is aangekondigd dat deze methode vanaf 2024 zal worden toegepast. Hierdoor zullen extra aflossingen op de studielening beter worden meegenomen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Dit geeft een nauwkeuriger beeld van de maandelijkse lasten die gepaard gaan met een studieschuld waarop extra is afgelost, en biedt oud-studenten meer mogelijkheid om geld te lenen voor een woning.

Daarnaast zal onder de nieuwe voorwaarden (met een aflossingstermijn van 35 jaar voor de studieschuld) ook de leenruimte voor studenten die bij DUO lenen gemiddeld iets toenemen. Op deze manier wordt op verantwoorde wijze getracht om de impact van een studielening op de leenruimte voor oud-studenten zo veel mogelijk te beperken.

Wat kan ik extra lenen in 2024?

In tabel vind je het energielabel en de bijbehorende extra leenbedragen voor het kopen van een huis en het realiseren van energiebesparende maatregelen.

Wat kan ik extra lenen in 2024?

Hoe meer hypotheekruimte verkrijgen?

Om meer hypotheekruimte te verkrijgen voor verduurzaming, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de juiste stappen te nemen. Hier volgen enkele tips:

  1. Onderzoek de mogelijkheden: Informeer bij verschillende hypotheekverstrekkers naar de opties voor het financieren van duurzaamheidsmaatregelen.
  2. Maak gebruik van subsidies: Controleer of er subsidies beschikbaar zijn voor specifieke duurzaamheidsmaatregelen die je wilt treffen.
  3. Laat je informeren door experts: Raadpleeg een energieadviseur of duurzaamheidsexpert om advies te krijgen over welke maatregelen het meest effectief zijn en hoe je deze kunt financieren.
  4. Vergelijk hypotheekaanbieders: Raadpleeg de hypotheekadviseur en vergelijk verschillende hypotheekaanbieders om de beste rente en voorwaarden te vinden die passen bij jouw situatie.

Conclusie

Het verkrijgen van meer hypotheekruimte voor verduurzaming is een belangrijke stap in het stimuleren van duurzaam wonen voor alleenstaanden en studenten. Door deze groepen meer mogelijkheden te geven om hun woningen te verduurzamen, kunnen ze niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook profiteren van lagere energiekosten en een hogere waarde van hun woningen.


 Terug naar overzicht

Reacties
Categorieën